BELEDİYE İŞÇİLERİ P.BHÇE MEYDANINDA

17-12-2010 5373 Yorum yok. Yorum Ekle

DİSK-Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2.nolu Şube Başkanlığı duyurusunu daha önceden yaptığı, basın açıklamasını Cuma namazı çıkışı p.bhçe camisi önünde gerçekleştirdi.

Sıkı güvenlik tedbirlerinin alındığı basın açıklamasını, Belediye çalışanları cami cemaati ve Paşabahçeliler takip etti. Basın açıklamasını, DİSK-Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2.nolu Şube Başkanı Nevzat Karataş okudu.
Okuyucularımızın rahat değerlendirme yapabilmeleri için orijinal basın metnini yayınlıyoruz.

BASIN BÜLTENİ
HÜKÜMET BELEDİYE İŞÇİLERİNİ TASFİYE EDİYOR!
Hükümet'in artık alışkanlık haline getirdiği yeni bir torba yasayla daha karşı karşıyayız. Hükümet, bu yöntemle, birçok düzenlemeyle birlikte, kamuoyunun gözünden kaçırmak istediği düzenlemeleri yasalaştırmaktadır.
Hiçbir demokratik ülkede uygulanamayacak bu yöntem 12 Eylül Darbesi ile kurulan yeni düzenin başlıca yasa yapma yöntemi haline gelmiştir. Bu yöntemle kamuoyunun benimsemeyeceği birçok düzenleme gözden kaçırılmakta ve birçok hak kaybının yolu açılabilmektedir.
Bu konudaki uygulamaların zirve noktası 12 Eylül 2010'da yapılan Anayasa Değişikliği olmuştur. İleri demokrasi safsatasıyla demokratik devletin en önemli ilkesi olan yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmış; yargı, yürütme organına bağımlı hale getirilmiştir. Şimdi gündemde olan "torba yasa tasarısı" ile işçilerin ve kamu çalışanlarının, çalışma koşullarını ve özlük haklarını değiştiren birçok düzenleme, sendikalara danışılmadan tepeden inme yöntemlerle kanun tasarısına eklenmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gibi son derece önemli ve temel yasaların böyle bir yöntemle değiştirilecek olması ancak demokrasi dışı yöntemlerle yönetilen otoriter rejimlerde görülebilir. Böylece sendikalarla birlikte aslında TBMM iradesi de sakatlanmış olmaktadır.
Başbakanlık tarafından Meclise sevk edilen bu torba yasa tasarısında bazı kamu alacaklarının affının yanı sıra belediye işçilerinin tasfiyesine yönelik hükümler de yer almaktadır.
Daha önce 21.04.2010 tarihli Başbakanlık Genelgesi ile başlatılan tasfiye genişletilerek yasa tasarısına dönüştürüldü. Fazla tepki çekmesin diye bir torba yasanın içinde birbirileriyle hiç ilgisi olmayan konuların arkasına tek bir maddeyle ekleme yapılıverdi.

 
Bu tek madde ile yaklaşık 50.000 belediye işçisi belediyedeki işlerinden edilerek Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatında iradeleri dışında hizmetli olarak çalıştırılmaya zorlanacaktır.
Sendikamız, birleştirilen ve kapatılan belediyelerdeki ihtiyaç fazlası personelin tasfiyesi ile ilgili 21.04.2010 tarihli Başbakanlık genelgesinden hemen sonra yaptığı basın açıklamasında aynen şu ifadeyi kullanmıştı: "Son zamanlarda basında çıkan haberlerde de hükümetin yerel yönetimlerde çalışan işçilerin bir bölümünü ihtiyaç fazlası olarak değerlendirip 4/C kapsamına geçirmeye yönelik çalışma başlattığı yer almıştır. Bu genelge aynı zamanda özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamasına yol verme düşüncesinin ürünüdür. Genelge ile çalışanların bir bölümü "ihtiyaç fazlası" olarak nitelendirilip işyerlerinden tasfiye edilecektir." Tasarının Meclise sevki ile o zaman basında çıkan haberler ve öngörülerimizin doğruluğu kanıtlanmaktadır.
Tasarıda yer alan tek bir madde ile en az 50.000 yerel yönetim işçisi yerinden edilecektir:
• Tasarı yıllardır yerel yönetimlerde çalışan işçileri hedefliyor. Hükümetin 2003 yılında icat ettiği norm kadronun üstündeki tüm işçiler söz konusu kurumlara gönderilecek.
• Ayrıca, gönderilecek işçiler norm kadro üstündeki işçilerle de sınırlı kalmayacak; belediye işçileri ihtiyaç fazlası personel denilerek de bu kurumlara gönderilebilecektir.

• Belediye yönetimleri ve il özel idare yöneticilerinin ihtiyaç fazlası personel dediği işçiler, vali veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında, il emniyet müdürü, defterdar, il milli eğitim müdürü, Türkiye İş Kurumu il müdürü ve il mahalli idareler müdüründen oluşan bir komisyon tarafından değerlendirilerek Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatındaki sürekli işçi kadrolarına Vali tarafından atanacaktır.
• Atamaları tebliğ edilen işçiler beş gün içinde yeni görevlerine başlamak zorunda kalacak ve gittikleri yerlerde hizmetli sıfatıyla istihdam edilecektir. Bu süre içinde yeni kurumunda işe başlamayan işçilerin atamaları iptal edilerek İş Kanununun 17 nci maddesine göre iş sözleşmeleri feshedilecektir.
İşçilerin durumu ne olacak?
Bu şekilde belediyelerden sürülen işçiler sendikasız, toplu sözleşmesiz çalışmaya mahkum edilecekler ve şu anda geçerli olan toplu sözleşmeleri bittiği anda sahip oldukları ekonomik ve sosyal hakları kaybedeceklerdir. Belki de TEKEL işçileri gibi 4/c pozisyonu içine alınarak geçici personel statüsüyle ne işçi ne memur olmadan çalışmaya zorlanacak, birkaç yıl sonra da işlerinden edileceklerdir.

Değerli Basın Emekçileri,
Bu torba yasa tasarısı ile Hükümet belediyeleri tümüyle taşeron şirketlere teslim etmektedir!
Belediyelerin tüm hizmetleri piyasadan satın alması için kurgulanan norm kadro düzeni bu yasayla doğrudan uygulamaya girmiş olacaktır. Bu yasayla taşeroncu belediyelere gün doğmaktadır.
Ama taşeroncu belediyecilik yapmak istemeyen belediyeler için çok daha zorlu bir dönem başlamaktadır.
Hiçbir Hükümetin elinde tuttuğu yasa yapma gücüyle belediyeleri tek tipleştirmeye hakkı yoktur. Hiçbir Hükümetin, belediyeleri taşeronculuğa zorlamaya hakkı yoktur. Ne yapacağız? Artık çok açıktır ki, Hükümet, bu yasayla Belediyelerde kamu istihdamına son noktayı koymaktadır. Bu yasa ile birlikte tüm belediye hizmetlerinin piyasa hizmetine dönüşmesi ve emekçi kesimlerin belediye hizmetlerinden daha az yararlanması, bazı durumlarda da yararlanamaması söz konusudur.
Yalnız işkolumuzda faaliyet gösteren işçi sendikalarını değil bütün sendikaları, Konfederasyonları, siyasi partileri ve emekten yana bütün kişi ve kuruluşları bu tasarıya karşı çıkmaya çağırıyoruz.
Talebimiz başta yerel yönetimlerde çalışan işçilerle ilgili düzenleme olmak üzere işçiler ve kamu çalışanları ile ilgili düzenlemelerin torba yasa tasarısından çıkarılarak gündemden düşürülmesidir.
Bugün buradayız ve bunu sağlayana kadar ülkenin her yerinde eylemlerimizi sürdüreceğiz.
Yerel yönetimde çalışsın ya da çalışmasın bütün işçileri bu son dönemeçte torba yasa ile başlarına geçirilecek çuvala engel olmaya çağırıyoruz.




17-12-2010 5373 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

SİYASİLERİMİZ BEYKOZ BİRLİKTELİĞİ OLUŞTURMALIDIRLAR

25-04-2024 Yorum yok. 525
Cüneyt Pulant

BEYKOZLU, BEYKOZLUYA SAHİP ÇIKTI

25-04-2024 Yorum yok. 653
Neyir Erkan Şişman

RUHUMUZDA BAHAR HAVASI

25-04-2024 Yorum yok. 520
Tuncay Ünde

Yalancının evi yanmış kimse inanmamış

25-04-2024 Yorum yok. 463
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

2 Konu 2 Görüş…

25-04-2024 Yorum yok. 436
Erdal Uzuner

SEÇİMİN ARDINDAN

25-04-2024 Yorum yok. 438
Hacı Arıcı

SÖZDE MÜSLÜMAN

25-04-2024 Yorum yok. 420
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 482
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 470
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1139
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 866