Özdemir ve Derviş Beykoz’da Spor’u Masaya Yatırdı

06-08-2022 1931 Yorum yok. Yorum Ekle

Beykoz Doğuş Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ozan Derviş sordu, Beykoz Amatör Spor Kulüplerini Destekleme Derneği(BİSK) Başkanı Asım Özdemir cevapladı.

Doğuş Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ozan Derviş’in talebiyle, Anadolu Hisarı İdman Yurdu Spor Kulübü’nde Kulüp Başkanı ve BİSK Genel Sekreteri İlker Güner’in ev sahipliğinde gerçekleşen röportajda başta Beykoz olmak üzere spor üzerine bir keyifli sohbet gerçekleşti. Sohbeti soru cevap şeklinde okuyucularımıza sunuyoruz.  

  

Ozan Derviş: Sayın Başkan, BİSK açılımıyla ‘Beykoz Amatör Spor Kulüplerini Destekleme Derneği’ni siz herkesin bileceği şekilde açar mısınız, kuruluşunda şahsımın da büyük katkılarının olduğu ve tüm Türkiye’ye Beykoz’dan açılan bir spor örgütlenmesi olarak bildiğimiz BİSK nedir? Spora ve insanlığa faydaları nelerdir?

 

Asım Özdemir: Kulüpler Birliği İlçelerde sporun bir üst kuruluşudur. Spor camiasının birlik ve beraberliğidir. İlçelerde bulunan tüm amatör spor kulüplerinin sorunları ile ilgilenir. Kulüplerin iç ve dış işlerine karışmaz. Şunu ifade etmek lazım Külüpler birliğinin ilk tohumları Beykozda atıldı ve bunun mimarları arasında sizde mevcutsunuz. Bir toplantı esnasında sizin hiçbir kulüp bir diğer kulübü ziyaret etti mi? söyleminden yola çıkarak, kulüplerin birbirlerini tanımaları ve kaynaşmaları sağlandı.  Bütün Türkiyede yapılandı. Bu birlik ve beraberlikle, kulüpler kendi aralarında uzlaşarak birbirilerine maddi ve manevi destek olurlar. Bu birliklerin en önemli görevi veya işlevi sporda feir – play anlayışını en iyi şekilde temsil etmektir. Birlik kulüplerimizin, sporcularımızın, antrenörlerimizin ve hatta sporcu velilerimizin sorunlarını üst veya ilgili kurum ve kuruluşlara ileterek çözüm odaklı çalışmalar yapar. 

 

Ozan Derviş: Beykoz’da kaç tane spor kulübü ve sporcu var. Ve bunların brançlara göre paylaşımı nasıldır?

 

Asım Özdemir: İlçemizde resmi kayıtlara göre 72 amatör spor kulübü var, bunların 26 tanesi futbol ve diğer branşları, 46 tanede salon sporları ve diğer branş kulüpleri. 45 kulüpte Kulüpler birliğine üyedir. Sporcu sayımız ilçe nüfusumuza göre az, pandemi den sonra 2021-2022 sezonunda futbolda 1955 sporcuya lisans çıktı. Salon ve diğer branş sporlarda da ise yaklaşık olarak en fazla 650 kadar lisans çıkmıştır.

 

Ozan Derviş: Beykoz’un ilk göz ağrısı ve marka değerlerinden Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı Kampüsü, içerisindeki Spor Bilimleri Fakültesi ve diğer Fakülteler ile birlikte Beykoz’dan ayrılacağı ve yerine Boğaziçi Üniversitesi fakülteleri geleceği konuşulmakta. Bu konu hakkında ki görüşleriniz neler?

 

Asım Özdemir: Bizlerin buraya gelecek olan Boğaziçi Üniversitesi’nin gelmesi ile ilgili bir itirazımız yoktur. Ancak Beykoz için çok önemli olan bu tarihi ve markası olan ( Nasıl Deri Kundura ve Paşabahçe Cam Fabrikası Beykozun bir markası )  Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nin Anadolu Hisarından gönderilmesi kabul edebileceğimiz bir husus değildir. Spor Bilimleri Fakültesi’nde her yıl beykozdan 300-350 öğrenci okumaktadır. Ayrıca bu okuldan mezun olan 370 öğrenci şu anda Üniversitelerimizin üst düzey yönetimlerinde görev almaktadır. Bu bile okulun Beykozumuz için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Marmara Üniversitesi buradan gitse bile mutlaka Spor Bilimleri Üniversitesi kurulmalıdır. Üniversitenin Yerleşkeden gönderilmemesi için ilk ve tek eylemi Beykoz Kulüpler Birliği Kamuoyuna duyurarak yaptı, sağ olsun STK’lar, yerel basınımız ve halkımız da bu konuda duyarlı oldu. Bu konu ile ilgili çalışmalarımız Muhtarlar Birliği, STK’lar ve Beymez derneklerimizle devam etmektedir.

 

Bu konu tamamen spor camiasını değil öncelikle tüm Beykoz, Üsküdar ve Ümraniye ilçelerini de ilgilendiriyor, bizde kamuoyu yaparak insanların ilgilenmesini sağlıyoruz. Bu güzide üniversitenin buradan gitmesi bu ilçelerimiz için çok büyük kayıp olacaktır. Birde bu yerde çok önemli spor tesisi var ki her branşa hizmet veren bir tesis bana göre hiçbir Üniversitede yok duymadım.  M.Ü. Spor Bilimleri Fakültesi’nin yerine illa da Riva olması şart değil biz futbol değil Spor Üniversitesi olarak Beykoz’da M.Ü nin yerine spor bilimleri fakültesi ne sahip çıkmaya çalışıyoruz gençlerimizde bu eğitim kurumunda kaliteli ve her an iş bulabilecek eğitimler alıyor giderse gençlerimiz ve spor için vahim olur. Boğaziçi de bir eğitim kurumumuz onunda Beykoz’a gelmesi bizleri gururlandırır. Asla karşı değiliz.

 

Ozan Derviş: Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nin Beykoz’da kalmasına ve TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri gibi Beykoz’da bir Spor Üniversitesi kurulmasına, adeta amatör sporun kalbi olan Beykoz’da bir Spor yöneticisi olarak nasıl bakıyorsunuz, ayrıca Spor Kulüplerimiz, sporcularımız ve halkımız Marmara Üniversitesi’nin ve TFF’nin olanaklarından yararlanabiliyor mu?

 

Asım Özdemir: M.Ü. tesislerinden çok faydalanıyoruz. Sporcularımız, spor kulüplerimiz hem de halkımız halen faydalanıyor. Riva’da ki tesisler için bu söylenemez ancak öğrendiğimiz kadarıyla Riva’da ki TFF’nin tesislerini Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’ne teslim ettiler. İleriki dönemde tesisleri kullanabileceğimizi umut ediyoruz.

 

Ozan Derviş: Antrenörler, Sporcular ve Spor Yöneticileri ile Beykoz Yerel ve Merkezi Yöneticileri, Beykoz’umuzun öz çocukları olan ve İlçe Sporunun günümüze gelmesinde büyük emekleri olan M.Ü. Spor Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Ali Kızılet ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yorulmazlar ‘ın Beykoz’a olan kazanımlarını yeniden gözden geçirerek, Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nin ilçemizde kalması veya spor köyü özelliği taşıyan Riva’ya bir Beykoz Spor Üniversitesi kurulmasına, sizin kurumunuzun önderliğinde ve çok büyük bir kampanya ile yeni bir misyon üstlenebilir misiniz?

 

Asım Özdemir: Bu iki Beykozlu insanımız Bilim adına spor adına çok önemlilerdir. Onların Beykoz’a olan faydalarını burada kısa da olsa anlatmak zor olur Prof. Dr. Ali Kızılet ve Prof. Dr. Mehmet Yorulmazlar sadece futbol değil tüm spor branşlarının gelişmesi için gece gündüz çalışan değerlerimizdir bunlarla da gurur duyuyoruz. Asıl hedefimiz Üniversite’nin kendi yerinde kalmasıdır. Ancak burada kalamıyorsa tabi ki Beykoz’da bir Spor Üniversitesi’nin kurulması için gereken bütün çabayı göstereceğiz.

 

Ozan Derviş: Spor’da futbolun tüm dünyada popülaritesi yüksek bir görüntü çizmesine karşın, son yıllarda diğer branşlara da yönelen spor kulüpleri ve sporcuların oldukça fazla olduğu gözlenmekte. Türkiye ve özellikle ilçemiz de futbol dışındaki spor dallarının yapılabilmesi ve kulüpleşmeleri hangi aşamadadır?

 

Asım Özdemir: Burada en büyük görev Beykoz Belediyesi’ne düşüyor. Kulüplerimizi bu konuda teşvik edip desteklemelidir. Diğer ilçelerdeki belediyelerin kulüplere yapmış oldukları desteklere gıpta ile bakıyoruz. Türkiye geneline gelince Genel Başkanımız Sayın Ali Düşmez’in girişimleriyle sadece futbol branşı olan kulüplerimiz Spor Bakanlığı’ndan nakdi yardım almıyordu.  TFF’nin özerk bir kuruluş olmasından dolayı Spor Bakanlığı nakdi yardım yapamıyordu. Sayın Düşmez’in girişimleri ile 5 yıl önce Beykozlu olan Spor Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak’a konuyu aktardı. Yapılan planlama ile sadece futbol branşı olan kulüplerin futbol haricinde de iki branş daha açmasını sağlayarak başardı. Biz kulüpler de, kulüplerimize ek branşlar açtık, bu konuda Sayın Ali Düşmez ve ekibi en çok çalışan ve emek verendi. Bu ekibin içinde olmaktan ve spora bu şekilde vermiş olduğumuz hizmetten gurur duyduk. İstanbul ve ülke genelinde bu çalışmayı başardık. Kulüplerimize her yıl düzenli olarak nakdi yardım verilmektedir. Şimdi yeni spor yasası çıktı onu bekliyoruz bakalım hep beraber çalışıp nasıl olacağını göreceğiz. İyi olacağı kesin tabiî ki. Şu an tüm spor kulüplerimizle beklemedeyiz. En kısa sürede de işlemlere başlanacağı söylendi.

 

Ozan Derviş: Spor kulüplerimizin altyapı çalışmaları yeterli mi, gelişen dünyaya göre spor kulüplerimizin alt yapı çalışmaları güncelleniyor mu?

 

Asım Özdemir: Şu an için tesis yetersizliğinden genelde yeterli değil ama öncelikle Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve bu gibi ilgili fakültelerin işbirliğinde ilgili spor federasyonlarımız güncellemeleri yapıyor son zamanlarda dünya genelinde ki başarılarımız çoğaldı. Artık bu güncellemeleri yapmazsan Uluslararası ve Türkiye şampiyonalarına katılım sağlayamazsın, sağlasan da başarılı olmak çok zor.

 

Ozan Derviş: Türkiye Futbol Federasyonu’nun amatör spor branşlarına bakış açısı nedir, ayrıca sizin de yöneticisi olduğunuz İASKF ve TASKK’ın işlevini ve diğer branşlar ile ilişkisini kısa öz bir cümle ile açar mısınız?

 

Asım Özdemir: TFF’nın amatörlere bakış açısı Ali Düşmez’in TFF’nin yönetime girmesiyle değişti bu inkar edilemez. Ama yinede yeterli değil. Yeni TFF Başkanımız Sayın Mehmet Büyükekşi TFF Başkanlığına seçildikten sonra amatörler için iyi ve bizleri heyecanlandıran mesajlar vermeye başladı. Bekliyoruz.

- İASKF (İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu) ve TASKK ( Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu) sadece futbola endeksli değiller, 62 spor branşımızı kapsayan spor federasyonlarıyla sporun gelişmesi için ortak çalışmalar ve programlar yaparlar.

 

Ozan Derviş:  TFF Başkanvekili, Taskk ve İaskf Genel Başkan Sayın Ali Düşmez’de Sporculuk yıllarından günümüze kadarki uğraşlarıyla yarı Beykoz kökenli, sizin de çok iyi bir dostunuz ve Genel Sekreterliğini yapıyorsunuz. Ali Düşmez’in Beykoz’a özel bir sevgisinin olduğu bilinmekte siz Ali Düşmez’in Beykoz sevdasını yakın çalışma arkadaşı olarak biraz açar mısınız?

 

Asım Özdemir: Sayın Ali Düşmez Sarıyerli olması ve oturmasına rağmen bizim kadar çok iyi bir Beykozlu ve sevdalısı. Annesinin Beykozlu ve Beykoz profesyonel ve Paşabahçe amatör de futbol oynaması etkendir. Çok değerli dost ve akrabaları Beykozdadır. Ayrıca Beykoz Kulüpleri’nin her zaman Sayın Ali Düşmez’in yanında ve destekçisidir. Beykoz sevgisi karşılıklıdır.

 

Ozan Derviş: Beykoz özelinde merkezi ve yerel yönetimler başta olmak üzere Beykoz dinamiklerinin spora bakış açısı nasıl?

 

Asım Özdemir:  Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Spor Bakanımız sporla ilgili her konuşmalarında Amatör Sporun ve sporcuların ne kadar önemli olduğunu toplumumuz gelişmesinde ve sosyalleşmesinde en önemli etkenlerden biri olduğunu vurguluyorlar. Halkın her yaşta spor yapması için destek veriyorlar. Ancak yerel yönetimlerin bu konuyu doğru olarak anlayabildiklerini düşünmüyoruz. Yerel yönetimlerin spora bakış açıları herkesin bildiği gibi çok aması var. Yapmış oldukları spor etkinliklerini takdir ediyoruz. Çocuklarımızın boş vakitlerini değerlendiriyorlar. Yalnız şunu bilmiyorlar yaptıkları spor etkinlikleri ile sporcu yetişmez sadece bu konuda doğal olan spor etkinlik görevlerini yapmış olurlar. Ama kimsenin de hakkını yemeyelim emek vermeye çalışanlar da var ve takdir ediliyor. Diğeri bende kalsın Gençlik ve İlçe Spor Müdürümüz de Beykoz için bir kazanç bir şeyler yapmak istiyor. Bizlerle yakından ilgileniyor ayrım yapmadan, sağ olsun.

 

Ozan Derviş: Beykoz da futbol sahaları, kapalı spor salonları ve diğer spor tesisleri ne durumda.  Bu tesislerden halkın yararlanması sağlanıyor mu?

 

Asım Özdemir: İlçemizde bulunan futbol sahalarımız çok iyi ve futbol için faydalılar.  Küçük semt sahalarında Belediye’nin de katkıları ile çok iyi durumda, ufak tefek sorunlar var ama yapılacağı söylendi bekleniyor. İlgililere Teşekkür ederiz. Spor salonlarını spor kulüpleri hala faydalı olarak kullanamıyor hiç kullanamayanlar da var ve kulüplerimizde branş açmaktan çekiniyor ve bu yüzden kiralama branşlar açılıyor. Sporun gelişmesi için bu pürüzlerin giderilmesi lazım ama muhatap bulamıyoruz bulsakta olumsuz cevaplar alınıyor.

 

Ozan Derviş: Beykoz da futbol dışındaki branşlardaki sporcuların lisans dağılımı hangi orandadır. Beykoz lisanslı sporcu sayısı ile İstanbul’un diğer ilçelerindeki lisanslı sporcu sayısı oranı belli midir?

 

Asım Özdemir: Beykoz da nüfusa göre çok az bunun için futbol kulüplerimiz alt yapılarını daha da geliştirmeye çalışıyor bunu başaran kulüplerimiz var ve diğer kulüplerimizi de teşfik ediyoruz inşallah önümüzdeki yıllarda bu sayıları yükselteceğiz. 2021-2022 sezon sonu itibariyle futbolda 1955 kişiye lisans çıkarılmış, pandemi nedeniyle 4 kategoride ligler oynanamadı. Diğer spor branşlarında da yaklaşık 650 sporcu lisanslı olduğu söyleniyor. Bunların çoğu Hentbol, Voleybol , Basketbol ve Tekwando.

 

Ozan Derviş: Özel turnuvalarda zaman zaman sıkıntılar yaşanmakta, bu tür özel turnuvaları daha sistemsel hale getirmeyi düşünüyor musunuz?

 

Asım Özdemir: Evet özel turnuvalar hem çok iyi hem de çok kötü görüntüler veriyor buda herkesin başına buyruk turnuvalar yapıyor olması, biz uyardık yapmayın gelin bunların iznini alın ve hep beraber yapalım dedik ama kime bizi dinlemedi.  TFF İl Temsilciliğinden izin almalarını sağlayarak daha sağlıklı olarak özel  turnuvalarını yaptırmalarını sağlamak. İnsanların sağlığı çok önemli.

 

 

Ozan Derviş: Beykoz’da özel futbol okulları ve spor okullarımız ne durumda?

 

Asım Özdemir: Beykoz da özel futbol okulları diğer ilçelerimize göre daha iyi gibi, en azından spor kulübü kurmaya çalışmıyorlar. Sporcu Veliler mutluysa yapacak bir şey yok. Benim görüşüm de futbol branşı olan eğitimler sadece kulüplerde verilse daha iyi olur.

 

Ozan Derviş:  Beykoz’da Engelli çocuklarımız spor yapabiliyor mu?

 

Asım Özdemir: Güzel bir soru, Beykoz Özel Eğitimli Mesleki Okulunda Şevin hanım müdürken çok iyi çalışmalarımız vardı İstanbul ve ülke genelinde voleybol, futbol, atletizm ve basketbol branşlarında katılıyorduk. Her yılsonu Aralık ayı içinde Federasyonumuzda özel çocuklarımız için yılbaşı baloları yapılıyordu. Genel Başkanımız Sayın Ali Düşmez’in destekleriyle her yılsonu 15 özel çocuklarımızı ilgili öğretmenleriyle tatile gönderiyorduk. Ama maalesef Pandemi nedeniyle okullarda kapalı olduğundan iki yıl çalışamadık ama çalışma planımız hazır yeni eğitim yılını bekliyoruz.

 

Ozan Derviş: Diğer Spor Kulüplerimizin durumu ve Federasyonları ile uyumlu çalışıyorlar mı?

 

Asım Özdemir: Sadece diğer branşlı kulüplerimiz hala zor durumdalar bunları öncelikle bodrum katlarından kurtarılmalı önceliğimiz bu olmalı. Bu zor şartlarda çalışmalarına rağmen kendi alanlarında da çok başarılılar. Yerel Yönetimlerden yardım almaları çok kısıtlı yok gibi. Biz yardımcı olmaya çalışıyoruz, onlarda kendi imkânlarıyla idame ediyorlar. Hele bir Türkiye veya Dünya şampiyonu çıkarsınlar görme herkesten önce sahip çıkarlar ama yeter ki çıksınlar diyoruz. Mutlular.

 

Ozan Derviş: Beykoz da Kurumların ve STK’ların spora bakış açısı nasıldır ve katkıları var mıdır?

 

Asım Özdemir: Kurumların ve STK’ların kulüplere ve spora ilgisi var, ilgisi var ama katkısı ne kadar var dersek yok denecek kadar az. Bizde biliyoruz ki destek olması için imkânları da yok denecek kadar az. İnşallah bundan sonra maddi ve manevi olur.

 

Ozan Derviş: Pandemi sürecinin spora etkisi bilinenin dışında farkındalıklar oluşturdu mu? Olası yeni salgınlar konusunda eylem planlamalarınız var mı?

 

Asım Özdemir: Pandemi sporun ve spor yapmanın önemini halkımıza bir kere daha gösterdi. Spor yapan çocuk bağımlılıklardan uzaklaşıyor. Spor yapan insan sosyal faaliyetlerini artırıyor.

Pandemi dışında bilinenin dışında bir farkındalık yok ama eğitimde ve sporda gençlerimizin iki yılı yok oldu.

-Yeni salgınlar için spor camiasının bir yaptırımı olmaz ancak devletin açıklayacağı programlar uygulanır. Antrenörlerimiz de bu konuda artık çok tecrübeli oldular kendileri artık buna göre çalışma programları yapacaklardır.

 

Ozan Derviş: Beykoz da ilçe yerel basını ile ilişkileriniz ne durumda, Sizce İlçe Yerel Basınının spora bakış açısı yeterli mi?

 

Asım Özdemir: Yerel basınımız spora gereken desteği veriyor. Her zaman yanımızda olduklarını hissediyoruz. İmkânlarının kısıtlı olduğunu biliyoruz. Spor için ikinci bir adamı çalıştırmakta bu günlerde çok zor. İmkânları olsa daha iyilerini yapacaklarına eminim. Başarılı buluyorum.

 

Ozan Derviş: Eklemek istediğiniz bir açıklamanız var mı?

 

Asım Özdemir: Son günlerde hep birlikte yaşadığımız pandemi sürecinde birbirimizden ayrı durduk. Pandemi nedeniyle yakınlarımızı, eş dostlarımızı kaybettik cenazelerine bile gidemedik, çok zor güler geçirdik ve hala devam ediyor sonu ne olur bilinmiyor. Allah bir daha bu durumlara düşürmesin, Röportajımızı okuyanlara, Spor camiasına ve tüm Beykozlulara sevgi ve selamlarımı iletirim. Bana da bu imkanı sağlayan Beykoz Doğuş Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ozan Derviş kardeşime teşekkür ederim. Sevgi ve Saygılar sunarım.


Videolar

Toplam 1 video bulundu.


06-08-2022 1931 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

Beykoz Sorumluluğu Ortak Hissedilmeli

24-10-2024 Yorum yok. 844
Tuncay Ünde

NEREDEN NEREYE

26-10-2024 Yorum yok. 559
Neyir Erkan Şişman

TARİHİ EŞİK

24-10-2024 Yorum yok. 610
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

ÖNCE VATAN...

24-10-2024 Yorum yok. 695
Asiye Çakır

KUSURA BAKIN!

24-10-2024 Yorum yok. 817
Erdal Uzuner

KURUMLARA NE KADAR GÜVENİLİYOR

24-10-2024 Yorum yok. 700
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

101.YIL

24-10-2024 Yorum yok. 635
Cüneyt Pulant

Beykoz’da her şey birbirine karıştı

24-10-2024 Yorum yok. 877
Yaprak Akın

BOĞAZİÇİ ÖNGÖRÜNÜM SINIRLARI YENİDEN BELİRLENMELİ

24-10-2024 Yorum yok. 625
Hacı Arıcı

HERŞEYİN BİR SONU VARDIR!

24-10-2024 Yorum yok. 559