Beykoz, Büyük İstanbul Depremine Dayanır mı?

06-03-2023 1509 Yorum yok. Yorum Ekle

Kahramanmaraş'ın merkez üssü olduğu deprem felaketi sonrası, Beykoz'da vatandaşlar diken üstünde yaşadıklarını düşünmekteler.

  

Beykoz'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Çubuklu Mahallesi'nde ve Beykoz Belediyesi'nin de Tokatköy Mahallesi'nde yürüttüğü iki adet kentsel dönüşüm projesinin dışında kalan 43 mahallede her hangi bir dönüşüm projesi uygulaması olmadığından, yaşanılan deprem felaketi sonrası Beykoz’un genel anlamda ne zaman projelendirileceği merak edilmekte.


Projeler kapsamında ilk olarak İBB'nin Çubuklu'da yürüttüğü projeye bakıldığında, İBB bölge için alınan kentsel dönüşüm kararı sonrası, hızla Çubuklu'da kurduğu kentsel dönüşüm ofisi ile vatandaşları bilgilendirerek, proje kapsamında Çubukluların mağdur olmaması için çalışmalar yürütüldüğünü vurgulaması sonrasında, pek çok kez mahallelilerle toplantılar gerçekleştirildi.


Gerçekleşen toplantılar sonrası, riskli alan olarak ilan edilen 56 bin metrekare alanda bulunan 142 bağımsız yapı için henüz bir inşaat faaliyetine başlanmadı. Vatandaşlar geçtiğimiz yıl, İBB'nin Beykoz'da ki faaliyetlerini yerinde incelemek için Beykoz'a gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Çubuklu Kentsel Dönüşüm ofisi ziyareti sonrası, inşaatların kısa sürede başlayıp tamamlanmasını bekliyordu. Vatandaşlar hala eski yapı stokunun bol olduğu Beykoz’da alınacak tedbirlerin ve adı geçen Kentsel Dönüşüm Projelerinin hayata geçmesini sabırsızlıkla beklemekte.


Öte yandan, Beykoz Belediyesi'nin Tokatköy Mahallesi'nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın desteğiyle yürüttüğü kentsel dönüşüm projesine bakıldığında, bazı kesimler tarafından şiddetli olumsuz eleştiriler oluşturulsa da başlatılan projede ilerleme kaydedildiği net bir şekilde görülmekte.


Tokatköy'de 82 bin metre karelik alan üzerinde bulunan yapıların tüm Türkiye geneline yansıyan görüntüleriyle, olaylı bir biçimde yıkılması sonrası, arazi zeminine çakılacak 3 bin kazığın bin adedinin çakıldığı ve zemini hazır duruma gelen alanlarda da inşaatların başladığı bilinmekte.


Tokatköy'de sancılıda olsa başlayan projenin, Çubuklu'da da, başlaması eli kulağında. Bu Kentsel Dönüşüm Projeleri sonrası gözler Beykoz'un diğer 43 mahallesine çevrildi.


Beykoz'un yapı stoğunu, çok büyük bir çoğunluğu 1999 depremi öncesi, yine bir çoğu müteahhit ve mühendislik hizmetlerinden uzak, inşaat sektöründe usta ve kalfa şeklinde hizmet vermiş insanlar tarafından inşa edilen yapılar oluşturmakta.


1999 ve sonrasında gerçekleşen irili ufaklı pek çok depreme maruz kalmış yapılar, zemini İstanbul genelinde ki pek çok ilçeye göre sert ve sağlam olmasına rağmen, Beykozlular için çok büyük bir tehdit oluşturmakta.


Bilim insanlarının ısrarla belirttikleri İstanbul depremi gibi ciddi bir deprem öncesi pek çok Beykozlu, henüz iki mahallede ve bu mahallelerinde, 56 bin ve 82 bin metre karelerinde gerçekleşen kentsel dönüşüm çalışmalarının ilçenin geneline yayılarak, yıllardır süregelen imar ve mülkiyet problemlerinin aşılıp, planlı, projeli, iskânlı sağlam yapılara ulaşmayı istiyor.


Yüzde 86'sı orman olan ve yerleşimin de geriye kalan yüzde 14'lük alanda olduğu Beykoz'da dönüşüm İstanbul ve hatta Türkiye'nin pek çok bölgesine göre daha kolay ve hızlı olacağı da Vatandaşlar, Siyasetçiler, Kamu Kurum ve Kuruluş Yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşları, Spor Kulüpleri ve Muhtarlar tarafından bilinen bir gerçekken henüz somut bir adım atılmaması ise Beykozlularda ayrı bir merak konusu olmakta.


Gelin, Beykoz pek çok kez farklı alanlarda olduğu gibi depreme karşı dayanıklı inşa edebileceği yeni yapılarıyla da Türkiye'ye örnek olsun... Neden olmasın...


Ayrıca mevcut projeler ve bundan sonra düşünülen projelerin sahipleri, konunun net anlaşılır hallerini, Beykoz Dinamiklerinin ve İlçe Yerel Basının önünde anlatabilmelidir. Bu tür davranış biçiminin uygulanacak projeler için ve oluşturulacak planlar için yeni ufuklar açabileceği unutulmamalıdır.






06-03-2023 1509 Yorum yok. Yorum Ekle