KİRA KONTRATLARI GERÇEKLERİ

24-05-2024 650 Yorum yok. Yorum Ekle

 

Bir gayrimenkulü kiralarken, ev sahibi ve kiracı tarafından gözden kaçabilen birçok detay bulunmakta. Öncelikle tarafların birbirlerine dürüst olmaları ve güven duymaları çok çok önem arz ediyor. Bu sebepledir ki ev sahibi ve kiracı iletişimi çok önemli. Her iki taraf da sorumluluklarını bilmeleri ve adaletli davranmalı. İki yıldır belirlenen yüzde yirmi beş kira artış sınırı, biliyoruz ki birçok kişiyi mağdur ediyor. Anlaşabilen de var, anlaşamayan da. Hal böyle olunca, ev sahipleri gayrimenkullerini kiraya verirken büyük korkular yaşıyorlar. Kanunlar nerdeyse kiracılardan yana. Korkunun ecele faydası yok. Ya ev boş kalacak, bakım ve aidat masrafları olacak, ya da dürüst, güvenilir bir kiracı adayı ile anlaşılacak. Boş kalan ev, bakımlı olacak ve mülk sahibine aidat- ev bakım yükümlülüğü olmayacak. Her ne kadar, Türkiye ekonomisinde, maalesef ki belirlenen kiralar eriyor. Bu durumda ev sahibi ne yapmalı?

 

Sürekli masraf yapmak durumunda olduğu mülkünü kiraya vererek, bakım ve aidat masrafından kurtulduğunu düşünmekten başka çaresi yok. Bir yandan da bir süre sonra erise de sabit bir gelir elde etmiş olacak. Her ay enflasyona göre kira artışı talep edemeyeceğine göre, bu şekilde düşünmekten başka çare var mı! Bu geçici dönem böyle geçip gidecek biraz Sabır… Kiracı içinde durum biraz daha farklı; enflasyona göre, geliri yavaş artarken veya hiç artmazken, sabit giderleri – temel ihtiyaç giderleri sürekli artmaya devam ediyor. Her iki taraf da sürekli kayıpta ve ister istemez temkinli davranmak zorunda. Her şeye rağmen Barınma ihtiyacı en önemli ve çözümlenmesi gereken bir durum. Ev sahipleri kira gelirlerinden vergi ödeyerek, kiracılarda yaptıkları tüketim ile yüksek vergilere maruz kalarak, yani hepimiz Devletimize destek ve bakım sağlamış oluyoruz bir nevi.  Vergilendirme durumumuzun daha adil bir şekilde düzenlenmesini diliyorum.

 

Kira kontratlarında, kanunlarımızda olan ancak uygulanmayan hükümler! Depozito bedeli nasıl alınır ve nasıl iade edilir! Depozito bedeli; kiracının ev sahibi ve kendi adına, bankaya açacağı vadeli mevduat hesabına yatırılması gerekli (Uygulanmıyor). İade şartı ise, kiracının hiçbir borcu kalmadığı takdirde, ev sahibi izniyle geri alabiliyor, bilgisi.  Bankaya yatırılmayan depozito ne oluyor peki… Kira bedeline orantılı belirlenen depozito bedeli, son ödenen, güncel kira bedeline göre iade edilmesi gerekiyor. İhtilaf halinde, Yargıtay’ın aldığı kararlar bu şekilde. Depozito hiçbir şekilde erimiyor aslında…

 

Erken Tahliye olursa; kiracı oturduğu konutu, kontrat yılı dolmadan aniden tahliye etmeye kara verirse, 2 veya 3 aylık kira ödeme yükümlülüğü doğuyor. Ya tahliye edeceğiniz konutun hemen kiraya verilmesine destek olacaksınız, ya da tahliye ettiğiniz konuta üç ay daha kira ödeyeceksiniz. Karar sizin...

 

Güncel Kira belirleme süresi; Beş yılını tamamlamış kiracılardan, kira artış sınırlaması olmaksızın, kira artışı mümkün. Kiracınız ile yeni kira bedeli konusunda ya anlaşacaksınız ya da kontrat tarihi dolduktan sonra iki hafta içinde kira tespit davası açacaksınız, kazandığınız dava masraflarını ve kira farklarını da kiracı ödüyor (kiracıların, ev sahipleriyle anlaşmaları gerekli).

Fahiş kira zammı talepleri; beş yılını doldurmamış hiçbir kiracınızdan, güncel kira artışı talep edemiyorsunuz. Kira sınırlaması üzerinde bir artış talep ettiğiniz takdirde, kiracınız kira artışı yaparak kirasını ödemiş olsa bile, ihtilaf halinde, size dava açıp, ödediği yüksek kiraların farkını, sizden faiziyle talep edebiliyor (kiracılarınız ile anlaşın!). Konu ile ilgili bilgilendirme yazılarım devam edecek..

 

LGS sınavına girecek tüm gençlerimize zihin açıklığı ve başarılar diliyorum. Saygılarımla, Sevgiler

 

Ozan Derviş

BAYRAM GELMİŞ NEYİME

13-06-2024 Yorum yok. 787
Neyir Erkan Şişman

TUVA

13-06-2024 Yorum yok. 634
Erdal Uzuner

ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR

13-06-2024 Yorum yok. 614
Asiye Çakır

SİZ KAZANDINIZ, BİZ KAYBETTİK...

13-06-2024 Yorum yok. 787
Cüneyt Pulant

BURUK BAYRAM

13-06-2024 Yorum yok. 647
Yaprak Akın

Boğaziçi Kanunu ve Kanunzedeleri

13-06-2024 Yorum yok. 663
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

YAPRAK DÖKÜMÜ

13-06-2024 Yorum yok. 661
Hacı Arıcı

KURBAN KESMENİN ÖNEMİ?

13-06-2024 Yorum yok. 701
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

19 MAYIS BİR BAŞLANGIÇ

24-05-2024 Yorum yok. 564
Tuncay Ünde

Yalancının evi yanmış kimse inanmamış

25-04-2024 Yorum yok. 800