BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 841 Yorum yok. Yorum Ekle

Recep ayı ile başlayıp, Şaban ile devam eden ve Ramazan ayı ile de biten mübarek üç aylar İslam âlemi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Dinimize göre oldukça önemli olan ve boşa geçirilmemesi gereken bu aylardan Şaban ayı,11 Şubat 2024 pazar günü başlayacak. Şaban ayı içerisinde yer alan Berat Kandili de 24 Şubat Cumartesi günü dualarla idrak edilecek.

Sözlükte “dağılmak, gruplara ayrılmak” anlamındaki şa‘b kökünden türeyen şa‘bân kamerî yılın Receb’den sonra, Ramazan’dan önce gelen sekizinci ayının adıdır ve dinî gelenekte önemli bir yeri olan üç ayların ikincisidir. İslâm tarihinde Şâban ayında meydana gelen önemli olaylar arasında orucun farz kılınması, Hz. Peygamber’in Hafsa ile evlenmesi, Hz. Hüseyin’in doğumu zikredilebilir.

Şâban, Ramazana hazırlık ayıdır. Hadîs-i Şerîfte; "Ayların en sevgilisi, Ramazana kavuşturan Şâban ayıdır" ve "Şâban ayına, Şâban denmesi, onda Ramazan için büyük hayırların dağılması; Ramazan ayına Ramazan denmesi, bu ayda günahların yanması sebebiyledir." buyruldu.

Hz. Enes (r.a) rivayetlerine göre Efendimiz (S.A.V.), kendisine sorulan "Ya Resulallah, Ramazan'dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?" sorusuna "Ramazan'ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban' da tutulan oruçtur." (Tirmizı, Zekât: 28) cevabını buyurmaktadır. Hz. Aişe, Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'in bu ayda bazen tamamını, bazen de çoğu günlerinde oruç ibadetine ağırlık verdiğini bildirmektedir. Bizlerin de bu aya ulaşmaya ömrü yettiyse, amellerin sevaplarından ve faziletlerinden en güzel şekilde yararlanabilmek için bol bol zikir ve tesbihte bulunmamız, çokça dua etmemiz gerekmektedir.

Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı. “Şaban benim ayımdır, Şaban günahları temizleyendir” buyurarak kadrini yüceltirdi. Receb ayı geldiği zaman da “Allahım, Receb ve Şaban ayını bize mübarek ve bereketli kıl” buyururdu. Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kudsiyetini dile getirmişlerdir. Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur'ân ayı olan Ramazan'dan dolayı idi. Allah-û Teâlâ kullarına çok acıdığı için bâzı gecelere, gün ve aylara kıymet vermiş, bu gece, gün ve aylardaki duâ, tövbe, namaz ve oruç gibi ibâdetleri kabul edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibâdet yapması, duâ ve tövbe etmeleri için böyle gece, gün ve ayları sebep kılmıştır. Şâban ayı içinde Berât gecesi vardır. Berât gecesi, Şâban ayının on beşinci gecesidir. Allahü Teâlâ; ezelde, hiçbir şey yaratmadan önce, herşeyi takdir etti, diledi. Bunlardan bir yıl içinde olacak herşeyi, bu gece meleklere bildirir. Kur'ân-ı Kerîm, Levhilmahfûza bu gece indi. Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem bu gece, çok ibâdet ve duâ ederdi.

Allah-û Teâlâ, Şâban ayını, Resûlullah sallallahü aleyhi ve selleme mahsus bir ay kılmıştır. Şâban ayının üstünlüklerinden biri de budur. Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem; "Şâban benim ayım; Receb, Allah-û Teâlâ’nın ayı; Ramazan da benim ümmetimin ayıdır. Şâban günahlara keffâret ayı, Ramazan ise günahların temizleyici ayıdır." buyurdu. Şâban; hayırların açıldığı, bereketlerin indiği, hatâların terk olunduğu, günahların örtüldüğü bir aydır. Müslümanlar, Şâban ayını, gafletten uzak olarak, günahlardan temizlenme ve geçmişte işlemiş oldukları günahlara tövbe ve istiğfâr ederek, Ramazan ayını karşılamak için fırsat ve ganîmet bilirler. Bir ay evvelden başlayarak Ramazana hazırlık yaparlar. Bu ayın sâhibi olan Muhammed aleyhisselâm vâsıtasıyla Allah-û Teâlâ’ya kavuşmaya çalışırlar. Şâban, Receb ile Ramazanı birleştiren köprü gibidir. Geçen günlerden ibret alınır, bugünkü gün ganîmet bilinir, yarın ise tehlikelidir. Receb ekme ayı, Şaban sulama ayı, Ramazan ise hasat ayıdır. Allah’ım bizleri hayırlı hasat elde edenlerden, Şaban ayında oruç tutan ve gece ibadetine kalkan kişilerden eylesin.

Berat kandilinizi tebrik eder, Ramazanı şerife kavuşmanızı Rabbimden dilerim.

Selam ve dua ile….

Kemal Efe Şişman "Konuk Yazar"

Bu Kalp Seni Unutur Mu?

30-05-2025 1 yorum. 2762
Ozan Derviş

Biraz BEYKOZLU Olalım

30-05-2025 Yorum yok. 1545
Neyir Erkan Şişman

EĞİTİMİN ŞAŞAN TERAZİSİ

30-05-2025 Yorum yok. 2318
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

KENDİNİ ÖNEMSEMEK…

30-05-2025 Yorum yok. 1722
Erdal Uzuner

MÜLKİYET PROBLEMLERİ

30-05-2025 Yorum yok. 1581
Hacı Arıcı

KURBAN ALLAH’A TESLİMİYETTİR

30-05-2025 Yorum yok. 637
Yaprak Akın

Deprem Öncesi Tedbirlerimizi Alalım mı!

30-05-2025 Yorum yok. 523
Asiye Çakır

İNSAN İNSANA…

30-05-2025 Yorum yok. 588
Cüneyt Pulant

Beykoz Belediyesi Çalışıyor mu?

30-05-2025 Yorum yok. 1709
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEP GEÇMİŞ OLSUN DEMEKLE Mİ KALACAĞIZ?

28-04-2025 Yorum yok. 691
Tuncay Ünde

UZAKSIN BANA

28-01-2025 Yorum yok. 1271