TARIM VE İSTİHDAM

25-08-2023 715 Yorum yok. Yorum Ekle

Dünyada gıda üretimi ve gıdaya ulaşım imkânı özellikle pandemi sonrası çok önem kazanmıştır. Bu nedenle ülkeler tarım politikalarını geliştirmeye çalışmaktadırlar.

Beykoz ilçesinde tarım vasıflı araziler yeterince değerlendiriliyor mu? Tabi ki hayır. Son yıllarda Belediye sözleşmeli çiftçi uygulaması ile bu konuda doğru bir hamle yapmıştır. Yaklaşık 500 civarında sözleşmeli çiftçiye tohum ve fide desteği, ürün satın alma garantisi gibi icraatları ile tarımsal üretime ve istihdama destek olmaktadır. Sözleşmeli çiftçi sayısının daha yüksek rakamlara çıkarılması gerekmektedir.

İlçemizde atıl duran yüzlerce tarım arazisi mevcuttur. Tarım yapılamayacak durumdaki bazı araziler de Tarımsal nitelikli arazi vasfında kayıt altına alınmıştır. Bu yüzden mağduriyet yaşayan parsel sahipleri de mevcuttur. Tarım il müdürlüğünün ilçe genelinde ayrıntılı bir çalışma yaparak tarım vasıflı arazileri tespit ederek kayıt altına almalıdır. Bu çalışma ile ilçede gerçek manada tarımsal üretim ve beraberinde istihdam artışı görülebilir. Tarımsal üretime yönelik küçük işletmeler ve kooperatifler kurularak satış imkânı ve alternatifleri artırılabilir. İnternet üzerinden ülke geneline satış yapılabilir. Beykoz Belediyesi ilçenin farklı mahallelerinde kuracağı sabit pazarlar aracılığıyla İstanbul halkına Beykoz tarım üreticilerinin ürün satışı yapılabilir.

Beykoz Belediyesi 2020 yılında Tarım çalıştayı yapmıştı. Bu çalıştayı, tarımsal üretime yönelik alternatifler ve çözüm önerileri şeklinde yeniden yapmalı. Uzman kişilerden alınacak öneriler doğrultusunda Tarımsal üretim hamlesi başlatılmalı.

Sağlıklı günler dilerim.