Deprem Öncesi Tedbirlerimizi Alalım mı!

30-05-2025 610 Yorum yok. Yorum Ekle

Devletin vatandaşlarına görevleri nelerdir!! Ne kadarı uygulana biliyor.

Hatırlayalım…

 “Devletin temel amaç ve görevleri; Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve Demokrasiyi korumak, kişileri ve toplumun refah huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır”.

Hepimizin bildiği gibi Türkiye “Deprem, sel ve afetlerden” sürekli etkilenmekte olan bir ülke.

Bu genel durum için tedbirler alınmakta bölgesel Kentsel Dönüşüm Uygulamaları yapılmakta.

Bölgesel diyorum, çünkü Boğaziçi öngörünüm alanı içinde bulunan yapıları kapsamayan, anlaşılamaz ve korkunç bir durum yaşanmakta.

İstanbul Boğazı; Bizans, Roma, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerin de, gerek fiziki gerekse de stratejik konumu sebebiyle her dönemde çok önemli ve değerli bir bölge olmuştur. Boğaziçi İstanbul’un en önemli simgelerinden olup, bünyesinde yer alan sit alanlarıyla birlikte, şehrin karakterini ön plana çıkaran bir semboldür. İstanbul Boğazı dünyada bir eşi benzeri olmayan bir alandır. Bilinçsizce uygulanan öngörünüm koruma kanunu ile bu alan içindeki yapılar, bakımsızlıktan bölgenin dokusuna da zarar vermekte.

“18 Kasım 1983 tarih ve 2960 sayılı kanun, İstanbul Boğaziçi alanının, kültürel ve tarihsel değerleri ve doğal güzelliklerini koruyabilmek, bu alanda nüfus yoğunluğunu sınırlandırmak ve imar mevzuatını belirlemek ve düzenlemek amacıyla” çıkarılan bir kanun olsa da, amacına hizmet etmeyen, gerekli araştırmalar yapılamadan, detaylı düşünülmeden çıkarılmış ve uygulana bilinirliği olmayan bir kanun olduğu görülmektedir.

Boğaziçi ön görünüm sınırları içinde, vaktinde gerekli denetimlerin yapılmadığı ve bu sebeple, plansız, ruhsatsız ve nitelikli olmayan yapıların olduğu aşikâr. Üstelik bu kanun yürürlüğe girdikten sonra da belli dönemlerde, plansız ve projesiz yapılar görmezden gelinmiş. Birçoğunda yıkım kararı var, yada tahsil edilen yüksek miktarlı cezalara maruz kalmışlar. Tabiri caizse “Atı alan Üsküdar’ı geçmiş” ve “Kurunun yanında yaş da yanmış” diyebiliriz. Bundan sonraki tek çözüm “Kişilerin mülkiyet haklarına saygı duymak” adına, Boğaziçi öngörünüm sınırları içinde bulunan, eski eser bahçeli ahşap ev, kargir ev-apartman gibi tüm yapıların projelendirilmesi. “Deprem ile ilgili alınması gereken tüm tedbirlerin alınması” kararının hızlıca verilmesi gerekmekte. Bu konuda en büyük desteği vermek devletin görevleri ve sorumluluk alanı içinde olduğunu düşünüyorum. Bu yapıların, denetim çerçevesinde, projelendirilip, imar mevzuatına uygun şekilde tadil edilmeleri, gerekli güçlendirmelerinin mevzuat çerçevesinde yapılmasına, makul harçlar ile izin verilmek zorunluluğu bulunmakta. Bu bölgenin kültürel ve tarihsel dokusunun korunması ancak bu şekilde mümkün olabileceği görülmekte. Zamanın en kıymetli köşklerinin, bahçeli evlerinin bulunduğu, tarihi dokuyu koruyabilmek adına, gereken tedbirleri çok geç olmadan alınması ve yetkili makamlarca ivedi şekilde çözüm üretilmesini, bu alanların gerçekten korunmasını bir vatandaş olarak talep ediyorum.

Kişilerin, belirli zamanlarda, mülklerine bakım-tadilat yapmaları ve korumalarının yasaklanması akla ve mantığa aykırı bir durum….

Deprem gelebilir veya gelmez. Ama gereken tedbirler alınmalı...

Önce Sağlık, sonra Huzur ve Barış olsun tüm dünyada... Saygılarımla

Asım Özdemir

Amatör Spor Dünyasının Bilinmeyenleri

09-08-2025 Yorum yok. 796
Ozan Derviş

VEFA DUYGUSU BEYKOZ’DAN NEDEN HİÇ GEÇMEZ

29-07-2025 Yorum yok. 1510
Neyir Erkan Şişman

Adalet Kimin Kaleminde?

29-07-2025 Yorum yok. 1369
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

YAZIP ÇİZMEK…

29-07-2025 Yorum yok. 1500
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

BEYKOZ’ DA KADIN EMEĞİ PAZARI

29-07-2025 Yorum yok. 1266
Hacı Arıcı

CENNET; KARDEŞ OLABİLENLRİN YERİDİR.

29-07-2025 Yorum yok. 1153
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Başkanla...

29-07-2025 Yorum yok. 1350
Yaprak Akın

Yoğunluk Transferini Detaylandıralım mı!

29-07-2025 Yorum yok. 1158
Erdal Uzuner

YAZA SAVAŞLA GİRERKEN

03-07-2025 Yorum yok. 1660
Asiye Çakır

İNSAN İNSANA…

30-05-2025 Yorum yok. 1628
Tuncay Ünde

UZAKSIN BANA

28-01-2025 Yorum yok. 2331