TUVA

13-06-2024 1197 Yorum yok. Yorum Ekle

Türkiye olarak Alper Gezeravcı'nın ardından, uzaya bir astronot daha gönderdik. İlk yolculuktaki heyecan bu sefer yoktu, çoğu insanın haberi bile olmadı.

Tuva Cihangir Atasever, bu adı daha önce duydunuz mu? Kendisi Türkiye'nin uzaya gönderdiği 2.astronot olarak tarihe geçti.

Atasever, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra Irvene’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde elektrik-elektronik mühendisliği alanında yüksek lisans yaptı. Sonrasında ROKETSAN’da 5 yıl boyunca aviyonik sistem mühendisi olarak çalıştı.

Öz geçmişi oldukça tatmin edici olan Atasever'in, uzaya gittiğini bilmeyenler çoğunlukta, nedeni Alper Gezeravcı'nın yolculuğunda olduğu gibi, durumun reklamının yeterince yapılmamış olması.

Aslında uzay çalışmaları yürütülürken reklama gerek var mı onu da bilemedim ama ilk uzay yolculuğu bu kadar sükseli olunca, hepimiz bu genç adamın desteklenmeyişine şaşırdık.

Haberlerden tutun, sosyal medyada bile duruma yeterince yer verilmediğini düşünüyorum.

İlkokullarda, ortaokullarda düzenlenen tanıtım toplantılarının ardından,  lise ve üniversite salonlarında yapılan söyleşilere kadar, ekran karşısında hep birlikte geri sayışımızdan tutunda Gezeravcı’nın yurda ayak basışındaki coşkumuzun hiç biri, bu sefer yoktu.

Ne oldu? Ne değişti, anlam veremedim.

Alper Gezeravcı’nın uzayda yaptığı deneylerin ardından durumu önemseme halimiz biraz kırıldı diye düşünüyorum.

Halbuki, gerçekten Türkiye'nin bilim dünyasına desteği bir yana, prestij meselesi olarak ta başından sonuna kadar bu adımlara destek olmamız gerektiğine inanıyorum.

Gezeravcı’nın uzayda yaptığı önemli deneylerin yanı sıra, ekran önünde yaptığı basit deneyler, durumun Vatandaş nezdinde popülaritesini kırdı gibi görülüyor.

Bir anda Sosyal Medya’da herkesi, bu konu hakkında espriler yaparken gördük.

Bilim kendi başına hep üzerine koyarak ilerleyen bir dal olduğu için, en baştan başlamak yerine bizlerin de taş yığınının üstüne, bir taş daha koyması oldukça göz doldururdu.

 

 Elbette ki her adımı planlanmış olan bu yolculukların yapılması gerektiğini düşünüyorum. İlk yolculukta yapılan yoğun ve yanlış reklam politikalarının, Vatandaş nezdinde geri dönüşü daha az umursanmak oldu. Tuva Cihangir Atasever’i gönülden destekliyorum. Yıllar önce atılması gereken bu adımların sahipleri, bilimin ilerleyişinin bir sekmesi oldukları için kendileriyle gurur duyuyorum.

Milli Mesele olduğu zaman reklam çalışmalarında, daha özenli olunması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Bu vesileyle öğretimin tatile gireceği şu günlerde, sene boyu direk çürüten öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve velilerimize iyi tatiller dilerken, yaklaşmakta olan Kurban Bayramımızı da yürekten kutlarım.

SAYGILARIMLA...

Ozan Derviş

Dokuzuncu köy ile onuncu köy arasında yolculuk...

26-09-2024 Yorum yok. 889
Neyir Erkan Şişman

SAHİP ÇIKIN

26-09-2024 Yorum yok. 743
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

OZAN DERVİŞ İLE DOBRA DOBRA...

26-09-2024 Yorum yok. 769
Tuncay Ünde

Beykoz Devlet Hastanesi’nde Önemli Gelişme

26-09-2024 Yorum yok. 841
Yaprak Akın

Boğaziçi İmar Kanunzedeleri-3-

28-09-2024 Yorum yok. 715
Erdal Uzuner

KONUT SORUNU VE DÖNÜŞÜM

26-09-2024 Yorum yok. 795
Hacı Arıcı

BEYKOZ’DA GENÇLER VE GENÇ BİR SİYASETÇİ

26-09-2024 Yorum yok. 943
Cüneyt Pulant

Ümidimiz umutsuzluğa döndü...

26-09-2024 Yorum yok. 893
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEPİMİZ SORUMLUYUZ

28-08-2024 Yorum yok. 1046
Asiye Çakır

ERİYORUZ !...

28-07-2024 Yorum yok. 1492