BİNANIZ 4 KATIN ÜZERİNDE VE 20 YAŞIN ÜZERİNDEYSE!

28-03-2023 2433 Yorum yok. Yorum Ekle

 

Eski ve yeni binalarda yaşayan tüm insanları, yaşadıkları binalar sağlam mı korkusu sardı. 1970’li yıllarda ve 1999-2019 arası inşa edilen tüm binaların denetlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bina yaşının 80 yılda vaktini tamamladığını düşünürsek, yaşlı binaların öncelikle denetlenerek, Boğaz hattındaki tüm binaların, “Deprem Performans Raporu “ acilen yaptırılmalı. Anadolu yakasında, Üsküdar-Beykoz hattı, Avrupa yakasında, Beşiktaş-Sarıyer hattı. Bu ilçelerin Ön Görünüm Bölgesi’nde kalan kısımlarında, inşaat yasağı bulunmakta, Boğaziçi İmar mevzuatına göre yapılaşmalar denetlenerek ve izinlerle mümkün.

 

Bu ilçelerin geri kalan bölgeleri, Geri Görünüm ve Etkileşim Bölgelerinde ise imar durumu 4,5 kat ile sınırlı. Taks.0.15 Kaks.12.50 olmasına rağmen bu bölgelerde bulunan binaların nerdeyse tamamı 6 kat ve üzeri. Bakımlı binalar olduğu kadar, düzenli bakımları yapılmamış, ömrünü tamamlayan binalar da mevcut. Mevcut imar planına göre, her sokak da ve her mahallede Kentsel Dönüşüm Uygulaması mümkün görünmüyor. Tabii ki yüksek katlı tüm binaları, bölgenin imar planına göre yıkalım demiyorum. Ancak, imar durumuna aykırı, zamanın siyasi rantları gözetilerek yapılmış yüksek katlı binaların Deprem Risk Raporu yaptırarak, olası bir deprem anında, yaşadıkları binaların ne kadar hasar alacağını!, yaşadıkları binaların ne kadar sağlam olduğunu! ve binalarını yıkmadan nasıl güçlendirme yapacaklarını bilmeleri gerekmekte.  Düzenlenen rapora göre gerekli tedbirleri bir an önce almalılar. Herkes, başını yastığa huzurla koymalı. Olası bir depremde, yaşadığımız konutlar mezarımız olmamalı. Her gün, deprem çantalarınızla, korku ile mi yaşamak istersiniz?

 

Bu bölgelerde 1999 öncesi ve sonrası inşa edilmiş tüm binaların bir hikâyesi var. Binalarının çok sağlam olduğu bilgisi ile kendilerini avutan mülk sahipleri var. Binanız hangi bilgi ve belgeye göre sağlam! Binanızın, zemin etüdü var mı?, Mimari projesi var mı?, Statik projesi var mı?, Sıhhi tesisat projesi var mı?, İnşaat ruhsatınız var mı?, Yapı kullanma izin belgeniz (İSKAN) var mı? Bu projeleriniz yoksa binanızda kaçak yapılmış katlar ve bina çıkmaları var ise, önce kendi vicdanınız için, sonrasında mülkleriniz de yaşayan insanların can güvenliği için almanız gereken tedbirleri bir an önce almalısınız Mülk sahipleri. İmar durumuna aykırı yapılmış binaların, yıkılmadan, yok olmadan sağlamlaştırılmasının, maddi-manevi ve can kayıplarını önleyeceğini hepimiz biliyoruz.

Tüm işlerimiz Kolaylıkla Olsun

Hepimize Hayırlı Ramazanlar Diliyorum.

Saygılarımla, Sevgiler…

Ozan Derviş

10.Beykoz Şiir Akşamı’nın Ayak Sesleri

22-02-2026 Yorum yok. 1156
Neyir Erkan Şişman

ALKIŞIN ZEHRİ

22-02-2026 Yorum yok. 1007
Erdal Uzuner

RAMAZAN AYI

22-02-2026 Yorum yok. 1016
Cüneyt Pulant

Değerli BEYKOZLU dostlarım...

22-02-2026 Yorum yok. 1095
Yaprak Akın

YÜKSEK KİRA DEĞİL, ÖDENEBİLİR KİRA KAZANDIRIR

22-02-2026 Yorum yok. 985
Hacı Arıcı

YALAN HASTALIĞI

28-01-2026 Yorum yok. 1964
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEM YARA HEM SİFA

28-01-2026 Yorum yok. 1959
Asım Özdemir

BEYKOZ’DA AMATÖR LİGLER-1

21-01-2026 Yorum yok. 2563
Asiye Çakır

BURUN KIVIRIRSAN DUVARA TOSLARSIN...

27-12-2025 Yorum yok. 3260
Tuncay Ünde

UZAKSIN BANA

28-01-2025 Yorum yok. 8229