Hayaller Gerçek Olur mu?!!

30-01-2023 1137 Yorum yok. Yorum Ekle


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalışması ile başlayan “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyası orta gelirli vatandaşlarımız için başladı. Sadece sıfır konutları kapsayan bu kampanya da orta gelirli vatandaşlarımızın satın alabileceği nitelikli konut var mı? Yok tabii ki…

 

Adı üstünde “orta gelirli vatandaş” maaşı belli, temel gıda ve barınma ihtiyaçları belli. Bu vatandaşlar, yüksek enflasyonla birlikte, ayın sonunu zor getirir halde iken, nasıl para biriktirebilecek, %10 peşinat nasıl verebilecek!!...

 

Sonrasında da devlet verdiği desteği taksitlerin son 8 yılına ekleyecek. Zaten yükselen satış rakamlarına, hem kredi faizi eklenecek, hem de son 8 yıl yüksek rakamlarda ödemeler talep edilecek, bu kampanyanın kime, nasıl faydası olacak! Günümüz şartlarında, yükselen inşaat maliyetleri ve konut kıtlığının olduğu bu dönemde, satış ve kiralama rakamları normalin çok üzerinde iken, bu kampanyadan nasıl fayda sağlanabilir!

 

“Orta gelirli vatandaşın” satın alabilme gücü belli, şu an satışta olan, şehrin kıyısında, köşesinde, genelde bodrum kat ve birinci katlarda olan niteliksiz sıfır binalar 750 bin TL ila 3 milyon TL rakamları arasında satışta iken, bu kampanya kime ve kimlere nasıl fayda sağlayabilir. Kampanya şartları; konut sahibi olmayan, herhangi bir konutta hissesi olmayan, yaşamayı düşündüğünüz il veya bölgeden satın alamayacağınız, son bir yıl içinde ikametinizin bulunduğu konutları kapsıyor.

 

Kampanyanın, devlet desteği ile hayata geçirilme fikri güzel ancak bu şartlarla, uygulanabilirliği düşündürücü. Bu kampanyaya katılmayı düşünen, orta gelirli vatandaşların, bir şekilde peşinat biriktirmeleri gerçeği gözden kaçmamalı (birikimin nasıl olacağı bilinmez). Sonrasında bütçelerine uygun, aylık ödemelerinin düzenli yapabilecekleri, son bir yıl içinde ikametlerinin bulunduğu yer detayı ile bir konut arayıp bulmaları gerekli. Uygun rakamlı gibi görünen yapıların, inşaat kalitelerinin incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca, bilgisi verildiği gibi bu kampanyanın ikinci el konutları da kapsamasıyla, satın alınabilir konut sayısı da artacağından, rakamların dengeleneceğini ve kampanyanın fayda sağlaması mümkün olabilir.

 

Hayallerimizin gerçek olması dileklerimle. Öncelikle, Sağlıklı ve Huzurlu günler dilerim. Saygılarımla, Sevgiler…