RAMAZANDAKİ İBADETLERİMİZİ BİR ÖMRE AKTARALIM

08-05-2021 1881 Yorum yok. Yorum Ekle

Büyük bir sevinçle karşıladığımız, tuttuğumuz oruçlarla bedenimizin sıhhate kavuştuğu, verdiğimiz zekat ve sadakalarla malımızın temizlendiği, maddi ve manevi hayatımızda birçok güzelliklerin yaşandığı rahmet ayı Ramazân-ı Şerîf’i yine büyük bir üzüntüyle yolcu etmek üzereyiz. Bu son hafta bizim için çok değerli...

Bizi Ramazana kavuşturan ve bizlere oruç tutma fırsatını veren Rabbimize hamd-ü senalar olsun. Rabbim; tuttuğumuz oruçlarımızı, kıldığımız namazlarımızı, verdiğimiz zekâtlarımızı, fitre ve sadakalarımızı, hayır ve hasenatımızı kabul eylesin. Bir sene sonraki Ramazan ayına sağlık, sıhhat ve afiyet içerisinde bütün Ümmet-i Muhammed’i kavuştursun.

Ramazan ayı Efendimiz (S.A.V.)’in ifadesiyle evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise Cehennemden kurtuluş ayıdır. Bu ayda rahmet bulduk, bu ayın hürmetine inşallah, mağfirete uğradık, bu ayda yapmış olduğumuz ibadetlerle, insani ilişkilerimizle, güzel ahlâklı bir yaşam sürmekle Cehennem azabından biraz daha uzaklaştık. Oruçla bedenler ve nefisler terbiye altına alındı. Bir kez daha sabrı, yardımlaşmayı, paylaşmayı, özveriyi öğrendik. Dünya nimetlerinin bir sınav olduğunu; gelip geçici olan dünyanın değil, kalıcı ve ebedî olan ahiretin insanı yücelttiğini anladık. Gönüller, manevî huzur ikliminde bir ay boyunca yıkandı. Bu duygularla Ramazanda kazandığımız bu güzel haslet ve yüksek değerleri, Ramazan sonrasında da koruyup, yaşamak oldukça önemlidir. Zira Rabbimize karşı sorumluluğumuz sadece Ramazan ayına mahsus değildir. Ramazan ayında; yoğun bir ibadetle vaktimizi geçirmeye çalışmamız, namazımıza devam etmemiz, muhtaçlara yardım etmemiz, günahlarımıza tövbe etmemiz sadece Ramazana has olmamalı, bunlara ve diğer dini görevlerimize Ramazan sonrasında da devam etmeliyiz. Ramazan ayında hayatımıza aktardığımız bu güzellikleri, bir yılımıza ve sonuçta hayatımızın her safhasına aktarmak, bizlere dünya ve ahiret mutluluğunu getirecektir. Rabbimiz “Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine ibadet et.” (Hicr Sûresi – 99. Ayet) buyurarak bize bu mutluluğun yolunu göstermektedir.

Ramazan ayında günahlardan arınmak suretiyle, gönül dünyamızı durulaştırdık. Bu vesile ile günahlarımızı gözden geçirip, yapmış olduğumuz hataları düşünme fırsatımız oldu. Bugün, Ramazan ayının bize kazandırmış olduğu bu huzurla bir daha bu hatalara dönmemeye söz verme zamanıdır.

Bu ay bize sabrı öğretti. Nefsani isteklere sabır, şeytani vesveselere sabır, açlığa ve susuzluğa sabır, insanlardan gelebilecek olan sıkıntılara sabır, kötü söylenecek sözlere sabır hep tutmuș olduğumuz orucun bizlere sunmuş olduğu güzelliklerdir. Bu sabrı hayat felsefesi haline getirmeliyiz.

Ramazan ayı ne yazık ki, bitmek üzere, bir hafta sonra kendisine veda edeceğiz. Bir sonrakine ulaşamayabiliriz. Bir sonraki Ramazanın feyiz ve bereketinden istifade edemeyebiliriz. Sonuç itibariyle namaz, oruç, zekat gibi ibadetlerimizi yerine getirmekle mükellefiz. Bu ibadetleri yapmak suretiyle görevimiz tamamlanmış değildir. Güzel bir ahlâka sahip olmak, insanlarla olan ilişkilerimizi Rabbimizin rızasına uygun hale getirmek te başta gelen vazifelerimizdendir. Bu sebeple Ramazan ayında mümkün olduğu kadar kötü söz, küfürlü ve kaba sözler söylememeye çalıştık. Bu tutumumuzu devam ettirelim. İnsanlara karşı yanlış bir davranışta bulunmamaya özen gösterdik, kavgadan gürültüden uzak bir zaman dilimi geçirdik, böyle bir yaşantıyı bir yıla nihayetinde hayatımıza aktaralım. Bu ayda kötü alışkanlıklarımızı, zararlı şeyleri bir tarafa bırakıverdik, yeniden elimize almayalım. Kalp kırmayalım, gönül yıkmayalım. Sevgi yüklü bireyler olarak güzel bir toplumu oluşturalım.

Unutmayalım ki; hayat, bize verilen en büyük nimetlerin başında gelmektedir. Bu hayatı başarı ile sona erdirmek için Ramazan ayında kazanmış olduğumuz değerleri bir ömre yaymak ve hayatımızın son safhasına kendimizi hazırlamak elbette yapacağımız en akıllıca iş olacaktır.

Sevgili Peygamberimiz "Allah'ın en çok sevdiği ibadet az da olsa devamlı olanıdır."

(Buhari, îman, 32) buyurmușlardır.

Yüce Rabbim yapmış olduğumuz ibadetlerimizi, hayır ve hasenatımızı kabul eylesin. Kendi rızasına uygun davranışlar sergilemeyi nasip eylesin. Bizleri bayram sabahına ulaştırsın. Ramazan ayında elde ettiğimiz bütün güzellikleri bir yıla ve nihayetinde bir ömre aktarmayı nasip eylesin. Ramazan bayramınızı şimdiden tebrik ediyorum..

Allah’a emanet olun...

Selâm ve dua ile…

Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 601
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1087
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 551
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 451
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 512
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 462
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 659
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 508
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1127
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 990
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 852