DÜNYA İNSAN OLANLARIN SAYESİNDE GÜZELDİR

27-01-2021 2600 Yorum yok. Yorum Ekle

Hayatı neden bu kadar önemsiyoruz?

Yarına çıkacağımızın bir garantisi var mı? Ölüm her an bizi bulabilir. Belki trafikte, belki uyurken, belki de sokakta…

Dünyada en çok icadın, en çok hayallerin, en çok zenginliğin bulunduğu yer neresidir bilir misiniz?

Mezarlıktır..! Çünkü mezarlıkta. Hiç gerçekleşmemiş hayalleri, Hiç gerçekleşmemiş fikirleri, Hiç harcan(a)mamış servetleri görürsünüz. Bileğinize ya da boynunuza bir bakın, hayatınız incecik bir damara bağlı. Önemsediğimiz ne peki ?.. Hedeflerimiz değil mi?

Bir kalbiniz var unutmayın! İnsanları da düşünün bazen! Bu kısa ömrünüzü iyilikle geçirmeye bakın. İcatlarınızı, fikirlerinizi, servetlerinizi insanlık için kullanın. Yoksa bir bakmışsınız, iki rekât namazlık saltanatınız kalmış. Bu yüzden iyilik birinci hedefiniz olmalı her zaman. Size iyilik yapanları unutup ta, kötülük yapmayın sakın. Çünkü kolay iyileşmez, iyi niyetinden vurulan kalpler. Hedefleriniz var değil mi?

Neyi bekliyorsunuz öyleyse? İnsanlık sizi bekliyor! Durun tahmin edeyim, hedeflerinizi eleştiren bir sürü insan var ve siz onların eleştirisini dikkate alıyorsunuz. Öyleyse size şunu söyleyeyim: “Hedefiniz eğer insanlık için yarar sağlayacaksa, hedefine giden ok gibi, durmadan ilerleyin. Unutmayın ki, insanı insan yapan fikirleri ve hedefleridir.”

Allah’ın biz insanları yaratmasının en büyük sebebi bizi imtihan etmesidir. Hangimizin iyi bir insan, hangimizin ise kötü bir insan olduğunu belirlemek ve duruma göre cennetle müjdelemek veya cehennem azabı ile cezalandırmaktır.

Bu dünyadaki tek emelimiz iyi insan olmaktır. İyi insan sadece kendisine değil, ailesine, çevresine, milletine, kısacası tüm insanlara faydalı olan insandır. İyi insan olmak demek; yalandan, hırsızlıktan, zulmetmekten, insanları hakir görmekten, sömürmekten uzak durmak demektir. İyi insan olmak, tüm insanların yararına olacak güzel işler yapmak ve her türlü kötülükten de uzak olmaktır.

İslam’ın temel amacı, iyi insan oluşturmaktır. İslam, güzel ahlaktır. Bu dine gerçek mânâda inanan ve onun gereklerini uygulayan birisi iyi insandır. Her birimiz iyi bir insan olmak için gayret edersek, çok güzel bir dünya oluşturmuş oluruz.

Etrafımızda yaşanan birçok toplumsal olaya baktıkça zaman zaman insan olmaktan utanıyorum... Ve acı acı düşünüyorum... İnsan olmak o kadar kolay değilmiş meğer...

Peki, insan olmanın iki ayak üzerinde yürümek ve tüm canlılardan daha fazla yetenekli kılınmak olmadığını nasıl ve ne zaman öğreneceğiz?

Aslına bakacak olursak, insan olmayı, insan olmanın anlamını ve "ben bir insanım” demenin değerini, eğer istemezsek, hiç kimse öğretemez bize...

Keşke insan olmak tüm güzellikleriyle birlikte bizlere Yaradan'ın eşsiz armağanıdır, diyebilsek…

Anlayacağınız, insan denen bu muhteşem makine ve hiçbir bilgisayarın çözemeyeceği ayrıcalıklı bu yaratık için söylenecek o kadar çok şey var ki... Önümüzde koskoca bir denklem... Bilinenleri ve bilinmeyenleri ile birlikte ayrı ayrı, renk renk… Çözülmesi gereken onlarca değişik yapıda insan...

İnsanlık üstüne konuşulması gereken dünyalarca mesele var aslında...

Ama sonuç olarak insanlık için, önce insan olmak gerekir.

Efendimiz Hz.Muhammed (sav)'in güzel bir tavsiyesi var;

”Kendi nefsin için istemediğin birșeyi başkaları için de isteme.”

Bu güzel söz uygulandığında, insan olmanın özelliğini ve güzelliğini bize yaşatacaktır.

O zaman: Empati yap, Sana yapılmasını istemediğin şeyi, başkasına yapma, Yalan söyleme, İnsanlarla alay etme, Edepli ol, İsraf etme, Kibirlenme, bencil ve açgözlü olma, İnsanların kusurlarını teşhir etme, Kin besleme, Kıskançlığını yenmeye çalış, Yıkıcı değil, yapıcı ol, Kavgacı değil, barışçı ol, Hak edene hakkını ver, Vatanına hainlik düşünme, Açı aç, çıplağı çıplak bırakma, Mazlumu koruyacak kadar anlayışlı ve alçakgönüllü, eşkıyaya "dur" diyecek kadar da cesur ol, Büyüğüne saygılı, küçüğüne hoşgörülü ol, Karşındaki insanın düşüncelerine inanmasan bile, saygılı ol, İnsanlara din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapma, Bir Müslümanın en önemli görevi din, dil, ırk, renk, mezhep ayrımı yapmamasıdır. Tek başına kalsan bile, iyi insan olmaya gayret et. Sağcısına, solcusuna, Yörüğü'ne, Kürt’üne, Laz’ına, Çerkez'ine ve diğer dinden, mezhepten, ırktan olanlara insan oldukları için değer ver.  İyi insan olmanın, bizden sonraki nesillere, yani çocuklarımıza devretmeyi arzuladığımız, en değerli miras olduğunu unutma.

Dünya, insan olanların sayesinde güzeldir.

Selam ve dua ile... 

Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 591
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1081
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 547
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 448
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 506
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 456
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 654
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 504
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1123
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 986
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 850