MEVLİD KANDİLİNİZİ KUTLARIM

27-10-2020 5848 1 yorum. Yorum Ekle

Gönül dostları!

Allah (C.C.) nasip ederse önümüzdeki çarşamba günü akşamı Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimizin doğum yıldönümünü idrak edeceğiz inşallah.

Rasûl-i Ekrem (S.A.V.) in doğum ayını bugüne kadar İslâm ümmeti ziyafetlerle kutlamakta, bu gecelerde bolca sadaka dağıtmakla sevinçlerini açığa vurmaktadırlar. Her Müslüman bu ayda daha çok hayır yapmakta, daha çok Kur an okumakta ve daha fazla selat-ı selâm okumaktadır. Bu kutlu ayın bereketini hepimiz üzerinde çok açık bir şekilde müşahede etmekteyiz.

Her ne kadar bazı İslâm âlimleri Mevlit Kandili bid’attir deyip kutlanmasına olumlu bakmamışlarsa da, bazı âlimler de Mevlit Kandilini benimsemişler ve kutlanmasına hoş bakmışlardır. Bunlardan İbni Hacer, İmam Suyuti, İbn el-Cevzi, Hafız Ebu l Hayri İbn ül Cezeri gibi âlimler Mevlit Kandilini benimsemişlerdir. Bununla ilgili delillerini de şöyle zikretmişlerdir.

Hafız İbn Hacer der ki:

Mevlit merasimlerinin müspet ve menfi tarafları vardır. Kim müspet tarafını uygular, menfi tarafından kaçınırsa bu, o zaman bid’ati hasene olur. Bu uygulamanın sünnette önemli bir dayanağı vardır.

Buhari-Müslim de geçtiğine göre, Resûlullah (S.A.V.) Medine ye geldiğinde Yahudilerin aşure orucunu tuttuklarını gördü. Onlara:

Niçin bugün oruç tutuyorsunuz diye sordu. Onlar da:

Bugün Allah ın Firavun u suda boğduğu ve Musa yı düşmanlardan kurtardığı gündür. Allah a şükür için bugün oruç tutuyoruz, dediler.

Bunun üzerine Peygamberimiz Efendimiz (S.A.V.):

Ben Musa ya (oruç için) sizden daha yakınım, buyurdu ve o gün oruç tuttu. Müslümanlara da o gün oruç tutmalarını emretti.

Bu hadisten alınacak olan mesaj şudur:

İhsan edilen bir nimet veya savılan bir belâdan dolayı muayyen bir günde Allah a şükretmek makbul bir davranıştır. Rahmet Peygamberinin dünyaya teşrifinden daha büyük nimet olabilir mi O günden daha büyük bir gün olabilir mi

Gönül dostları

Mevlit Kandili’nin ve merasimlerinin özüyle ilgili olanları böyle kabul edeceğiz.

Konu ile ilgili olarak İmam Suyuti de şöyle diyor:

Beyhaki, Hz. Enes (R.A.) den rivayet ediyor: Resûlullaha (S.A.V.) Peygamberlik geldikten sonra kendi adına akika kurbanı kestirmiştir. Oysa dedesi Abdül Müttalip doğumun yedinci gününde akikayı kestirmişti. Peygamberimizin bu akikayı yeniden kestirmesi Allah ın kendisini âlemlere rahmet olarak göndermesine şükür kabilindendir. Efendimiz bu nimetin şükrünü eda edebilmek için şükür namazı kılmıştır. Bu bize bu vesile ile ziyafetler sunmamızın bir ibadet ve mutluluk sebebi olduğunu göstermektedir.

Gönül dostları!

İmam Suyuti, fetvasında şöyle der:

Mevlit Kandil i ve merasimleri O’nun doğumuna olan sevinci açığa vurmaya vesile olduğu için merasime iştirak eden bu amelinden dolayı sevaba nail olur.

İbni Hacer der ki:

Mevlit in içeriğinde Kur an tilaveti, yemek ikramı, tasaddukta bulunma, Peygamberi övücü şiirler okuyarak âhiret amellerini yapmaya teşvik etmesi gerekir.

İmam Nevevi nin hocası: Mevlit kutlaması yapana övgüler sunulur demiştir.

Sonuç olarak; Mevlit kutlamaları bu anlayışla icra edilmeli. Ona layık bir tarzda ve sünnetin teneffüs edildiği bir şekilde kutlanmalıdır.

Bu duygularla Mevlit Kandilinizi kutluyorum.

Selam dua...

Yorumlar

ümmügülsüm terzi 28-10-2020

Kandil

Resulün yolunda olmayı ..yolunda kalmayı nasib etsin Rabbim inşallah...Hayırlı kandiller dilerim

Toplam 1 yorum bulundu.
Ozan Derviş

10.Beykoz Şiir Akşamı’nın Ayak Sesleri

22-02-2026 Yorum yok. 631
Neyir Erkan Şişman

ALKIŞIN ZEHRİ

22-02-2026 Yorum yok. 507
Erdal Uzuner

RAMAZAN AYI

22-02-2026 Yorum yok. 512
Cüneyt Pulant

Değerli BEYKOZLU dostlarım...

22-02-2026 Yorum yok. 577
Yaprak Akın

YÜKSEK KİRA DEĞİL, ÖDENEBİLİR KİRA KAZANDIRIR

22-02-2026 Yorum yok. 493
Hacı Arıcı

YALAN HASTALIĞI

28-01-2026 Yorum yok. 1494
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEM YARA HEM SİFA

28-01-2026 Yorum yok. 1472
Asım Özdemir

BEYKOZ’DA AMATÖR LİGLER-1

21-01-2026 Yorum yok. 2092
Asiye Çakır

BURUN KIVIRIRSAN DUVARA TOSLARSIN...

27-12-2025 Yorum yok. 2779
Tuncay Ünde

UZAKSIN BANA

28-01-2025 Yorum yok. 7752