ESNAFLIK KÜLTÜRÜMÜZ TARİHE Mİ KARIŞIYOR

25-11-2019 3026 Yorum yok. Yorum Ekle

Esnaflarımızın yaşadığı ekonomik kriz, hükümetimizin açıkladığı kriz kriterlerine uymasa da, başta çarşı pazar olmak üzere, her aşamasıyla kendisini belirgin şekilde göstermekte.

Müşteri memnuniyetini ilke edinen bazı esnaflarımız yıllanmış tecrübeleri veya dostlarının tavsiyeleriyle lokalde olsa çözüm yolları arama çabası içerisinde olup sıkıntıyı kendisi ve müşterisinin en az duymasının planlamasını yapmakta.

Diğer tarafta ise bazı esnaflarımız, yaşadığı sıkıntıdan mıdır, yoksa yerleşmiş huyundan mıdır? (günahı kendisinin olsun) Siftah yapmadıkları halde kapısından giren Vatandaşa sadaka verecek patron edasıyla yaklaşmakta. Vatandaşın gördüğü olumsuz davranış biçimi karşısında tepkisini sözlü veya hareketleriyle belli etmesiyle, bizim burnundan kıl aldırmayan esnafımız hemen toparlanmış ve yaşadığı sıkıntı ile ilgili duygu sömürüsüne geçer. Artık esnaf ne yaparsa yapsın, gönlü kırılan müşterisi onu nezaketen dinler ve alışveriş yapmadan dükkândan ayrılır.

Oysaki biraz ileride aynı işi yapan bir başka esnaf, hemen hemen aynı sıkıntıları çektiği halde, müşterisine karşılamada, ağırlamada istediği ürün hakkında bilgi vermede hata yapmamak için olağanüstü çaba sarf ettiği görülmekte. Bir önceki esnafın kendisine davranış biçimi ile daha sonra gittiği esnafın davranış biçimini tam kafasından değerlendirirken müşteri, birde ne görsün alacağı ürün davranışlarını beğenmediği esnafta daha pahalı, son girdiği esnafta ise daha ucuz.

Kıyaslama yapabilmek için değerlendirmeye aldığımız iki esnafında yol haritası bellidir. Bu konu ve değerlendirmemize, çok değişken esnaf gurupları da uymakta neticede, yaşanılan olağanüstü sıkıntıya rağmen müşterisi ile iyi diyalogları olan esnafın dayanma ve krizden çıkma olanağı bulunmaktayken, diğer esnaf grubuna uyanların ise sonları maalesef hüsran görülmekte.

Bu konular üzerine meslek odalarının geniş kapsamlı eğitici bilgilendirmeler yapması halinde, bu tür eğitici çalışmaların hiç değilse esnaflar arasında müşterilerine karşı, ortak bir uygulama getireceğine inanıyorum.

Benimkisi esnafımızın çalışmasına yön vermek değil, sadece bir tespitimi ve gözlemimi, kendi bakış açımdan dile getirmektir. Kuşkusuz benim ifade etmeye çalıştığımdan çok daha olumlu veya olumsuz esnaf ve müşteri ilişkileri vardır.

Bu anlamda müşteri memnuniyetini ilke edinerek kurduğu olumlu diyaloglar ile ticari çalışmalarında başarı elde enden esnaflarımızı tebrik ederken, müşterisine davranış eksikliği göstererek, ticari çalışmalarında sıkıntı yaşayanlarında, davranış biçimlerini yeniden gözden geçirmek istiyorum.

Tabi ki son olarak ta, esnaflarımızdan ihtiyaçlarını gidermek üzere alışveriş yapan vatandaşlarımıza da, sıkıntısız bir alışveriş için esnaflarımızın yaşayabileceği ve hatta yaşadıkları bilinen sıkıntıları, daha bir hoşgörü anlayışıyla hareket etmelerinde sıkıntılı sürecin karşılıklı giderilmesi adına çaba sarf edenlerin de çoğunlukla olacağına ve hatta bu sayının artacağına inanıyorum.

Netice de vatandaşlarımızın ve esnaflarımızın daha sıkıntısız bir alışveriş yaşamaları temenni ediyorum.     

Ozan Derviş

Basın Emek İster… Ama En Çok da Samimiyet İster

22-05-2026 Yorum yok. 468
Neyir Erkan Şişman

Bir Nesil Böyle Şekilleniyor

22-05-2026 Yorum yok. 391
Asiye Çakır

FİDENİN DEĞERİ VAR DA BEYKOZLU' NUN YOK MU?

22-05-2026 Yorum yok. 613
Cüneyt Pulant

Değerli BEYKOZLU dostlarım.

22-05-2026 Yorum yok. 408
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

İNSAN ÖLMEDEN ÖLÜR MÜ?

22-05-2026 Yorum yok. 324
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TOPLUMLAR ve ETKİLERİ ve BİZ NE YAPIYORUZ?

22-05-2026 Yorum yok. 358
Hacı Arıcı

NASİPLİ KİŞİ KİMDİR?

22-05-2026 Yorum yok. 318
Yaprak Akın

Evler Satılıyor mu, Yoksa Sadece Gösteriliyor mu?

22-05-2026 Yorum yok. 367
Erdal Uzuner

MART GÜNDEMİ

17-03-2026 Yorum yok. 3218
Asım Özdemir

BEYKOZ’DA AMATÖR LİGLER-1

21-01-2026 Yorum yok. 6097
Tuncay Ünde

UZAKSIN BANA

28-01-2025 Yorum yok. 11816