SU GİBİ OL

26-12-2023 1147 Yorum yok. Yorum Ekle

Doğu mistisizmi tabiatın sürekli bir döngüde olduğunu ve insanın da ancak bu döngünün ayırdına ve farkına varmasıyla aydınlanmayı yaşayabileceğini söyler.

Duygularımız da bunun gibidir. Nefret ve üzüntü, mutluluk ve haz sürekli bir döngü içinde ruhumuzda belirir. İnsanların çoğu bunları anlık ve önemli görür ve onlardan dolayı acı çeker ya da mutluluk duyar

Nasıl ki bir ağaç yağmur yağıyor diye mutlu, toprak kayıyor diye de mutsuz değilse, Doğu felsefesi de bize bir ağaç gibi olmayı, dış etkenler dolayısıyla acı çekmememizi öğütler.
Bu üst farkındalık durumu, onlarca yıl sürecek bir zihin terbiyesiyle mümkün duruma gelir. Tabiatın bir parçası olduğumuzu bize söyleyen değerli düşünürlerimizden biri de Mevlana’dır.
Su gibi ol sözü üç kelime olmakla birlikte gerçekten iyi anlaşılırsa insanın ondan başka kelimelere ihtiyacı kalmayacaktır. Duruluğun ve dinginliğin kabulü, kişiyi tabiatla bir olmakla sonuçlandıracaktır. Okyanus olanı artık kirli nehirler kirletemez.
Bunun gibi, varlığını tüm varlıklar ile tasdikleyeni de acı ve keder es geçecektir.

2023 yılı, Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî ‘nin vuslatının 750. yılında Mevlana yılı olarak kabul edilmiştir. Mevlana, bir din âlimi, felsefeci, tasavvuf olmasının dışında hoşgörünün simgesi olan; kâinatı kucaklayan değeri, insan sevgisi ve hoşgörüsü ile yüzyıllardır insanoğluna ışık olmuştur.

Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol. Hoşgörülülükte deniz gibi ol. Ya olduğun gibi göründüğün gibi ol.  

Hz Mevlana’nın bu 7 öğüdü adeta insanın hayatına mıh gibi kazıması gereken bir manifesto niteliğinde. Fakat üzülerek görmekteyiz ki insanoğlu bu hassasiyetten gün be gün daha da fazla uzaklaşmakta. İnsanların birbirine tahammülsüzlüğü, sevgisizliği, hoşgörüsüzlüğü değil mi? Bu savaşlara yıkımlara insanoğlunun birbirine, çocuğa, kadına doğaya, hayvana şiddetine neden değil mi bu yoksunluk?

2023 yılının sonlarına geldiğimiz şu günlerde İnsanlığın bir an önce bu insani yıkımdan çıkması dileği ile Mevlana yılına yakışan o ruhani ve manevi hissiyat ile yeni yıla güzelliklerle başlamak dileği ile. Şimdiden iyi seneler. Sevgi ile kalın.