PİYASA SERBEST…

24-02-2022 1242 Yorum yok. Yorum Ekle

Covit 19 ile başlayıp, varyantları ile devam eden süreç bir dönem etkisini her alanda en yükseğe taşırken, hayatımızı her alanda da tehdit ettiği aşikâr. Bu konu ile yatıp bununla kalktık iki yılı aşkın süredir. Sağlığımız en değerli varlığımız oldu. Varlıklarımızı görmediğimiz çetin günler geçirdik. Dünyanın yakasına yapışan bu illetten kurtulmak için her şeyden vazgeçtiğimiz de oldu..!!

İnsanoğlu; Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere tüm sağlık sektörünü çaresiz durumlara sokan bulaşıcı hastalığı fırsata çevirmekte de geç kalmadı. Bizim gibi ekonomisi çok sağlam olmayanların yaşadığı gelişmekte olan ülkeler, dünya ile entegre olmanın bedelini fena ödediler!

Ödüyoruz… Kendi paramızı tamamen ‘’Taç’’ a atarcasına, tüm etiketleri, dolar ve avro üzerinden raflara yansıttılar. Dünyayı saran ekonomik kriz, her zaman olduğu gibi zenginlere yararken, işçi, memur ve emeklilerin gözü kulağı maaşlara gelecek zamlarda idi.

Dünya’yı sömüren, doyumsuz devler..!!  doymak bilmiyorlar… Enerji ve petrol krizlerini çıkaracak her yolu denerlerken, silah tüccarlığını da hiç ihmal etmiyorlar… Hatta, 3.Dünya Savaşı söylemleri ile insanları iyice panik haline sokmayı başarıyorlar.

Ülkemize bakacak olursak; Halk ikiye bölünmüş! Erdoğancılar ve diğerleri…!!

Diğerlerini mutlu edecek ve umut veren mesaj, çook uzaklardan Avrupa’yı da peşine takarak geldi ülkemize… ABD’de Trump a karşı seçimi kazanan Biden; sanki, iş başının ilk görevi imiş gibi Türk siyasetini dizayn edeceklerini, muhalefete verecekleri destek ile  mevcut yönetimi devirmekten bahsetti..!!

Bunu sağır sultan da duydu. Gözleri görmeyenler de duydu. Kulakları duymayanlar ise işaret dili ile öğrendi. Ama malum fanatik kesim, bununla umutladı..!

Tabi ki bu fırsatı kaçırmamak için avuçlarını ovalayan muhalefet ile hain 15 Temmuzcular’dan sonra siyasete parti kurarak devam etmeye başlayanlar el ele vermeye başladılar. En büyük ve tek kozları ekonomik kriz..!!

Sadece Türkiye’de var algısı yaratarak hem de. Bütün bunlar siyaset arenasında geçerli sayılabilir, ama döviz kuru ile çıkıp inmeyen etiketlerdeki, haksız kazançları ile ESNAF çok ahlaksız..!!

Zira kozları, SERBEST PİYASA!!

Belli ki denetimler zayıf ya da kifayetsiz… Milyonlarca cezalara rağmen,  ne bekliyoruz ki; ödediği cezaları vatandaşın sırtından çıkarıyorlar nasılsa. Ama vatandaşın da haksız olduğu konular yok değil. Mesela, mevsimi olmadığı için fiyatı yükselen ürünlere yönelmemeli sadece bunlar değil tabi ki dediğimizde, hemen herkes, tarım ülkesiyiz, neden ithal ediyoruz, ekip biçmiyoruz diyen sesler yükseliyor.

Sanki, köyle de kırsal da  tarım yapmaya elverişli  yaşayan nüfusumuz varmış gibi ??

Yok…yok efendim. Bundan böyle olmaz olamaz da, çünkü insanlar şehrin konforuna ve hazırına alıştı.. reçberlik  çok kolay bir meslek değil. Hal böyle olunca ,tarımı destekleyen hemen her şey dışarıdan geliyor. Farkındamısınız bilmem ama  dışarıya olan gıda bağımlılığımız sonrası ülkemizdeki bedensel rahatsızlıkları olan nüfusumuz da arttı. Tarıma yönelmeyi yaparsa merkezi yönetim hayata geçirebilir..!!

Nasıl mı ?

Bütün boş alanları Devlet olarak ekip biçerek. Çalışacak insan mı ?

Tüm işsizlere yerinde barınma ve yaşama imkanı sağlayarak. Hatta denetimli mahkûmları da bu alanda değerlendirip, cezasını acık havada çalışarak geçirmesini sağlayarak. Çıkan ürünlerin tamamını da kendi imkânları ile depolayıp, tasnif ederek yine kendisinin kuracağı marketler zinciri ile halka ucuza ulaştırabilir. Böylece; istihdam, işsizlik, üretim ve ekonomide DEV adım atılmış olmaz mı?

Bunların olabilirliğini ve genişletilmesini elbette tartışabiliriz. Gerçekten özgür bir ülke isek, halk olarak doğru işleri destekleyip, yanlışın karşısında durabilirsek, bu ve bunun gibi hamlelere engel olmaya çalışanların, ’’KARTELLER’’ in bizleri sömürmelerini ve siyaseti dizayn etmelerine mani olmazmıyız ?

En azından, Gelecek nesiller için…

Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 493
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 467
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 471
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 399
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 427
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 388
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 452
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 455
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1069
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 924
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 785