ALAYLININ MEKTEPLİYİ GEÇTİĞİ SEKTÖR “SU ÜRÜNLERİ”

13-12-2019 34872 Yorum yok. Yorum Ekle

İstanbul Denizcilik ve Su Ürünleri Meslek Lisesi İDSÜML olarak, 1973 yılında Türk-Japon Hükümetleri işbirliği ile Türkiye’de ilk olan, Meslek Lisesi olarak güzel Beykoz’umuzda hizmet vermeye başlayan, günümüzde Barbaros Hayrettin Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ismini alan okulumuzun Kurucu Eğitimcilerinden Prof. Kohei Kihira ile Beykoz ve Su Ürünleri üzerine sohbet ettik.


Profesör Kihara, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Beykoz Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada da belirttiği gibi, Beykoz’da deniz ürünü mahsullerinin tedariki ve tüketimi konusunda endişelerinin aynısının, çok büyük ümitler ile kurulan Beykoz’daki bu müstesna okulun su ürünleri bölümünün de de oluştuğunu dile getirdi.


İlçemizin Eğitim ve Denizcilik Dünyasına büyük hizmetleri olan değerli bilim insanı Dr. Kohei Kihara’nın Beykoz Sempozyumu için hazırlamış olduğu özel çalışmaları, orijinal hali ile okuyucularımız ile buluşturuyoruz.


Beykoz’un bir balıkçı kasabası olması ve balık ürünlerinin tedarikinin kolay olması düşüncesiyle, bu sektöre yapılacak hizmetleri eğitilmiş teknikerler ve sonrasında uzmanlaşan kadro ile katkı koymak için açıldığı düşünülen okuldaki su ürünleri bölümünün aradan geçen yıllar içerisinde istenilen ölçünün gerisinde kalmasını da yetkililerden öğrenmeye çalıştık.


Okul kurulurken ana teması su ürünleri üzerine olurken, yıllar içerisinde gelişen teknoloji bu sektörün öğrenciler tarafından, gerek meslek lisesi gerekse yüksekokul tarafından tercihleri her geçen yıl azalmış durumda.


Sektörün öğrenciler tarafından tercih edilmemesinin bir başka sebebi olarak ta, alaylı denizcilerin-balıkçıların bu işleri daha kısa zamanda öğrenip sonuçlandırma aşamasına geçtikleri gerçeği ortaya çıkmakta.


Hal böyle olunca gerek lise gerekse yüksekokul düzeyinde öğrencilerin su ürünleri bölümünü tercih etmeleri mecburiyetlerinin dışında(boşta kalmamak amaçlı) tercih edilmeyen konuma gelmiş.


Özel sektörler, kurdukları büyük tesislerde istisnanın dışında çoğu alaylı olarak mesleğin gelişmişliğine rağmen, geliştirdikleri kendi yöntemleriyle su ürünlerini avlanma aşamasından vatandaşın sofrasına gelinceye kadarki tüm aşamasını sağlayabilmekteler.


Bir ciddi handikapta, su ürünleri bölümlerinin rağbet görmemesi sebebiyle okullardaki mesleki öğretmenlerde, kendi branşlarında eğitim verememe durumunun yaratacağı kadro sıkıntıları ile karşılaşmaları an meselesi.


Konunun özünde bu sektöre büyük önem vermiş Türk ve Japon Hükümetlerinin ortaklaşa hayata geçirdikleri su ürünleri endeksli  büyük tesisleri bulunan ilçemizdeki Barbaros Hayrettin Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin su ürünleri bölümünün ve üniversitelerdeki su ürünleri bölümlerinin daha tercih edilir hale gelmesi adına ciddi bir adım atmaları gerektiği gerçeği ortayla çıkmakta.


Son olarak ta Prof. Kohei Kihara orijinal hali ile aktardığımız paylaşımında da vurguladığı gibi Türkiye’de deniz ürünlerine olan beklentinin planlanan ölçüde olmadığını, bunun için yetkililerin ciddi önlemler alması gerektiğini belirterek, yerel anlamda da Beykoz Kaymakamlığı ve Beykoz Belediyesi’nin Beykoz’un mevcut deniz potansiyeli ve tam donanımlı  mevcut Barbaros Hayrettin Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yeniden değerlendirmeye alınarak, ilçeye olabilecek kazanımlarının değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.


Bu güzel röportajı yapmamıza vesile olan Gazetemizin Değerli Köşe Yazarı Hacı Arıcı ve Prof. Kohei Kihara ile yaptıımız söyleşi esnasında misafirperverliğini eksik etmeyen Okul Müdürü Habip Küçükseymen ve söyleşimi kabul eden Prof. Kohei Kihara’ya çok teşekkür ederiz.

 



Fotoğraf Galerisi


13-12-2019 34872 Yorum yok. Yorum Ekle