MEDYA PSİKOLOJİSİ

24-02-2021 2153 Yorum yok. Yorum Ekle

Yasama, Yargı ve Yürütme…

Ülke yönetimi Anayasamızda açıkça hatları, görev ve yetkileri belirlenmiş üç temel organdan, hemen hemen sonra gelen dördüncü kuvvettir adeta, Medya…

Medya,

Başka bir deyişle en etkili, algı algı alanıdır..!!

Burada yazarların duyguları vardır, pek tabii ki okurlarda duygularını katar çoğu zaman. Haberi yapanlar, yazarlar, editörler olduğu kadar, haberleri etkileyen, yöneticiler ve yayın müdürleri de yazılanlar ve yayınlananlarda etkilidirler.

Öyle ki;

Yayında oldukları ülkenin milli değerleri, etik ilkeleri ve toplumun yapısına göre dil kullanmayı gayet iyi bilirler. Yakın zamana kadar bunlar, radyo-televizyon ve gazeteler iken, şimdiler de üstün teknoloji ve sınırsız internet ile Twitter, linkedin, Facebook, İnstagram vb. gibi portallar ile takibi zor bir alan haline gelmiştir.

Ve ne yazık ki,

Kurum kültür ve stratejisi, ülke ve insan ruh sağlığının önünde tutulmakta, yapılan yayının gerçeğini araştırma da biz okuyuculara düşmektedir..!! Ama nereye kadar ve nasıl?

Bugün, en küçüğümüzden en büyüğümüze, yönetenden yönetilene, dünya liderlerine varıncaya kadar hemen her insanın kullandığı Medya… Bilgi kirliliği havzası haline geldi.

Reklamların bile ilgi gördüğü, kurtulmaya çalıştığımız eski ve yıkıcı örf adetleri her akşam evlerimize getiren dizilerden, sonuç alınamayan kısır döngü tartışma programlarında dahi kafa karışıklığı yaratan ve psikolojimizi etkileyen söylemler ve üsluplara muhatap oluyoruz. Bir eğlence ve keyif sektörü olan, spor alanı dahi endüstriyelleştikten sonra keyiften çok, kutuplaştıran olurken bu saha yazar ve yorumcuları da kurum ve firma menfaatleri doğrultusunda, daha çok sansasyonel ifadeler ile zaten kafaları karışık ve geçim derdinden birçok sorun ile uğraşan topluma rahatlama yerine, stres yüklemektedir.

Siyasi bir tartışma alanında, bebekten, sivile, askere, polise devlet adamlarına ve kamu görevlilerini acımasızca katledenlere, terörist dememek için direnen televizyon yorumcularının toplum psikolojisi üzerinde yaptıkları tahribatı tespit etmek mümkün müdür?

Şeffaf ve tarafsız olması gereken medya ve mensuplarının birilerinin sözcüsü gibi saatlerce evlerimizde ahkâm kesmeleri, eğitici, öğretici dil yerine tartışma dilini seçerek kötü örnek olduklarının farkına varamayan kimliksiz yazar ve yorumcular gün yorgunluğunu atmak için oturduğumuz koltuklarda bizleri hoplatmaya ne hakları var.

Bütün bunların üstesinden gelinmesi için, olabildiğince hatta büyük çoğunluk çok okuyup, hemen her konuyu takip ederek bilgilenmek ve yönlendirilmeye izin vermememiz gerekmektedir.

Algı operasyonunun en yoğun yapıldığı tüm medya gruplarının daha Akil yayınlar yapmaları konusunda dikkatli olmaları gerekmiyor mu?

Özellikle, bir yılı aşkın süredir verilen Sağlık savası döneminde, hemen her alanda eksikler, sorunlar ve problemler le uğraşırken, birde böylesi anlaşılmaz ve karmaşık Medya karşısında sağlam bir Psikoloji ile çıkmak büyük başarı olacaktır.

Elbette duyarlı ve toplum değerlerini gözeten moral veren yayıncı ve yazarlarımızı ayrı tutuyor teşekkürü borç biliyorum.           

Pandemi sonrası, normalleşme sürecinde çok daha sağlıklı günlerde buluşmak ümidi ile.

Saygı ve sevgiler…

 

Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 502
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 475
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 478
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 404
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 433
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 392
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 486
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 458
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1073
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 926
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 787