Türk Mühendis Erol Yeğiner, Almanya’da elektrik+gaz+güneş enerjisi ile çalışan bir kolektör imal etti. %50 enerji tasarrufu sağlayan cihaz, kombiyi tarihe mi gömecek?
Türk makine mühendisi Erol Yeğiner, 1988 yılında ürettiği elektrik+gaz ve güneş enerjisi ile çalışan ısı kolektörü imal etti. %50 enerji tasarrufu sağlayan bu mucize buluş, Almanya’da Ökosol firması adı altında bütün dünyaya ihraç yaptı. Şimdi ise, Türkiye’ye dönen Türk mühendis Erol Yeğiner, Çengelköy’de açtığı firmasıyla Türk Halkına da hizmet verecek.
Yaptığı mucize buluşla Avrupa’da dev bir firma haline gelen Ökosol’ün yönetim kurulu başkanı ve Rotex Türkiye Distribitörü Erol Yeğiner, gazetemize yaptığı özel açıklamada cihazın nasıl çalıştığını ve %50 tasarrufu nasıl sağladığını şöyle açıkladı.
Güneş doğal enerji kaynağımızdır bu ücretsiz kaynağı evimizde de kullanabiliriz. Eğer evinize ısıtmak için havadaki ısıyı ve güneş enerjisini kullanıyorsanız o zaman bu ısınma şekli ücretsizdir ve hiçbir zaman tükenmez.
ROTEX HealPumpSolar Unit (HPSU), çevrenin bize sunduğu ısıyı evimizi ısıtmak için maksimum verimlilikle kullanan bir ısıtma pompası birimidir.
Bir ROTEX solar tertibatıyla birlikte kullanılan ROTEX (HPSU) yenilmez bir güneş enerjili ısıtma sistemine dönüşür.
Bir hava / su ısıtma pompasında elektrik enerjisiyle çevredeki havadan ısıtma sistemine ısı pompalanır bu prensip zaten milyonlarca kez ters mantıkla buzdolaplarında veya klimalarda kullanılmaktadır. Buzdolabı gibi içindekilerden ısıyı çekip bunu dışarı atıyor. Isıtma pompasıyla çevreden ısı çekip bunu ısıtma sistemine aktarıyor. Isıtma kaynağı olarak, sıcaklığını sürekli güneşten alan çevredeki hava kullanılıyor. Bu nedenle hava / su ısıtma pompamızın adı ısı pompası solar ünitesidir.
ROTEX HealPumpSolar Unit bir adet dış cihaza bir iç cihaza ve bir enerji deposuna sahiptir. Dış cihaz çevredeki hava sıcaklığını çeker. Bu hava ısıtma medyumu ( soğutucu madde) tarafından alınır ve iç cihaza aktarılır. İç cihaz hava deposuyla birlikte herhangi bir yere monte edilebilir. Bunun için özel teknik bir odaya ihtiyacımız olmayacaktır. Montajı çok kolaydır.
ENERJİ DEPOSU
ROTEX HybridCube
Yapısından dolayı ROTEX HybridCube prensip olarak su hijyeni açısından optimumdur. ROTEX 25 yıldan beri b prensibe göre sıcak su depoları imal etmektedir optimum bu hijyeni için. tüm depo jenerasyonlarında konstrüksiyon öyle seçilmekteydi ki ısıtılan içme suyunun depoda kalma süreleri çok kısaydı.
Bu sayede suda çökelmeler( kireç, çamur veya pas) oluşmaz. Bundan dolayı da HybridCube bakım gerektirmez ve hastalıklı mikrofonlar için de kaynak olmaz.
Isı Pompası= solar
Solar enerji %80 oranında kullanılabilir enerjiye dönüştürülebilir. Rotex düz kolektörlerin oldukça iyi etkisiyle bu mümkündür. Solar enerji ve ısı pompası burada ideal olarak birbirlerini tamamlamaktadır. İhtiyaca göre ısı pompasının verimliliği de artar. Rotex ısı pompası, solar tesisimizle bağlantılı olarak yıllık çalışma rakamı “4”e ulaşmaktadır. Bunun anlamı; ısıtma ve sıcak su için %75 bedavadan enerji tasarrufumuz mümkündür.
Doğrudan solar enerjisi kullanımı
Rotex HybridCube ısı deposu ideal şekilde solar enerjisi için donatılmıştır. Sıcak su ve ısıtma sistemi desteği için solar enerji kullanımı. oldukça verimli düz kolektörler (3farklı ebatta esnek kullanım). Yüksek verim depodaki ısı kademesi. donmaya karşı antifriz yoktur ve çevreye zararlı malzemelerin kullanılmasından dolayı çevre dostudur. Depo ve solar tesis bakım gerektirmektedir.
Komple ısıtma sistemi
Rotex EcoHybrid sisteminde, ısı dağılımı da dikkate alınmalıdır. Tercih edilen ısıtma alanı olarak Rotex yerden ısıtma sistemi kullanılmaktadır. Kalorifer peteklerinin kullanımı da mümkündür.
Rotex, EcoHybrid ısıtma sisteminde ait tüm önemli sistem bileşenlerini kendi imal etmektedir. Bu nedenle de tüm bileşenlerin optimum şeklinde birbirlerine uygun olduklarından ve maksimum enerji verimliliği ve konfor garanti ettiklerinden emin olabilirsiniz.
Rotex sistem imalatçı olarak uzun yıllara dayanan sistem tecrübesine sahiptir. HPSU ısı pompası ısıtma özelliğinin yanı sıra opsiyonel olarak soğutma özelliğine de sahiptir.
Yerden ısıtma sistemi hem ısıtma hem de soğutma yüzeyi olarak kullanılabilir.
Bu sistemle eviniz tüm yıl boyunca konforlu bir hava sıcaklığına sahip olur.
EROL YEĞİNER KENDİNİ TANITIYOR
Yüksek öğretim için 1970 yılında Almanya’ya gittim ve 1975’de makine mühendisliği eğitimimi tamamladıktan sonra çeşitli yerlerde çalıştım. 1988 yılında ilk olarak kendi patentimle Almanya’da bir kolektör imal ettim. O zaman Almanya’daki petrol fiyatları litresi 20 kuruştan 50 kuruşa çıktığı için güneş kolektörlerine ok büyük bir ilgi doğmuştur. Bugün 2.5liradan yakıt fiyatları bu enerjiye çok daha büyük ilgi uyandırmaya devam ettirmektedir.1988den 2006 yılına kadar Ökosol Firması adına (kendi firmam)300.000metrekare kolektör satılmıştır ve bugün hala hepsi çalışmaktadır.
2006 yılında ailevi sebeplerden dolayı patentlerimi ROTEX firmasına satarak Türkiye’ye dönüp bu tekniği Türkiye’de yaymak için karar aldım. İlk ofisimi İstanbul Pendik’te açtım.2009 Mayıs ayında ofisimi Çengelköy’ taşıdım ve en yeni teknik olan ısı pompa sistemini güneşle bağlantılı olarak Türkiye’de sunmak için çalışmalara Çengelköy’de başladım ve bu yeni tekniği müşterilerimize sunmak için buradayız.
Bize Ulaşmak mı İstiyorsunuz.?
Isıtma ve soğutma sistemleri ve ticaret ltd.şti.
Bahçelievler Mh. Zübeyde Hanım Cd. No: 44 Çengelköy/İst
Tel: 0533 601 14 37 web : www.okosol.com
e-mail: info@okosolcom
Not: 19 Eylül 2009 saat.07.45'de giren haber, aynı gün saat18.09'da yeniden güncellenmiştir.
Daha Geniş Bilgilendirme Yapılmalı
Sayın girişimci, verdiğiniz bilgileri önce ekonomisi iyi sonrada söylediklerinizi anlayabilecek eğitimi olanlar anlayabilir. Bu bilgilerin Kaymakamlık ve Belediyeler tarafından seminer niteliğinde halka vu kurumlara anlatılmalı gerekliliğine inanıyorum. Ve tabi böyle tasarruflu bir teknolojiyi önce resmi kurumlar kullanarak halka öncülük yapmalıdırlar.
solar termal enerji
Sn.Yeğiner rotex ürünleriyle yüksek tonajda sıcak su elde etmek mümkün mü? Boylerlerinizin kapasitesi nedir? 75ton 65 derecede sıcak su için kaç kolektörlü bir sisteme ihtiyaç var?