TATLI ELMA ÇITIR EKMEK

26-08-2022 1655 Yorum yok. Yorum Ekle

Unutamadığımız tatlar ve kokular vardır. Bunların çoğu da çocukluk yıllarına aittir. O tadı ve kokuyu hiç unutmayız. Hafızamıza gizli bir formülle nakşedilen bu tat ve kokular ansızın çıkıverir karşımıza. Bir özlemdir onu getiren bazen. Kimi zaman da bir koku burnumuza gelir ki; alır götürür bizi. O lezzet ve kokular çok başkadır. Her çağrıştıran lezzet ve kokuda onu ararız ama nedense hiç bulamayız. Bizi o dünyaya götüren koku ve tat aynı gözükse de kodları farklı yazılmıştır hafızamızda. Satırları okurken sanırım hepinizin aklından geçmişe ait tat ve kokular belirmiştir hayalinizde. Tabi benimde hafızamda çocukluğumdan bir tat ve koku hatırası var.

Elma ve taze ekmek. Bu da ne diyebilirsiniz?  Acayip bir ikili değil mi? Evet dediğinizi duyar gibiyim. Benim için çocukluk hafızamdaki en tatlı lezzet ve koku hatırası. Sizlerin de vardır illaki böyle tatlarınız mutlaka.

 O gün çocukluk arkadaşım Belgin ‘in babası sevgili Aysan amca Karakulak suyu almaya Beykoz’ a gidiyordu. O zamanlarda su damacanalarda satılmazdı. Ya sırlı küplerde bekletilir yâda hafta da bir gün büyük bidonlarla özel kaynak sularının aktığı çeşmelere gidilip bidonlara doldurulur, gelinirdi.  Aysan amcanın peşine Belgin’le bende takıldım. Ağaçların arasında gezmek eğlenceli olacaktı. O zamanların küheylanı sayılan yeşil bir Murat 124 ile O önde biz arkada koltukta sahilden kıvrıla kıvrıla tabi yollar bu günkü kadar düzgün değildi. Ama camları açıp denizden gelen  iyot kokusunu içimize çeke çeke ve yeşilliklerin o zaman daha da bolca olduğu Anadoluhisarı’ndan başlayarak Beykoz sahilinden Karakulak kaynak suyunun aktığı köye vardık. Billur gibi akan, buz gibi sudan içtik, bidonlarımıza doldurduk. Şimdilerde hala akıyor mu? Bilmiyorum ama hala akıyor olması en büyük dileğim. İşimizi halletmiş, dönüş yoluna geçmiştik. Tabi gidip dönmek öğleden sonrayı bulduğundan çocuk karnımız çoktan acıkmıştı. O zamanlar tabi şimdilerde olduğu gibi adım başı yemek yiyecek yer yoktu. O sırada Aysan amca yol kenarında Amasya elması satan kadından bir sepet Amasya elması aldı. Elma sepetini de hemen bizim yanımıza arkaya koydu. Amasya elmasının kendine has bir kokusu vardır. Doğal olduğundan hemen arabanın içine yayıldı. Gözlerimiz ışıldadı. Derken bu sevincimize bir sevinç daha eklendi. Biraz ilerideki taş fırından dumanı tüten Trabzon ekmeği ile bize doğru geliyordu Aysan Amca. Şimdi bile yutkunuyorum yazarken. Size anlamsız gelebilir belki. Dünyalar bizim olmuştu. Sepetten bir elma ve ekmekten bir somun alarak yemeğe başlamıştık. Allah’ım bu ne muhteşem lezzet ve bu ne güzel kokuydu. Elmanın tatlı ekşi o lezzeti ve içi yumuşacık, dışı çıtır çıtır olan Trabzon ekmeği ile güzelce karnımızı doyurduk. Bu ikili bize en güzel öğle yemeğinden daha bal börekti. Elmanın ısırırken çıkardığı o sulu tadı ve her ısırdığımızda çatırdayan sesi ile damağımıza yayılırken; emeğin o büyülü kokusunu içimize çekerek ağzımıza atıp, homurdanarak bu birinden alakasız iki lezzetin tadını çıkarıyorduk. Birbirimize bakarak hem eğleniyor hem de karnımızı doyuruyorduk. Aysan Amca da dikiz aynasından bizi seyrediyor ve gülümsüyordu. Akşama doğru eve geldik ve karnımız hafiften toktu.

Şimdilerde düşünüyorum da neden bu lezzeti hiç unutmuyorum. Daha sonra çokça da denemişliğim oldu. aynı ikiliyi aslında. Fakat aynı lezzeti, kokuyu hiç bulamadım. Belki çok aç olmamızdı unutamamam. Belki de birçok lezzetin ve kokunun artık aynı zevki vermeyişi ve özünün değişmesiydi. Ya de değişen bizdik. O an yaşadığımız çocuk masumiyetindeki saflıkta aldığımız o lezzet ve kokuydu onu özel kılan. Biz miydik değişen?  O çocuk masumiyetimizi yitirişimiz miydi yoksa? O lezzeti bulamayışım sebebi neydi? Kim bilir. Her ne olursa olsun çocukluk yıllarıma ait hafızamda böyle masumiyetleri hatırlamak her daim çok güzel. Her ne kadar bulamasam da. Belki de onu özel kılan bulamamak zaten. Masumiyetin saflığında en taze ve en güzel olarak hatırlamak. Yüreğinizdeki çocuk hiç ölmesin Sevgiyle kalın.

Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 502
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 475
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 480
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 405
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 434
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 394
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 487
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 458
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1073
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 926
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 787