BİZİM’ DE TEKEL’ İMİZ VARDI

08-02-2010 6976 7 yorum. Yorum Ekle

Tekel işçilerinin haklı direnişinin yankıları, Türkiye sınırlarını aşarak dünyada da yankı bulup gündem olmaya devam ederken, Beykoz halkı bu sürece çok daha fazla üzülüyor.

1923 yılında özel bir işletme olarak kurulup rakı üretimine başlayıp, 1930 yılında İstanbul P.Bahçe İçki Fabrikası adıyla Tekel üretimine geçildi. Yaklaşık 78 yıl faaliyet gösteren P.Bahçe Rakı Fabrikası ülke ekonomisinin, Beykoz ve P.Bahçe ekonomisinin temel direği oldu. Biz Beykozlular alışık olmasak da, Burunbahçe’den itibaren içimize dolan ANASON kokusu Beykoz’u ziyaret edenler için arabalarının camlarını açtıracak kadar nam salmıştır.
Dile kolay 78 yıl nesiller çalıştı aile fertleri buradan elde edilen gelirlerle okudu, evlendi, yuva kurdu, ev sahibi iş sahibi oldu.
Yıl 2006 fabrika ney içkiye devredildi, Yıl 2008 fabrika kapatıldı. Yıl 2009 fabrikanın mülkü 303 milyona As Asya Şirketine satıldı. As Asya Şirketinin ihale şartlarını yerine getiremediği ve ek süre istediği de ulusal basının önemli haber konusu olmuştu.
Yıl 2010 Tekel özelleştirmesi kâbus oldu, önce Paşabahçe’yi fakirleştirdi, sonra Beykoz’da işsizlik nedeni oldu. Şimdi TEKEL DİRENİŞİ olarak ülkemizin gündemine düştü.
PAŞABAHÇELİLER VE BÖLGE HALKI olarak Tekel Direnişine en azından gönül desteği vermek boynumuzun borcudur. Ve her Beykozlunun da böyle düşüneceğinden kuşku duymuyoruz.



Ne var ki, Tekel’in kurumsallaşmasına en büyük katkı veren P.Bahçe Tekel Fabrikası, halen ilçemiz sınırlarında P.Bahçe’de enkaz olarak durmaya devam ediyor. Yapılan özelleştirmeyle mağdur olanlara ve şu an haklı direnişleriyle Ankara’da hak arayan emekçilerimizin durumuna en üst düzeyde üzülüyoruz.
Bölgemize her anlamda can veren üç fabrikanın üretimlerinin durdurulmasının ardından yıllar geçmesine karşın, ölü şehir enkazı gibi durması, yaşamlarını büyük ölçüde bu fabrikalara bağlayan bölge halkını ve esnafını zorluklar içerisinde bıraktı. Her seçim döneminde siyasiler gelip, Ankara, Yerel Yönetim, Büyükşehir, İktidar, Hükümet ve bunların paralelinde biz çözeriz söylevleri sonrası durum ortada, üç fabrikanın bulunduğu yerlerde bazen kurulan filim platolarından başka yaprak oynuyor mu?
İşte Beykoz halkı bu acıyı en hassas noktada yıllardır yaşayarak ve yaşamaya devam ederek Tekel İşçilerinin yanındadır. Çünkü yıllardır o kurum sayesinde refah içerisinde yaşamışlardır. Nereden bilirlerdi ki yaşam şartlarının bağlı olduğu ve dört elle sarıldıkları kurumlar, sonradan kendilerini mağdur edecekti.



Ankara’nın acı soğuğunda günlerdir mevcut haklarını korumak için direnen emekçiler, hükümetin konu üzerine ortaya koyduğu çıkış yolununda kendilerini mağdur ettiğini, bağlı olduğu sendikaları vasıtası ile kamuoyu ile paylaşmaktalar.
Hükümetin çıkış yolu ve önerilerinin kabul edilmemesi ile ilgili başlayacak yeni süreç ile ilgili ortaya konulan takvim konuyu daha da gergin noktaya getirmiş durumda.


Ayakta kiler soldan sağa doğru
1. Şevki Yılmaz eski Milletvekili
2. Kadir Topbaş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
4. Melih Gökçek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı
5. R.Tayyip Erdoğan Başbakan
Çömelenler soldan sağa doğru
6. M.Ali Şahin TBMM Başkanı

Konu çok yakından takip edildiği için, birçok basın kuruluşu gibi bizde şöyle bir geriye döndük. 1988 Yılında Basın -İş Sendikasına bağlı Darphane işçilerinin grevlerinin 27. gününde önemli ziyaretçileri olmuş. Dönemin Refah Partisi İstanbul İl Başkanı, günümüzün Başbakanı R.Tayyip Erdoğan ve beraberinde şimdiki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TBMM Başkanı M.Ali Şahin ve bir dönemin adından en çok bahsedilen siyasetçisi Şevki Yılmaz, darphane işçilerinin grevini ziyaret ettiklerinde grev gözcüsü önlüğü giyerek destek vermişler. Arşiv kayıtlarına göre Refah Partisi İstanbul İl Başkanı R,Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmanın arasında “zulme son verene kadar haklı ve kararlı mücadelenin yanında olmaya inancımız gereği devam edeceğiz” sözleri bulunmakta.
Sayın Başbakanımızın, Tekel İşçilerinin direnişleri konusunda da 20 yıl önce gösterdiği hassasiyeti göstereceğini ümit ediyor. Tekel İşçilerine Beykoz’dan kucak dolusu selam gönderiyoruz.






08-02-2010 6976 7 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

Bilal Kanca 08-02-2010

Az Bile Oluyor

Beykoz halkı bunu fazlasıyla hak ediyor,seçim dönemlerinde siyasileri şakşaklayacaksın, sözünde durmayanlara hesap sonmayacaksın, bölük pörçüğün dışında bütünlük içerecek şekilde fabrikalar için eylem yapamayacaksın, yapanların yanında olmayıp eleştireceksin, Türkiyenin en isim yapmış siyasilerinin ve iş adamlarının oturduğu kesim ile barışık yaşamayıp onları Beykozlu kabul etmeyeceksin ve dolayısı ile hiç bir konuda yardımlarını alamayacaksın sonrada veryansın edeceksin. Bence çok az bile olmuş, Beykoz'da hep kişisel çıkarlar peşinde koşulmuş, toplumu ilgilendiren konular için ortak noktada birleşilmemiş, bunu iyi bilenlerde uygulamak istedikleri projelerini hiç zorluk çekmeden hayata geçirmişler. Biz Beykozlularda buradan Ankaraya ancak selam gönderebiliriz. Hiç değilse bu seçimde birlik olmak gerekli yoksa her seçim olduğu gibi kaçan tren büyük olacak.

M.Talat KARASAKALOĞLU 08-02-2010

Kader DEĞİL

Tekel özelleştiriliyor alanlar kısa bir süre sonra 3misli paraya sadece sigarayı amarikalılara satıyor. Türk Telekom 3..4 yıl karı sayılabilecek bir rakkama satılıyor yanında avea bedavaya geliyor.Bunlar olanların sadece bir kısmı BUNLARA ÖZELLEŞTİRME DENİLEMEZ BU YABANCILAŞTIRMADIR. birileri köşe dönerken birlileri mağdur edilemez.

ilyas çakır 08-02-2010

AYNI KADRO

1988 de il yöneticisi iken halkın oyuna talip olan kadro GREV GÖZCÜSÜ gömleği giyerek destek görüntüsü veriyor..yıl 2010 aynı kadro grev için hak arama için bunlar İDELOJİK diyor.Kadro aynı MASKELER değişik.

Resat Bahalibaba 08-02-2010

TEKEL İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ

Bir Ferit İnal Lisesi Mezunu olarak mezun olduğum lisenin harcında alın terleri olan TEKEL İŞÇİLERİNİN haklı mücadelesini saygıyla selamlıyorum.

SALİM YILMAZ 08-02-2010

TÜM ÖZELLEŞTİRMELERİ KINIYORUM

Özelleştirmeleri hangi iktidar yaparsa yapsın kınıyorum. Özelleştirmelerden sonra Türkiyede kaç tane fabrika yapıldı? paşabahçe tekel ispirto fabrikası neden kapatıldı? şişe cam fabrikası neden kapatıldı? deri kundura fabrikası neden kapatıldı? bu soruları bu fabrikalarda çalışan işçilere soruyorum. Bu soruları sendika başkanlarına soruyorum. Bu sorulara tüm siyasi parti liderlerine soruyorum. Bu özelleştirmelerden Türkiye neler kazandı ne kaybetti? bunu yetkileler açıklasın. Ankarada direnen tüm Tekel işçilerine sonsuz başarılar diliyorum inşallah zafer direnen tekel işçilerinin olacaktır. Salim YILMAZ

Kerim 09-02-2010

artık çözülsün

bu direnişte dikkate alınması gereken noktalar var, çözüm üretenler ile çözümsüzlük peşinde olanlar ayırt edilmeli, kim kusurlu ise faturasını ödemeli, bu iktidaramı, sendikayamı yoksa tekel işçilerinemi dokunur açıklanmalı. Bilinmeliki Tekel işçileri sadece Ankarada direnenler kadar değil yurdun dört bir yanından destek verenler var, buda iyi değerlendirilmeli, ortak çıkış yolu bulunmasıını ve direnişin bitmesini istiyorum.

ustabaşı 13-02-2010

özelleştirme

sevgili tekel işçileri sizlerin üretimi ülke ekonomisine enbüyük katkıyı sağlamıştır
tekel işçileri yatıyor maaş alıyor diyenler örneğin beykoz tekel beykoz tekel faalken beykoz esnafının ödediği vergiyi araştırsınlar eğer tekel işçilerine ödenen maaş zaman kaybetmeden vergi olarak KDV olarak beykoz vergi dayresine yatmıştı eğer özelleşen tekel altarnatif poreje ile özelleşseydi örneğin ünüversite turuzim boğaz balık kenti gibi işsizde kalmazdı BEYKOZ vergi dayresi vergileri alır beykoz haalkı ve TEKEL işçileri işsiz kalmazdı bu sebebden dolayı sendikal gıreve sonsuz desteğim ŞENEL USTABAŞI...

Toplam 7 yorum bulundu. 1-7 arası listeniyor.
Ozan Derviş

SİYASİLERİMİZ BEYKOZ BİRLİKTELİĞİ OLUŞTURMALIDIRLAR

25-04-2024 Yorum yok. 1190
Cüneyt Pulant

BEYKOZLU, BEYKOZLUYA SAHİP ÇIKTI

25-04-2024 Yorum yok. 937
Neyir Erkan Şişman

RUHUMUZDA BAHAR HAVASI

25-04-2024 Yorum yok. 772
Tuncay Ünde

Yalancının evi yanmış kimse inanmamış

25-04-2024 Yorum yok. 739
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

2 Konu 2 Görüş…

25-04-2024 Yorum yok. 698
Erdal Uzuner

SEÇİMİN ARDINDAN

25-04-2024 Yorum yok. 687
Hacı Arıcı

SÖZDE MÜSLÜMAN

25-04-2024 Yorum yok. 674
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 535
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 519
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1193
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 928