BİNGÜR SÖNMEZ İLE SARIKAMIŞ’A GİTMİŞ GİBİ OLDUK

27-01-2010 3976 4 yorum. Yorum Ekle

Sarıkamış Harekâtının 95. yılı münasebetiyle, Vatan Toprakları uğruna şehit düşen 90 bin Askerimiz, Beykoz Belediyesinin, Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezinde düzenlediği özel programda anıldı.

THM Sanatçısı Burhan Yıldırım özellikle o yörenin bir ferdi olarak savaş yıllarından günümüze kadar gelen türküleri, akıttığı gözyaşları ve heyecandan titreyen ses tonu ile okudu.

Sarıkamış Şehitlerini Anma Programına, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Ak Parti Beykoz İlçe Başkanı Adem Sefer, CHP Beykoz İlçe Başkanı İsmet Konca, her iki partinin Gençlik Kolları Başkanları, İl genel ve Beykoz Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşat Yayla ve Şube Müdürleri, P.Bahçe Devlet Hastanesi Başhekimi Yavuz Baştuğ, Belediye Başkan Yardımcıları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katılırken, geceye Beykoz Yerel Basını’ndan sadece Özgün Haber ve Doğuş Haber iştirak ettiler.


Sarıkamış Dayanışma Grubundan, Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez akıcı sunumuyla Sarıkamış Harekâtını günümüze taşıdı.

Bingür Sönmez, I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı hükümetinin Almanlar’dan alınan kredi karşılığında savaşa boyun eğdiğini ve kumandanlarımızın Alman genelkurmayının alt komuta kademesinde görev yaptığını belirterek zaten imkânsızlıklar içinde olan ordumuzun 6–7 cephede birden savaşmak zorunda kaldığını vurguladı.

Sönmez, Doğu Cephesi’nde Sarıkamış’ı almak ve Rusları yok etmek üzere savaşan birliklerin, 11. kolordunun zamanında lojistik desteği sağlayamaması ve deniz donanmasının zayıf olması nedeniyle kaybedildiğini söyledi. Enver Paşa’nın yanlış yönetim stratejisinin yaşananlarda büyük payı olduğunu ifade eden Sönmez, Enver Paşa’nın mağlubiyetten sonra yenilgi hakkındaki yayınlara sansür uyguladığını ve Osmanlı halkının savaşta olup bitenleri uzun yıllar sonra öğrenebildiğini belirtti.

22 Aralık 1914–5 Ocak 1915 tarihleri arasında süren harekât hakkında bugüne kadar yanlış bilinenler de değinen sönmez, “Onlar bir gece de tek kurşun atmadan ölen zavallılar değil 15 gün boyunca göğüs göğse süngü savaşlarıyla dereler, tepeler köyler alan, Sarıkamış içinde sokak savaşları yapan kahramanlardır” dedi.

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek de Belediye olarak, Atalarımızı yeni nesillere anlatmanın en büyük sorumlulukları arasında yer aldığını belirterek, bu amaçla Sarıkamış harekâtına ve orada yaşananlara dikkat çekmek üzere bu yıl bisiklet turu düzenlediklerini, önümüzdeki yıllarda da anma etkinliklerinin sürdürüleceğini söyledi.
Çelikbilek yaptığı konuşmanın devamında gelecek sene Sarıkamış’ta yapılacak anma törenlerine Beykoz’dan katılmak istediklerini, zor hava koşullarında bu akşam geceye katılanların öncelikli olduğunu belirterek, tüm katılımcılara teşekkür etti.


Not: Prof. Dr. Bingür Sönmez’in konuşması Kaynak Beykoz Belediyesi






27-01-2010 3976 4 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

HÜSNÜ KOLCU 28-01-2010

TEŞEKKÜR

Bize bu duyguyu yaşatan ,hissettiren bilmediğimiz birçok konuyu anlatan sarıkamışı , sadece basit olarak bildiğimiz bir konuyu gerçek boyutlarında bilgilendiren dinlerken tüylerimi diken diken yapan ve bu programı hazırlayan hazırlanmasında emeği geçen herkeze sonsuz teşekkür ediyorum ve saygılarımı sunuyorum.

yaylacı 28-01-2010

yazık

Evet gerçekten çok yazık; beykozda yaşayan yaklaşık 40.000 (KAI)li var salonun boşluğuna bakarmısınız belediye böyle bir etkinlik düzenleyecek ama o yöreyi temsil eden METİN YILDIZ ve ekibi olmayacak ne kadar üzücü bir olay ey Metin sen halen daha ne duruyorsun o makamda kendinden hiçmi utanmıyorsun neden o salonda değildin deneden sende dernek olarak hemşerilerini oraya çekemiyordun çünkü bunu yapacak kapasiten yok sen hep hazıra konmuştun artık ORHANIN ,SİNEMİN,MÜRTEZAN,ÖZLEMİN yok işte onlar yoksa sende yoksun bugün o arkadaşlar olsaydı eminimki çok önemli etkinlikle oraya gelirlerdi bırakta yapacak insanlar gelsinler.

hasan 28-01-2010

rahmet

bende sarıkamışta şehit olan dedelerimize rahmet diliyorum emegi geçenlere teşekkürler

hassan 29-01-2010

sitem

saygıdeğer beykozlular ve değerli doğuşhaber sakinleri bende ardahanlı bir beykozlu olarak; hem çok duygulandım hemde çok üzüldüm üzüntümün nedeni yaylacı arkadaşında belirtiği gibi dernekler ne işe yararlar metin ve beraberindekiler hiç birinizdemi düşünmediniz bu anma proğramı direk karsı ilgilendiriyor neden orada değildiniz neden sizde etkinliğe katkıda bulunmadınız yazıklar olsun unutmayın dernekçilik sadece futbol turnovasıyla veya bir yemekli geceyle olmuyor yazıklar metine ve ekibine.

Toplam 4 yorum bulundu. 1-4 arası listeniyor.
Ozan Derviş

SİYASİLERİMİZ BEYKOZ BİRLİKTELİĞİ OLUŞTURMALIDIRLAR

25-04-2024 Yorum yok. 1190
Cüneyt Pulant

BEYKOZLU, BEYKOZLUYA SAHİP ÇIKTI

25-04-2024 Yorum yok. 937
Neyir Erkan Şişman

RUHUMUZDA BAHAR HAVASI

25-04-2024 Yorum yok. 772
Tuncay Ünde

Yalancının evi yanmış kimse inanmamış

25-04-2024 Yorum yok. 739
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

2 Konu 2 Görüş…

25-04-2024 Yorum yok. 698
Erdal Uzuner

SEÇİMİN ARDINDAN

25-04-2024 Yorum yok. 687
Hacı Arıcı

SÖZDE MÜSLÜMAN

25-04-2024 Yorum yok. 674
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 535
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 519
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1193
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 928