Müşterisine Sadaka Verecek Tok Patron Gibi Karşılayan Aç Patronlar

01-04-2010 4103 4 yorum. Yorum Ekle
Esnaflarımızın yaşadığı ekonomik kriz, hükümetimizin açıkladığı kriz kriterlerine uymasa da, her aşamasıyla kendisini belirgin şekilde göstermekte.

Bazı esnaflarımız yıllanmış tecrübeleri veya dostlarının tavsiyeleriyle lokalde olsa çözüm yolları arama çabası içerisinde olup sıkıntıyı kendisi ve müşterisinin en az duymasının planlamasını yapmakta.

Diğer tarafta ise yaşadığı sıkıntıdan’mıdır, yoksa yerleşmiş huyundan mıdır? (günahı kendisinin olsun) Siftah yapmadıkları halde kapısından giren Vatandaşa sadaka verecek patron edasıyla yaklaşmakta. Vatandaşın gördüğü olumsuz davranış biçimi karşısında tepkisini sözlü veya hareketleriyle belli etmesiyle, bizim burnundan kıl aldırmayan esnafımız hemen toparlanmış ve yaşadığı sıkıntı ile ilgili duygu sömürüsüne geçer. Esnaf ne yaparsa yapsın gönlü kırılan müşterisi onu nezaketen dinler ve alışveriş yapmadan dükkândan ayrılır.

Oysaki 30–40 metre ileride aynı işi yapan bir başka esnaf, hemen hemen aynı sıkıntıları çektiği halde, müşterisine karşılamada, ağırlamada istediği ürün hakkında bilgi vermede hata yapmamak için olağan üstü çaba sarf ettiği görülmekte. Bir önceki esnafın kendisine davranış biçimi ile daha sonra gittiği esnafın davranış biçimini tam kafasından değerlendirirken müşteri, birde ne görsün alacağı ürün davranışlarını beğenmediği esnafta daha pahalı son girdiği esnafta daha ucuz.

Artık iki esnafında yol haritası bellidir. Bu konu üzerine çok değişken esnaf gurubu uymakta neticede yaşanılan olağanüstü sıkıntıya rağmen müşterisi ile iyi kontak kuran esnafın dayanma ve krizden çıkma olanağı bulunmaktayken, diğer esnaf grubuna uyanların ise sonları maalesef hüsran görülmekte.

Bu konular üzerine meslek odalarının geniş kapsamlı bilgilendirmeler yapması halinde, bu tür eğitici çalışmaların hiç değilse esnaflar arasında ortak bir uygulama noktası getireceğine inanıyorum.





Yorumlar

mert 01-04-2010

serbest ekonomi

sayın derviş,
ülkemizde uygulanan serbest ekonomi de fiyat farklılıkları çok normal. zannedersem sizin veya yakınınızın başına bir şey geldiki konuyu işlemişsiniz. yoksa esnafın durumu zaten belli bunu vatandaşlar zaten biliyor çünkü esnafın durumunun kaynağı vatandaşlar hepsinin kaynağıda hükümettir. bize bilmediğimiz konulardan bahsedin ltf.

M.Talat KARASAKALĞLU 01-04-2010

AÇIKLA

aç patronlar deyimi KANTARIN TOPUZUNU kaçıran bir deyim kimmiş bu aç patronlar esnafla ilgili düşünürken yazarken herkez birkaç kez düşünmeli!! anlaşılan kızdığınız birinin yüzüne söyleyemediklerinizi köşe yazısı yaparak anlatmak hiç şık olmamış aradaki 30-40 METREYİ belirtiyorsunuzda diğer gocunmaları net yazmıyorsunuz. unutmayın parası olduğunda alışveriş merkezlerini büyük mağazaları tercih edenler ay sonu geldiğinde mahalle bakkalının veresiyesine ihtiyac duyarlar.hiç unutmayalım esnaf bu toplumun bel kemiğidir.

OZAN DERVİŞ 01-04-2010

AÇIKLAMA

Sayın Karasakaloğlu,

Aç patronlar deyimi 50 yıllık yaşamın son 30 yılında ki genellemeyi kapsamaktadır.
Bildiğiniz gibi doğma büyüme Beykozlu olmam sıfatıyla da genelleme tüm Beykoz için yapılmıştır.
30-40metrelik örnek de Beykoz genelindeki esnaf yapılanması için kullanılmıştır.
Açılan ve kapanan esnaf sayısı bu genellemeyi doğrulamaktadır.
Karşımda ki kişiye kim olursa olsun söyleyeceğim varsa, hiç çekinmeden söylerim bunun için kızmama gerek yoktur.
30-40 metre benzetmesinin sizin yorumunuzda geçen gocunmayla hiçbir alakası yoktur.
Aslında bu tür yazıları bir büyüğümüz olarak sizin yazmanızdan çok büyük keyif alıyorduk.
Çok önemli bir siyasi kimliğe bürünmenizden sonra, bu tür konuların askıda kaldığına olan inancım, böyle küçük bir yazı yazmamı gerektirdi. Kaldı ki, babadan oğula devam eden 50 yıla yaklaşan esnaflık hayatınızın, işini bilen zamanın çalışma şartlarına ayak uyduran, başarılı çalışma yapınız da diğer esnaflara örnek gösterilebileceğine inananıyorum.

Enver 01-04-2010

ekonomi

ekonominin dibe vurduğu şu günlerde,Başbakan bakkal kapattırıyorken,
elımızde kalan eski esnaflarımzı kaybetmek istemiyoruz.
çünkü şimdilerde samimiyet yok. büyük marketlerde yapılan alışverişler ve esnafı ,esnafın tavrını yok eden degısıklıkler.
bizler neler biliriz.
eger o mahallede bir kız istenicekse,
kızın ailesi araştırılacaksa önce bakkallara koşulurdu.
ilk bilgi onlardan alınırdı.
bunun gıbı bırcok ornek sayabılırım.
bu samımıyet ne paraya dayanırdı ne de veresıye defterının kabarıklıgına.
o zamanlarda onemsenyen para hatta cüzi mıktardakı para sımdılerde esnafların tüketıcının pesınden kosmasına onları sıkıstırmasına da sebep oluyor. orta halilli bir aile yapısı olan Enver kardesınız olarak bende bunları soyleyebılırım.

Toplam 4 yorum bulundu. 1-4 arası listeniyor.
Ozan Derviş

SİYASİLERİMİZ BEYKOZ BİRLİKTELİĞİ OLUŞTURMALIDIRLAR

25-04-2024 Yorum yok. 1189
Cüneyt Pulant

BEYKOZLU, BEYKOZLUYA SAHİP ÇIKTI

25-04-2024 Yorum yok. 937
Neyir Erkan Şişman

RUHUMUZDA BAHAR HAVASI

25-04-2024 Yorum yok. 772
Tuncay Ünde

Yalancının evi yanmış kimse inanmamış

25-04-2024 Yorum yok. 738
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

2 Konu 2 Görüş…

25-04-2024 Yorum yok. 698
Erdal Uzuner

SEÇİMİN ARDINDAN

25-04-2024 Yorum yok. 686
Hacı Arıcı

SÖZDE MÜSLÜMAN

25-04-2024 Yorum yok. 674
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 535
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 518
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1193
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 927