KÜÇÜK PİKNİK TÜPÜNÜN GÜNCEL YAŞAMIMIZDAKİ ÖNEMİ

24-03-2010 2733 Yorum yok. Yorum Ekle
Günümüz koşullarında vatandaşlarımızın çektikleri zorlukları konularına göre yerel ve ulusal birçok yazar kaleme almakta. Ekonomik konular uzmanların işi ama aşağıda sunacağım iki konu ile ülke ekonomisi arasındaki denklemi doğal dilde ortaya koyup, siz okuyucularıma sunmak istedim.

Geçtiğimiz günlerde komşumuz bir teyze küçük tüpünü değiştirmem için bana verdi. Kendisine, teyze hemen getireyim mi diye sorduğumda hayır evladım akşam gelirken de getirsen olur dedi.

Tüpü akşam götüreceğimin teyidini aldıktan sonra günlük koşturmada tüpü, akşam giderken değiştiririm diye değiştirmedim. O da ne! Birkaç tane tüp bayisine gittiğim halde ve hatta değiştireceğim tüpün markasının dışında bayilere de gidip, gerekirse tüpü marka olarak da değiştirmeyi bile göze aldım. Nereye gittiysem küçük tüp yok ancak yarın alabilirsiniz cevabıyla karşılaştım.

İnanamamıştım. Eve geldiğimde, yaz aylarında piknik için kullanılmış küçük tüpü komşu teyzeye gönderdim. Garibim anlamadı bile, tüpünün değiştirildiğini sanıyor. Ertesi gün, tüpünü değiştirdim verirken de açıklamasını yaptım. Gün içerisinde tanıdık tanımadık vatandaşlarla tüp muhabbeti yaptıktan sonra acı gerçekle karşılaştım. Türk ekonomisi ve yaşam standartları gerçeğini kendi penceremden gördüm.

Evlerine doğalgaz bağlatan birçok ailenin doğalgaz fiyatlarının sürekli zamlanması ve yüksek gelen faturalarını ödeyemediklerinde gazlarının kesilmesi nedeniyle tüp kullanmaya başlanmış olduğunu bu vesileyle öğrendim. Buraya kadar gayet normal fakat vatandaşın büyük tüpünü alırken zorlandıkları için 10 TL gibi bir bedelle daha kolay tedarik edilebilecekleri küçük tüpe yöneldiği ortaya çıktı.

Halkın yaşadığı sıkıntı nedeniyle, küçük tüp kullanmaya mecbur olması gerçeğinin üzerine birde diğer ekonomik koşullar eklendiğinde geçim sıkıntısı çeken vatandaşların yaşayacağı sıkıntıyı şimdi daha iyi anladım. Olumsuz yaşam koşullarının aile içerisinde yarattığı huzursuzluk ve bu ortamın ailenin çocuklarında yarattığı derin ve anlatılamayan izler bırakması, yaşanılan ekonomik krizi daha net ve yalın gözle görmemi sağladı.

YAŞANMIŞ BİR KÜÇÜK TÜP KONUSUNU DA YUSUF USTA’DAN DİNLEDİM.

BP benzin istasyonunda işlettiği karavan büfe ve Paşabahçe Spor kulübü yanında işlettiği Çınaraltı Cafe ile son zamanların en göze batan esnaflarından olan, Beykoz yerel basınının dostu, yerel basın ve spor kamuoyunun kimi zaman birbirinden habersiz tesadüfî, kimi zamansa haberli olarak buluşma noktası olan bu şirin mekânların sahibi Yusuf usta anlattığı bir başka küçük tüp konusuyla beni de oldukça etkiledi.

Öğleye kadar karavan büfede öğleden sonra Çınaraltı Cafe de olan Yusuf usta karavan büfede olduğu saatlerde bir bayanın tüp alacağım param yok demesi üzerine yaşanan olayları sohbet esnasında bizimle de paylaştı. Yusuf usta, elinde boş tüpü olsaydı istasyondan bedelini ödeyip ihtiyaç sahibi bayana vermeyi düşündüm fakat bayanın elinde tüp olmayınca bir şey yapamadım kararsız kaldım, 1 TL verip bayanı gönderdim dedi.

Öğleden sonra Çınaraltı Cafe’ye gittiği saatlerde aynı bayan, cafeye gelir öğleden önceki tüple ilgili sözlerini söylemeye kalkar, Yusuf usta sözlerini tamamlamasına izin vermeden, sen beni tanıdın mı, benim diğer işyerimde sabah da karşılaşmıştık dediğinde mahçup olan bayan, evet hatırladım demiş gündüz bayana para verdiği için tekrar para vermeyen Yusuf usta bir çayımı iç dinlen de git demiş ve bayan teklifi kabul etmiş. Bayan çayını içerken masa üzerindeki fotoğraflı menüdeki köftelere gözü takılmış. Yusuf ustadan köftenin ücretini almasını şart koşarak siparişini vermiş.

Bayan ekmek arası köftesini yerken usta tüpünün parasını çıkardın mı diye sorduğunda, başörtüsünün kenarına sıkıştırdığı paraları göstererek, evet çıkardım evladım demiş, usta yol paran var mı dediğinde de, zaten tüp parasını fazlasıyla çıkardım var diyerek teşekkür etmiş.

Yediğinin ücretini öderken, çayların işletmenin ikramı olduğunu bilmeyen bayan, çay parası da vermeye ısrar edince, Yusuf usta buraya gelenlerin hiç birinden çay ücreti alınmadığını söylediğinde ise, yanlış yapıyorsun bu senin evinin ocağının rızkı diyerek gitmiş.

Şokta olan usta, öğleden önce yardım için bayana verdiği 1 TL nin aynı bayan tarafından öğleden sonra diğer işletmesine 3 TL olarak geri dönmesinin kerametiyle mutlu olmuş. Yusuf usta bu güzel anısını benimle paylaştıktan sonra bende iki tüp konusunu sizlerle paylaşma gereği duydum.

Her iki tüp konusu vasıtası ile yaşanan gerçek yaşam kesitini, tabi en iyi siz değerli okurlarım değerlendirecek.
Ozan Derviş

SİYASİLERİMİZ BEYKOZ BİRLİKTELİĞİ OLUŞTURMALIDIRLAR

25-04-2024 Yorum yok. 1189
Cüneyt Pulant

BEYKOZLU, BEYKOZLUYA SAHİP ÇIKTI

25-04-2024 Yorum yok. 937
Neyir Erkan Şişman

RUHUMUZDA BAHAR HAVASI

25-04-2024 Yorum yok. 772
Tuncay Ünde

Yalancının evi yanmış kimse inanmamış

25-04-2024 Yorum yok. 739
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

2 Konu 2 Görüş…

25-04-2024 Yorum yok. 698
Erdal Uzuner

SEÇİMİN ARDINDAN

25-04-2024 Yorum yok. 686
Hacı Arıcı

SÖZDE MÜSLÜMAN

25-04-2024 Yorum yok. 674
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 535
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 518
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1193
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 927