Hiç Kafa Karıştırmadan İmar Barışı ve Boğaziçi Ön Görünümü Sorunu

26-09-2020 5992 Yorum yok. Yorum Ekle

İmar Barışı Kanunu kapsamında yapılan düzenleme ile İstanbul’da Boğaziçi ön görünümü içerisine alan düzenleme, CHP’nin Anayasa Mahkemesine başvurusu sonrası iptal edildi. Konu üzerine 4 Dönem Beykoz Belediye Meclis Üyeliği yapmış, seçimlerin iptal edildiği dönemde bir süre Beykoz Belediye Başkanlığı, İmar Komisyonu Başkanlığı yapan Doğuş Haber Gazetesi Yazarı Adem Öztürk ile konu üzerine görüştük.

Beykoz'da Anadolu Kavağı, Anadolu Feneri, Yalıköy, Beykoz Merkez, Gümüşsuyu, İncirköy, Çubuklu, Çiğdem, Paşabahçe, Anadolu Hisarı, Göksu ve Göztepe mahallerinin bir bölümünün dâhil edildiği imar barışı kanunu sonrası, CHP’nin Anayasa Mahkemesine başvurusu ile(2 yıl sonra) Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi oy birliği ile iptal etti.


Doğuş Haber Gazetesi’nin bir başka yazarı, El Sanatları Tasarım Sanatçısı Osman Topuz’un bahçesinde gerçekleşen söyleşide Doğuş Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ozan Derviş sordu, eski Beykoz Belediye Meclis Üyesi Adem Öztürk cevapladı.

Ozan Derviş: “Boğaziçi ön görünümünü imar barışı kapsamına alınan düzenleme CHP’nin başvurusu ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Konu ulusal basında da yansıtıldı. Şimdi genel anlamda, İstanbul’da Boğaziçi ön görünümü kapsamında olan ilçelerde söz konusu olmasına rağmen, konu Beykoz’un 12 tane mahallesini ilgilendiriyor. Dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi’nin iptal istemi süreci, iki yıl sonra bugünlerde sonuçlandı ve oy birliği ile bu iptal edildi. Derin yerel bilgileri olan bir yerel duayen olarak 5 yıldan 4 dönem 20 yıl bu konuya hakim bir kişi olarak siz bunu nasıl okuyorsunuz, bizde benim aldığım notlara göre Anadolu Kavağı, Anadolu Feneri, Yalıköy, Beykoz Merkez, Gümüşsuyu, İncirköy, Çubuklu, Çiğdem, Paşabahçe, Anadolu Hisarı, Göksu ve Göztepe’yi ilgilendiren bir durum söz konusu. Bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var. Bu Boğaziçi ön görünüm imar barışı konusunun iptal edilmesi ve bizimde 12 mahallemizi içine alan konuyu vatandaşlarımızın anlayacağı şekilde lütfen izah eder misiniz?

Adem Öztürk: Çok teşekkür ediyorum bana bu soruları tebliğ ettiğiniz için. Bugün televizyonda ki yayınlara baktığımız zaman, çok üzücü herkes benim kayığım senin kayığından daha iyidir meselesiyle davranıyor. Ben birçok yorumcuyu artık dinlemiyorum. Herkes tuttuğu siyasi partinin yanlışına doğru diyor, bir zaman sonra yanlış yaptılarsa ötekini de doğru diyen beyanlar var Türkiye’de. Ben geçmişte siyaset yaptım, 20 yılımı verdim. Hatta şunu da söyleyeyim ilk dönemde beş yıl imar komisyonunda başkanlık yaptım. Böylede bir avantajım var. Ama o günde, bugünde neye inanıyorsam onu söylüyorum tarafsız olarak söylüyorum hiçbir partiye de bağlı değilim. Bununda altını çizmek istiyorum. Şimdi bu işin hukuki olmadığının en büyük delili; bir Anayasa Mahkemesi’nin tamamının oy birliği ile reddetmesi, ikincisi 1986 yıllarındaki imar affı olayıyla ilgili yine CHP ile DP beraber Anayasa Mahkemesine müracaat etmişti. O zamanda buna benzer bir konu iptal edilmişti bu iki, üçüncüsü de Boğaziçi yasası özel bir kanun, özel olan kanunda genel kanunların hükmü geçerli değildir. Bunu iktidarlarda biliyor muhalefette biliyor, muhalefet bilmemiş olsaydı zaten itiraz etmezdi. Burada, bu işlerin birazda seçimlere kurban olduğu ön görüşündeyim, öyle bakıyorum.

Hatırlarsınız seçim zamanı yakındı, Hükümet tamam orayı da kattım bu işe dedi, koydu torbanın içine, torbayla çıkardı. Oysa kendileri biliyorlar. Özel kanunu olan yerde bir değişiklik yapacaksanız Boğaziçi ön görünüm tabiat parkı olarak gözüküyor kanunda, o tabiat parkı gösteren ilgili maddeleri iptal edip, yeni bir düzenleme yapmadığınız sürece binlerce defa kanun çıkarsanız hiç birisinin geçerliliği yoktur. Sonuçta ne oldu birçok insan heveslendi, imar barışına müracaat etti, bir kısım paraları ödedi zaten Hükümet’in iki amacı vardı bir belki o zaman biraz oy toplarız, iki belki birazda devlete para toplarız. Yani aklıma bu geliyor. Yüzde yüz iptal edileceğini bildiği halde bu kanunun buradan böyle çıkmasının başka bir izahı mümkün değil. Şimdi bu konuştuklarımı dinleyecek, yorum yapacak insanlar var mutlaka. Eğer yorum yapacaklarsa önce kanunu okusunlar ondan sonra yorum yapsınlar. Memleket duyguyla yönetilmiyor, memleket akılla yönetilir. Memlekette bir sonrasına atacağın adımı hesap etmiyorsan ilk adımını atmayacaksın. Atarsan bugünkü tabloyla karşılaşırsın.

Ozan Derviş: Mevcut Hükümet, Boğaziçi kanunun ilgili maddesinin değişimi için bir adım atabilir mi, yoksa bu iş askıda mı kalır, para ödeyen vatandaşların durumu ne olur sizce?

Adem Öztürk: Şimdi mevzu çok derin, vatandaşın aklını çok fazla meşgul etmek istemiyorum ama Paşabahçe’yi bir düşünün o kadar yoğun bir yapılaşma var ki, nasıl bir yasa çıkaracaksınız ki tabiat kültür varlıklarını mevzuatını değiştireceksiniz. Paşabahçe’nin içinde yeniden bir yapılaşma yapacaksınız, o kanunu değiştirirseniz olur, değiş mi değişir. Ayet değildir bu. Ama değiştirilmek isteniyor mu istenmiyor mu, mesele burada. Eğer değiştirmek istiyorlarsa ben öyle inanıyorum ki sağlıklı bir kanun çıkar, çıkartacaklarsa bu memlekette iktidarı muhalefeti herkes bu ülkede oturuyor. Bu ülkenin menfaatine olan bir konuda hiç kimsenin bu işe karşı çıkacağını zannetmiyorum. Ama, öyle seçim yaklaştı oldu bitti ile bu işi yapalım derseniz muhalefette durun kardeşim diyor, senin yaptığının kanuna uyan tarafı yok ki. Sonuca da bakarsak düzenleme iptal edildi.” şeklinde konuştu. 

Anahtar Kelimeler : Beykoz,İstanbul,İmar Barışı,Boğaziçi Ön Görünümü,Doğuş Haber,Ozan Derviş,Adem Öztürk,Osman Topuz

Videolar

Toplam 1 video bulundu.


26-09-2020 5992 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 502
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 475
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 478
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 404
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 433
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 392
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 486
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 458
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1073
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 926
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 787