Çankırıspor TFF'den Hak Aradı

04-08-2020 3666 Yorum yok. Yorum Ekle

Türkiye Futbol Federasyonu’nun yaptığı son düzenlemelerden sonra bir üst lig olan BAL Ligine çıkamayan 1074 Çankırıspor, DSİ Karadenizspor, İzmir Çiğli Belediyespor, Ankara TKİ Kulübü ve Yunus Emre Spor Kulübü TFF’nin Riva tesisleri önünde basın açıklaması yaptı.


Riva’da gerçekleşen basın açıklamasına 1074 Çankırıspor Başkanı Alaattin Arslan, DSİ Karadenizspor Kulüp Başkanı Olcay Çubukçu, Çiğli Belediyespor Kulüp Başkanı Deniz Çıtak, Ankara TKİ Kulüp Başkanı Atilla Bilici, Yunus Emre Belediyespor Kulüp Başkanı Arif Alkan’ın yanı sıra, takımlarına destek olmak için Riva’ya gelen taraftarlar, İstanbul Çankırı Dernekler Federasyonu Başkanı Zeynettin Aydın ve Beykoz Çankırılılar Derneği Başkanı Bilal Karabacak ile Yönetim Kurulu üyeleri de katılım gösterdi.


Güvenlik önlemleri arasında gerçekleşen basın açıklamasında Beykoz Çankırılılar Derneği Başkanı Bilal Karabacak ve Yönetim Kurulu Üyeleri “Adalet İçin Çankırıspor’un Yanındayız” pankartı açarak takımlarına destek oldular.

Gerçekleşen basın açıklamasını orijinal haliyle okuyucularımıza aktarıyoruz.

 

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU BAŞKANLIĞINA

 

ŞİKAYETTE BULUNAN  : 1074 Çankırı Spor Kulübü

KONU                                   : TFF’nin 29.07.2020 tarihli kararına karşı itiraz dilekçesi

 

AÇIKLAMALAR

Tüm dünyada etkilerini gösteren Covid-19 salgını futbolda da etkilerini göstermiş, bir çok önlem henüz hayata geçirilmemişken liglere ara verilmesi kararı alınmıştır. Bu süreçte hayatın bir çok alanında olduğu gibi futbolda da normal bildiğimiz bir çok şeyin değişeceği tüm camia tarafından öngörülen bir durumdu. Nitekim, 29.07.2020 tarihinde basından öğrendiğimiz ve “tarihi bir karar” olarak açıklanan ve bizim ile birlikte belki de ileride emsal karar olarak uygulanarak bir çok kişinin daha hakkının alınmasına sebebiyet verecek bu kararın tarafımızca kabulu mümkün değildir.

Söz konusu karara göre ;

Lig birincileri ile 3 puan fark olan takımlar bir üst lige terfi ettirilmiştir. Söz konusu karar alınırken hangi kritere göre 3 puan fark göz önüne alındığı tarafımızca anlaşılamamıştır. Sporda başarı ölçütü sıralamadır. Nitekim Federasyonunuz tarafından sezon öncesi lig birincileri, ikincileri üçüncüleri ölçüt kabul edilerek karar veriliyor hiçbir zaman lig birincisi ile 3 puan farkı olanlarda denmiyor aynı puan bile olsa ikili averaja bakılarak önde olan takım dikkate alınmaktadır.

 5 grubun ikincisi bir üst lige çıkamazken bazı grupları 3. ve 4. sırada bitiren takımlarsa üst lige yükseltilmiştir. Salgın tüm dünyayı etkilemesine rağmen dünyanın hiçbir yerinde böyle bir karara imza atılmamıştır.

Ayrıca grubunda 2. sırada olan söz konusu 5 takım(Ankara TKİ Spor, DSİ Karadenizspor, 1074 Çankırı Spor, Yunus Emre Belediye Spor, Çiğli Belediyespor) bir üst lige çıksa takım sayısı 72 olacak, 18’er takımdan 4 grup oluşacak ve lig takvimine olumsuz anlamda hiçbir etkisi olmayacakken bunun göz ardı edilmesi bu 5 takımın maddi ve manevi olarak büyük yara almasına neden olmuştur.


 Ayrıca federasyon tarafından alınan bu karar Anayasa hükümlerine de aykırıdır.

Anayasa m.58/2: “Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.”

Anayasa m.58/2: “Devlet başarılı sporcuyu korur.”

Anayasa m.59/1: “Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder.”

Kulübümüzün futbol branşında her sezon 100’den fazla genç sporcuyla çalışarak onları kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumaya hem de Türk futboluna hizmet edecek gençler yetiştirmeye çalışıyoruz.

Anayasa m.10/4-5: “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.”


TFF tarafından yapılan ilk açıklamaya göre; Süper Lig ve 1'inci Lig ile ilgili oynatma kararı, 2'nci ve 3'üncü Lig ile ilgili lider takımların bir üst lige çıkması, şampiyonluk şansı olanlarla ilgili de Play-Off oynatma, neticesinde de kazananların bir üst lige çıkmasına karar verilmiştir. Fakat, bizim de bir parçası olduğumuz BAL ligi ile ilgili verilen karara göre sadece lider durumdaki takımların bir üst lige çıkarılmasına hükmedildi. BAL ligi için alınmış olan bu karar açıkca, eşitlik anlayışından uzak, haksız ve kanuni dayanaktan yoksun bir karardır.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, neden 2. ve 3. Ligler ile alınan karar ile BAL ligi için alınan kararların birbiri ile paralel olmadığı hususu tarafımızca anlaşılamamıştır. Adı geçen liglerde oynayan ve şampiyonluk şansı olan takımlara Play-Off müsabakası oynatma şansı tanınırken, BAL Liginde bu hakkın tanınmaması açıkca eşitlik ilkesine aykırıdır. Anayasa’nın 10 maddesinde  “kanun önünde eşitlik” kavramını düzenlemiş olup, madde hükmünde açıkca “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.” ve “Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.” ibareleri yer almıştır. Aynı spor dalını farklı liglerde icra etmekte olan klüpler arasında bu tarz bir ayrım yapılması, birinin hakkını korurken diğerlerinin tüm emeğinin hiçe sayılması açıkca eşitlik ilkesinin bir ihlali olup, anayasaya aykırıdır.

Eşitlik ve adaletin olmadığı bir yerde spordan ve rekabetten bahsedilemez.

Alınan bu karar, son yıllarda ülkemizde titizlikle üzerinde çalışılan futbol sporuna olan güvenin yeniden kazanılmasına dair yapılan tüm çalışmaları adeta yerle bir etmiştir. BAL liginde faaliyet gösteren bir çok takım için konu yalnızca futbol ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda bir çok insan için bir ıslah ve istihdam kapısı niteliğindedir. Gerek kulübümüz gerek ise amatör liglerde mücadele eden diğer takımlarda futbol oynayan gençler, tüm yıl emek verdikleri ve umutlarını bağladıkları şampiyonluk ve bir üst lige çıkabilme umutları, üzerinde dahi düşünülmeden ellerinden alınmıştır. Klübümüzün ve diğer başkaca klüplerin üst lige çıkan bazı takımlardan puan ve sıralama yönünden üstte olup buna rağmen alt ligde kalması hem sporcular, hem taraftarlarımız hem de bizler adına alınan bu karar ile TFF’ye duyulan güven maalesef zedelenmiştir.

Anılan tüm bu sebepler doğrultusunda federasyona olan güvenin zedelememesi ve futbola emek veren bir çok insanın haklarının ihlal edilmemesi adına BAL ligi yönünden verilen bu haksız kararın yeniden gözden geçirilerek Çankırı 1074 Spor Kulübü mağduriyetinin giderilmesi ve bir üst lige çıkarılmasını arz ederiz. 04.08.2020


Videolar

Toplam 1 video bulundu.

Fotoğraf Galerisi


04-08-2020 3666 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 591
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1080
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 547
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 448
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 506
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 456
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 654
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 503
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1123
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 986
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 849