Beykoz Müftüsü Ali Efe “Ramazan Ayı ve Biz”

23-04-2020 2531 Yorum yok. Yorum Ekle

Beykoz Müftüsü Ali Efe, Ramazan Ayı öncesi gazetemizle bilgilendirme yazısı paylaştı. Beykoz Müftüsü Ali Efe’nin bilgilendirmesini orijinal haliyle okuyucularımıza aktarıyoruz.

RAMAZAN AYI VE BİZ

Rahmet, mağfiret ve cehennemden azad olunma günlerini içinde barındıran Mübarek Ramazan ayına kavuşmanın hazzını yaşıyoruz. İslamın beş temel esasından biri olan oruç ibadetimize gecelerimizin bereketine vesile olacak iftar, teravih ve sahurlarımıza kavuşmanın heyecanını hissediyoruz.

Oruç farz bir ibadettir. Rabbimiz c.c. Kuranı Kerimede; “Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi takvaya eresiniz (sakınasınız) diye size de sayılı günlerde oruç farz kılındı.(Bakara, 183) buyurmaktadır.

Allahın Rasulü Efendimiz (sav) bir hadisi şeriflerinde; “Ramazan ayını inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır” (Buhârî, “Ṣalâtü’t-terâvîḥ”, 1) buyurmuştur.

Dünyayı saran Covıd-19 salgını sebebiyle içinde bulunduğumuz bu sıkıntılı süreçte Ramazan ayını elbette buruk bir şekilde karşıladık. İftarın, teravihin, sılai rahim ziyaretlerinin ve komşuluk ilişkilerinin biraz sessizliğe bürünmesi bizi üzmektedir. Aynı zamanda evimize, ailemize ve gönül dünyamıza yeni bir bakışla yönelmemize vesile olması bizim için bir fırsattır.

Ramazan ayı Alemlerin yegane Maliki ve Hakimi olan Yüce Rabbimize yönelip gönül dünyamızı, iş hayatımızı, aile hayatımızı tekrar kontrol etmemize vesile olmalıdır. Hz. Peygamber (sav), bir hadisi şeriflerinde: “Ramazan ayı geldiğinde cennetin kapıları açılır, cehennem kapıları kapatılır, şeytanlar da zincire vurulur”(Buhârî, Savm 2)

Rahmet kapılarının bizler için açıldığı bu kıymetli ayda elbette Rabbimize sığınacak ve ondan yardım isteyeceğiz. İnsan olarak acizliğimizin boyutunu bir kez daha topyekun gördük.

Dünya nimetlerinin istifadesine sunulduğu insanın evinden dışarıya çıkmaktan korkar hale geldiğini, sevdikleriyle aynı ortamı paylaşmaktan nasıl kaçar hale geldiğini gördük.

Rabbimize sığınıp halimizi O’na arz etmek için bu ay bize büyük bir fırsattır. Kalplerimiz huzura kavuşacaktır. Rabbimiz kendisi yönelip hidayete erenleri işaretle;

‘Bunlar, iman edenler ve Allahı zikrederek gönülleri huzura kavuşanlardır. Bilesiniz ki gönüller ancak Allahı anarak huzura kavuşur.’ (Ra’d Suresi; 28) buyurmuştur. Huzuru başka yerlerde aramak beyhude  bir çabadır.

Huzurla dolan kalpler içinde bulunduğumuz yuvamızı ısıtacaktır. Anne ve Babanın cennet kokusunu taşıyan evlatları ile iletişimi değişecektir. Büyüklerini kendisi için dua kaynağı ve cennetin anahtarı olarak gören evlatların anne ve babalarına, büyüklerine bakışı değişecektir. Topyekun bir millet olarak, hatta insanlık alemi olarak birbirimize dualarımız olacaktır. Hastanelerde tedavi olan kardeşlerimiz dualarımızda unutulmayacaktır. Peygamber (sav) efendimiz: “Oruçlunun iftar vaktinde yaptığı dua katiyyen reddolunmaz.” İbn-i Mâce,c. l,No: 1753. buyurmaktadır. Dua Rabbimizle olan en güçlü bağımızdır. Rabbimiz katında kıymetimizi artıracak bir yakarıştır.

Ramazan, adeta bütün dünyayı esir alan, çaresiz bırakan bu salgın kuşatması altında daralan ruhlarımızı teskin etmek, bunalan gönüllerimize inşirah vermek, kulluğumuzu ve istikametimizi tahkim etmek için eşsiz bir fırsattır.

Sorumluluk Bilincimizi gözden gecirip Rabbimizle bağımız, ailemizle bağımız, milletimizle bağımız ve çevremizde bulunan bütün varlıklarla bağımızı gözden geçirmek için fırsattır. Dünyanın fani olduğunu, insanın ne kadar aciz olduğunu çok net bir şekilde gördük ve yaşadık.

Özel hayatımızda yenilenmek otokontrolümüzü yapmak için daha iyi bir fırsat bulamazdık. Ramazan ayı eksik ve zayıf noktalarımızı telafi için en büyük fırsattır. Ailemizin bizler için ne kadar büyük bir hazine olduğunu öğrendik.

Kuranı Kerimin nazil olduğu bu ayı evlerimizde hep beraber fırsata dönüştürmenin bereketini yaşayalım. Ailecek günlük Kuran Kerim okuyarak mukabelelerimizle evlerimizi, okuduğumuz Kuranı anlamaya çalışarak zihinlerimizi, okuduğumuz ve Allahın kelamı olduğuna inandığımız ayeti kerimelerin gereğince yaşayarak hayatımızı güzelleştirelim.

Ailemizle beraber iftar ve sahurlarda gönülden yapacağımız dualarımıza küçüğümüzle büyüğümüzle birlikte amin diyelim.

Beraberce evimizde kılacağımız Teravih namazımız ve salatu selamlarımızla evlerimiz ayrı bir kıymet kazansın. Berekete vesile olacağına gönülden inandığımız sahurlarımız ve akabinde kılacağımız sabah namazlarımızla kulluğumuzun hazzını yaşayalım. Bu güzelliklerden kendimizi ve çocuklarımızı mahrum etmeyelim.

Ramazan aynı zamanda Rabbimizin bize ihsan ettiği nimeti paylaşma aydır. Zekat, Fitre ve sadakalarımızla çevremizdeki kardeşlerimizin ihtiyaçlarına çare olalım. Yakın çevremizden başlayarak ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin yanında olmanın bizim dini ve milli bir vazifemiz olduğunu bilelim. Aziz milletimizin zor zamanlarda nasıl kenetlendiğini gösterip, bunun bizler için ne büyük bir güç olduğunu bilelim. Devlet ve Millet olarak bütün dünyanın gıpta ile baktığı bu dayanışma ruhumuzu diri tutmaya devam edelim. Biz Bize Yeteriz kampanyası bu anlamda dünyaya örnek bir kampanyadır Mutluluğun bir başkasını mutlu etmekte olduğunu unutmayalım.

Diyanet İşleri Başkanlığımızın milletimizi aydınlatma ve gerekli bilgiyi hassasiyetle sunma sadedinde Diyanet Tv de yapılan proğramlar ailece istifade edeceğimiz bir fırsattır. İstanbul Müftülüğümüz sosyal medya aracılığı ile yapacağı sunumlarıyla hizmetlerine devam edecektir.

Camilerimizin cemaatten ayrı mahzun kalması elbette her bir müslümanı ve öncelikle yıllarını mihrapta, minberde, minarede  ve  kürsüde geçiren gün boyu Camilerimizde vatandaşımıza hizmet veren bizleri, hocalarımızı derinden üzmektedir. Dualarımızla bir an evvel bu günleri geride bırakacağız inşaalah.

Beykoz Müftülüğümüz bünyesinde hizmet veren Görevlilerimizin rehberliğinde Camilerimiz ve Kuran Kurslarımız çevresinde devam eden hatim gruplarımızla her hafta 220 hatim tamamlanmaktadır. Ayrıca Müftülüğümüz telefonlarımız ve sosyal medya aracılığı ile hemşehrilerimize dini bilginin ulaştırılmasına gayrete devam edecektir.

Bu vesileyle tüm Beykozlu hemşehrilerimizin ve İslam Aleminin Ramazan-ı şeriflerini kutlarken, Rabbimize kulluğumuzu tam bir teslimiyetle ifade edebilmeyi; sıkıntılı günleri fırsata çevirerek daha güzel bir şekilde değerlendirebilmeyi diliyorum. Rabbimizin af ve mağfiretini hak ederek Kadir Gecesine ve Ramazan Bayramına salimen ulaşabilmeyi temenni ediyorum. 22.04.2020

Ali EFE

 

Beykoz Müftüsü

 




23-04-2020 2531 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 494
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 470
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 472
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 401
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 428
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 389
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 466
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 455
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1069
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 924
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 785