MUHTARLAR VE BASIN BEYMEZ’İ ANLAYAMADI

29-05-2012 6286 1 yorum. Yorum Ekle

Beykoz Meclis Üyeleri Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Muhtarları ve Yerel Basınının Köşe Yazarlarını davet ettiği kahvaltılı toplantıda, ön hazırlık yaptıkları “Beykoz’un İmar Sorunları ve Çözüm Önerileri” konusunu fikir tartışmasına açarken,

Beykoz Meclis Üyeleri Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Muhtarları ve Yerel Basınının Köşe Yazarlarını davet ettiği kahvaltılı toplantıda, ön hazırlık yaptıkları “Beykoz’un İmar Sorunları ve Çözüm Önerileri” konusunu fikir tartışmasına açarken, Muhtarlar ve Basın Mensupları konuyu farklı boyutlara çekti.

Oldukça titiz hazırlanan “Beykoz’un İmar Sorunları ve Çözüm Önerileri” bildirgesini konuklarına dağıtan dernek yönetimi bu metin üzerine görüş alış verişinde bulunmayı teklif etti.

 Ardından oluşan gelişmelerde, katılımcılar sağlıklı bir tartışma ortamından uzak oldukları için maalesef bir iki istisna hariç neredeyse davetlilerin tamamı, kendi mesleklerinin ekseninden çıkış yolu arayarak konuyu farklı boyutlara çektiler. Sağlıklı bir tartışma ortamı oluşmazken, Beymez Yönetiminin hazırlamış olduğu özel metin hem yazılı hem de CD ortamında katılımcılara verilmesi, güne değer en önemli katkı oldu.

Doğuş Haber Gazetesi davete Ozan Derviş, Zeynep Küçükkonuklar, Dr. Devrim Altıntaş ve Tekin Toklucu’dan oluşan dört kişilik ekibiyle katılırken, güne Doğuş Haber Gazetesinin Yazar Kadrosuna yeni katılan Dr. Derim Altıntaş’ın tespiti damgasını vurdu. Dr. Devrim Altıntaş konuşmasında, 2-B Konusunu Kurt ve Kuzuya benzeterek, kurtun kuzuyu yemesinin an meselesi olduğunu, kimsenin kuzuyu kurtaracak bireysel kahramanlık yapacak durumda olmadığını, kuzuyu ancak kuzunun kendisi ve diğer kuzucuklar kurtarabilir benzetmesinden sonra, bu konuda Beykoz Belediyesinin elini değil gövdesini taşın altına koyması gerektiğini ve hiç ayırımsız tüm Beykoz halkının da kendisinin arkasında olması gerektiğinin acil önlem olduğunun altını çizerek, bu konuya da akil insanların öncülük etmesi gerektiğini belirtti.

 

Beymez'in Yazılı Metni 

BEYKOZUN İMAR SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Aklın ve bilginin sınırları hiçbir dönemde günümüzdeki kadar zorlanmamıştır. Bilgiye ulaşmak kolaylaşmış ancak doğru bilgiyi bulmak zorlaşmıştır. Bilginin çokluğu ulaşılabilirliği aynı zaman bilgi kirliliğini de berberinde getirmiştir. Burada idareci için önemli olan doğruyu yakalayabilmektir.

Gelinen noktada halkımız ve yaşadığımız şehir için doğru projeler üretebilmek birçok faktörün yanında özellikle iki konu önem arzetmektedir. Bunlardan biri; Ayakları yere basan akdedilebilir makul doğru projeler diğeri ise konu hakkında uzmanlaşma ve deneyim gerçeğidir. Günümüz dünyamızda ‘her işi yaparım mantığı’ geçerliliğini kayıpetmiştir. Çünkü ilerlemeyi sağlayan en önemli dinamik ihtisaslaşma unsurudur

Bir başka olguda artık klasik belediyecilik faaliyetlerinin insanları tatmin etmemesi gerçeğidir. İhtiyaçlar her gün artmakta daha önce az şeylerle mutlu olanlar, günlük ve rutin işleri yeterli görmemektedir. Bu sorunları aşmak için elbirliği ile çalışmak üretmek ve kazanmak zorundayız Yönetim toplumun isteklerine yön vermek önder olmak ve yol açmak zorundadır. Ancak yasalar üstünde değildir. İhtisas ve uzmanlık işte burada devreye girmektedir. 

Bu genel değerlendirme ışığında Beykoz belediyesi ve halkının geleceği nasıl olmalıdır sorusuna cevap vermek için bazı kabuller yapmak gerekir.

1-) Problemler bellidir. Bu problemler ancak yeni yasalarla ve kararlı uzman kadrolarla çözümlenir.

2-) Oluşmuş olan fiili durum dikkate alınarak bu bölgede yaşayan insanların kendilerinin ve çocuklarının geleceğini nasıl iyileştirip aynı zamanda nasıl meşrulaştıracağız.

3-) Bu iyileştirme ve yasalaştırma eyleminde idare şu sözü vermelidir; Faydalı olmak esastır, faydalı olmadığımız yerde zarar vermeyeceğiz.

4-) Toplumda idareye güvenmeli, çözüm için yardımcı olmalı, bencil olmadan ortak menfaatin kişisel menfaatten üstün tutacağı inancını kabul etmelidir.

Bu durum köylülük ve kasabalılık fikrinin üstünde şehirleşmeyi şehirli olma kültürünü hızlandıracak, değişik bölge insanlarını öne çıkarmanın anlamsızlığını, hep birlikte kazanmayı yüksek duvarlar arkasına saklanmayı da ortadan kaldıracaktır. Eğer karşılıklı güven ve anlayış sağlanabilirse sorunların büyük kısmının üstünden gelinebilir.

UYGULAMADAN KAYNAKLANAN SORUNLAR

1-Onaylı planların bütünsel olmaması nedeniyle plan bütünlüğü ve donatıların az yada yeterli miktarın üzerinde olmaması.

2-Onaylı planlarda parsellerin birleştirilmesi için yeterli emsal artışı olmaması.

3-3194 sayılı imar kanununun 18. Maddesi ile uygulama yapılması istenen alanlarda plan uygulanmasının yapılamaması, uygulamadan kaynaklanan sorunların giderilmesi için yapılması gerekmektedir.

4-Plan uygulamasının yapılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılması halinde Boğaziçi alanı öngörüm bölgesi dahil olmak üzere plan bütünlüğünün sağlanması ve planın güncellenmesi 

5-Onaylı imar planlarının revizyon ile emsal artışının teşvik edilmek suretiyle binaların deprem yönetmeliğine uygun ruhsatlı ve iskanlı binaların yapılması sağlayacaktır 

6-Plan uygulamalarının süratle yapılması halinde arsa üretimi sağlayacak yeni bina yapılması ile istihdam sorununa kısmen çözüm sağlayacaktır 

7-2960 Sayılı Boğaziçi yasası 10. Maddesi değiştirilerek 3194 sayılı yasanın 48. Maddesindeki TAKS %15 geri görünüm H12.50 etkilenme alanında H15.50 ye kadar olan imar kanunda taban alan sınırı olmasına rağmen ayrık nizam hükümlerine göre kapalı ve açık çıkmalar verilebilmekte fakat 1/5.000 ölçekli nazım planla sınırlandırılan bu hakkın yeniden verilmesi ve yasayla gelen taban sınırlandırılmasının kaldırılması.

8-Yeni mesire alanlarının halka sunulması yeni proje alanları yaratarak yaşam standartlarını ve kent kültürünün yaşatılması sağlanmalıdır. Beykozumuzun orman ile ilgili alanlarının çok olmasından dolayı anlaşmak sureti ile yeni kent kültürü ve mesire alanları sağlanması gerekmektedir.

NOT: Bu hususlarda orman alanlarında anlaşmak suretiyle yeni ihtaslar yapılması

YASALARDAN KAYNAKLANAN SORUNLAR

1-Plan yapma ve onama yetkisinin birden fazla kurumda olması ve bu kurumların bağımsız hareket etmesi 

2-Plan yapma ve onama süresinde yaptırımın olmaması.

3-Boğaziçi yasasının bazı maddelerinin iptal edilmesi ve bunun sonucu yapılanma şartlarında getirilen yasal sınırlandırmaların düzeltilmesi. Örnek Geçici 4. Madde ile 2960 sayılı yasanın 10. Maddesi, 3194 sayılı yasanın 48. Maddedeki gibi imar şartlarının kanunla belirlenmemesi. 

4-6831 sayılı orman yasasının 2b maddesi ile yasanın ve plan uygulama sırasında mülkiyet sınırlandırılması ve belirsizliğinin düzeltilmesi

5-Kamu kurumu ve kuruluşlarından maliye hazinesi ve İstanbul belediyesine ait mülklerin vatandaşlara devri sırasında 2863 sayılı yasanın kültür bakanlığına verilen yetkinin uygulanmasından kaynaklı gelen sorunların düzeltilmesi  (648 sayılı kanun hükmünde kararname gereğince yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçmiştir.)

YASALARDAN KAYNAKLANAN SORUNLARIN DÜZELTİLMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

1-A)Plan yapım ve onama sürelerinin ve yaptırımlarının belirlenmesi

B)Plan onama yetkisinin yetki ve silsilesinin yasalarla belirtilmesi gerekmektedir.

2-Boğaziçi yasasının iptal edilen maddeleri nedeniyle uygulamada görüldüğünden bu yasanın yeniden düzenlenmesi günümüz şartları ile güncellenmesi, yasalarla gelen yapılanma şartlarının planlarla belirlenmesi gerekmektedir. (48. Madde ile geçici 4. Maddenin mutlak surette değiştirilmesi)

3-981 yılında ve daha önce orman dışına 2B ile çıktığı ve mahkeme kararları ile tapu sahiplerine verildiği ve planla iskan alanına dönüştürülen yerlerin hala orman alanında gözükmesi ile tapu kadastroda gözüken sınırlara göre düzenlenmesi

4-Maliye hazinesi ve İstanbul belediyesi mülkiyetinde olup imar planında konut alanında kalan taşınmazların sit alanında kalması nedeniyle 2863 sayılı yasa gereği kültür ve turizm bakanlığından devir izni alınması gerekmektedir. Konu taşınmazlar üzerinde bulunan mevcut yapıların ruhsatı olmadığı için İlçe belediyelerine yada kullanıcılara devri yapılamıyor.

Bu nedenle mülkiyet hakkı devir işlemi yapılamadığı için mevcut binalarda yasal hale getirilemiyor mülkiyet hakkının sağlanması ve ruhsatlı yapı izni için 2863 sayılı yasada gerekli düzenlemenin yapılması gerekiyor.

 

Biz bu düşüncelerimizi derlerken Beykoz un dünü bugünü yarınını değerlendirerek ve Beykoz’daki mevcut fiili durumu dikkate alarak görüşlerimiz sunulmuştur.

      Başkan                         Başkan YRD.                          Sekreter

Adem ÖZTÜRK                      Zekai EMEÇ                  Rafet ŞİŞMANOĞLU

 

      Sayman                                   Üye                                     Üye

Hasan GEDİK                         Engin YILDIZ                Kemal ŞÜLEYOĞLU

 

           Üye                                      Üye                                      Üye                           

Alparslan ERDİ                       Cemal ERBAŞ                  Aydın ŞİŞMAN   




29-05-2012 6286 1 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

MEHMET YILDIZ 30-05-2012

YEMEZLER

BEYKOZ,UN İMAR VE 2B SORULARI ÜZERİNDEN AHKAM KESENLER ATTIN ÖNÜNE OT...İTİN ,,,ÖNÜNE ...ET .KOYDUKLARININ FARKINDALAR,MI ......

Toplam 1 yorum bulundu.
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 500
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 474
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 477
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 403
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 431
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 391
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 482
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 456
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1070
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 925
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 786