STK’lar ve SORUNLARI…

27-04-2022 1030 Yorum yok. Yorum Ekle

Sevgili okurlar,

Ters Köşe’mde bu aydan başlayarak iki yazı dizisi halinde, toplumu yakından ilgilendiren bir konuyu; STK’lar ile ilgili, görüşlerimi, düşüncelerimi ve önerilerimi sizlerle paylaşacağım.

Gelişmekte olan ülkelerde, tıpkı bizde olduğu gibi çoğulcu ve doğrudan Demokrasi, Hak ve Özgürlüklerin en çok seslendirildiği, sivil toplum kuruluşları STK’nın yapılanmaları, işleyişleri, duyarlı her vatandaş tarafından takip edilmekte olup, gidişatın çokta iç açıcı olmadığı gözlemlenmektedir.

Dernekler yasalarının verdiği rahatlık ve az denetimli yasalar sayesinde hemen herkesin içinde olmaya can attığı STK’ların bir çoğu ,kuruluş amaçlarından çok sosyal bir faaliyet alanına dönmüş, hatta bireylerin kendilerine kariyer planlamaları yapmaya cesaret buldukları sahaya dönüşmüştür.!!

Yasaların tanıdığı imkânlar dâhilinde kurulan sendikalar, dernekler, spor kulüplerinin haline bakıp incelediğimizde durumun vahameti gözler önüne seriliyor, hatta sınırlarımızı aşıp, uluslararası boyutta yasaklara, eleştiri ve cezalara dahi maruz kalıyorlar. Bütün bunlara sebep olan nedenler biliniyor. Ama bile bile, bananeciliğimiz yüzünden, hatalar zincirinin son halkalarına hızla ilerliyoruz.

Ülkemizin ağır işçileri de dahil olmak üzere tüm çalışan sektörlerin temsilcileri, asli görevlerini yapmıyor, kendilerini o makamlara getiren Emekçileri kullanarak, hak arama konusunda en büyük payı kapmaktan da geri kalmıyorlar. Ülkemizde 92 sendika var, konfederasyonlar var. Derneklerse saymakla bitmez!!

Ne yazık ki her dakikasını üyelerinin hak ve özgürlüklerine harcaması gereken yöneticiler, siyaseten yanlı davranmaları nedeni ile işlerini yarım yamalak yapmaktadırlar. ‘’Tabi ki yazdıklarımın dışında, çalışmalarında ilkeli ve başarılı olan, üreten Sivil Toplum Kuruluşları’nı bu eleştirilerimin dışında tutuyorum.’’

Onları dahi örnek almayan veya görmezden gelip, kendilerini başarılı addedenlere eleştirilerim. Şimdi düşünelim; Ülke yönetimlerine gelen kişiler, vekiller.  Demokratik ülkelerde hep seçimle gelmektedirler. Seçilenler daha dün, kendilerini seçenlerin arasında yaşarlarken birilerinin ön ayak olmaları ile siyasetin de ilk adımı olan, Derneklerde görev alarak yola çıkıyorlar. Beni tanıyanlarınız bilir, tanımayanlar içinse, Dernekleri ve birliktelikleri ile nam salmış bir ilin ve ilçenin ferdiyim.

Zaman içerisinde yaşadıklarımdan yola çıkarak bunları yazıyorum. Yaşanmışlıklarım, izlenimlerim, tespitlerim oldukça fazla. Âmâ kişiselleştirmeden devam edeceğim. Bu alanda hemen her yörenin ortak bir sorunu var. O da, Hizmet ve proje konularına kafa yoracak, eğitimli, yetenekli ve işi gücü olan insanlar buralarda görev alıp yapmak istemiyorlar. Hal böyle olunca da ortaya bugünkü; tabela STK’ları ortaya çıkıyor. Topluma ekonomik bir ferahlama katmalarını beklemediğimiz dernekler, sosyal rahatlamayı bile sağlayamadıkları net.

Zira, A sosyal insanları, sırf koştursun, gitsin gelsin ve de kadro dolsun, liste tamamlansın diye göreve getirenler de yine üyeler..!!

Üyeler… başlı başına bir sorun da bu. Mühür kimde ise Süleyman O’dur diye bir Ata sözüne sahip ülke vatandaşı olarak, ben de Dernek Başkanlığı yaptım, Kulüp Başkanlığı yaptım ama kimseyi ayırt etmeden, istiyorsa üye listesine eklenmesine onay vermişimdir. Demokrasi, hak, hukuk ve hürriyete inanan her ferdin yapması gereken de budur diye düşünüyorum.

Genel de böylemidir diyecek olursanız.?  Hayır… hem de kocaman bir hayır… Yöneticiler kadar üye oldukları sorgulamayan, takip etmeyen üyeler de bu gidişatta kabahatli. Soracaksın, araştıracaksın, takipçisi olacaksın, olacaksın ki toplumsal birliktelik ve güç artsın. Bu sayede gelecek için evlatlarımıza iyi örnek teşkil edecek insanların çoğalmasına da vesile olmuş olmaz mıyız..?

Oysa çoğunluk bunları yapmak yerine, işin kolayını; Bananeciliği seçiyor. Hal böyle olunca da STK’lar çakılıyor. İnsanlara bıkkınlık geliyor, yavaş yavaş uzaklaşıyorlar. Buda yanlış. Meydanı boş bırakmanın daniskası. Mücadele etmenin mutlaka bir yolunu bulmalı. Çok zor olsa bile  her ortamda hatalarını halka anlatmalılar.

Kimler…?

Devamı gelecek sayıda…

Ramazan Bayramınızı kutluyor, sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum…

 

 

Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 573
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1071
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 531
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 442
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 494
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 435
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 633
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 492
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1111
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 974
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 838