CAN “BEYÇANDER” İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

15-11-2015 3653 Yorum yok. Yorum Ekle

Sosyal ve Kültürel çalışmalara verdiği önem kadar sağlık alanındaki bilgilendirmeleriyle de bilinen, Beykozlu Çankırılılar Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BEYÇANDER) Beykoz Ortaçesme’de bulunan dernek merkezinde;

Sosyal ve Kültürel çalışmalara verdiği önem kadar sağlık alanındaki bilgilendirmeleriyle de bilinen, Beykozlu Çankırılılar Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BEYÇANDER) Beykoz Ortaçesme’de bulunan dernek merkezinde, üyelere ve halka açık diyabet bilinçlendirme toplantısı yaptı.

Ortaçeşme MEDİBEY Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatoş Gürgül Nikbay’ın yaptığı diyabet bilinçlendirmesi toplantısında, katılımcılara ücretsiz kan şekeri ölçümcüde yapıldı.

Yaşantımızın gizli belası ve bir o kadarda ihmal edilen hastalığı konusunda bilgilendirme yapan konuşmacı, diyabeti aileden gelen, yanlış beslenme örneklerine kadar genel bir söylevle ele alırken, katılımcıların sorularını da birebir cevaplandırdı. Ayrıca Doktor Nikbay, Ortaçeşme Medibey Cerrahi Tıp Merkezinde kan şekeri ölçümlerinin ücretsiz olarak yapıldığını belirterek katılımcılara teşekkür etti.

Bilgilendirme toplantısının sonunda, diyabet hastalarının dikkat edecekleri önemli konular broşür halinde katılımcılara dağıtıldı.

Halk arasında kan şekerinin düşmesi deyiminin tıp dilinde HİPOGLİSEMİ olduğu belirtilen broşürde, gerekli ölçüde olması gereken glikozun(şeker) aynı zamanda beyin ve sinir dokularının da tek enerji kaynağı olduğu, vücudun enerji ihtiyacının karşılanması ve diyabetli hastanın sağlığının korunması açısından kan şekerinin belirli bir düzeyde tutulmasının önemi vurgulanıyor.

Kan şekerinin düşmesine neden olan belirli etkenler ise; öğün atlamak, çok geç veya az yemek, kusma veya ishal nedeniyle gıda kaybı, aşırı derecede egzersiz yapmak(spor veya ağır iş), gereğinden çok insülin ya da fazladan tablet almak, fazla alkol kullanmak yada, kan şekerini etkileyecek başka ilaçlar almak olarak belirlenirken;

Belirtileri ise, açlık, görme bozukluğu, içten gelen sıkıntı(anksivete) baş ağrısı, sinirlilik hali, güçsüzlük-bitkinlik, titreme, baş dönmesi, hızlı kalp atışı olarak belirtilmiş,

Dağıtılan broşürde son alarak ise, kan şekerinin tedavisi için ise;

İlk hedef düşük kan şekerini her hangi bir şekerli maddenin vücuda verilmesi ile normal seviyeye yükseltmek,

Kesme şeker, meyve suyu, şekerli yiyecek ve içecekler ile,

Yanınızda her zaman diyabet hastası olduğunuzu belirten bir not ve kesme şeker bulundurulmalı,

Bilincinizi kaybederseniz yanınızda bulunan kişiler, dişleriniz ve yanağınız arasına iki kesme şeker koymalı,

Bilinci yerinde olmayan birisine asla sıvı içirilmeye çalışılmamalı,

Kan şekeri seyrinin bu tablodan daha olumsuz olduğu görüldüğünde ise doktor müdahalesi gerekeceği için bir hekime ulaşılması gerektiği, genel bilgiler yazılı olarak ta katılımcılara dağıtıldı.

Toplantı sonrasında Dernek Başkanı Bilal Karabacak üyelerini bilgilendiren Dr. Fatoş Gürgül Nikbay ve Kan Şekeri Ölçümlerini yapan yardımcısına teşekkür ederek, günün hatırası olarak Çankırı ile özdeşleşen tuzdan gece lambası armağan etti.

 




15-11-2015 3653 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 502
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 475
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 482
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 405
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 434
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 394
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 489
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 458
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1073
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 926
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 787