CHP BEYKOZ İLÇE BAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI

01-03-2014 11719 Yorum yok. Yorum Ekle

CHP Beykoz İlçe Başkanlığı görevine yeni seçilen Musa Aksu, ilçemizde 2-b parselleri ile ilgili oluşan bilgilendirmelere açıklık kazandırmak düşüncesiyle gazetemize gönderdiği açıklamayı aşağıda orijinal haliyle aktarıyoruz

Sayın Basın Mensupları,

Beykoz 'umuzu ilgilendiren bir haberi ve belgelerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

25 Şubat 2014 Salı günü yapılan TBMM Toplantısında 6292 sayılı kanun ile ilgili Grup Başkan Vekilimiz M.Akif HAMZAÇEBİ'nin verdiği önerge ile eklenen ek maddelerin sonucunda; Milli Emlaktan yüksek fiyatla alınan 2B Parsellerinin bedelleri "Alınan Bakanlıkça devrin uygun görüldüğü yıla ait emlak vergi değeri üzerinden tahsil edilir" şeklinde yasalaşmıştır.

Bazı Basın organlarında mevcut Belediye Başkanı Yücel ÇELİKBİLEK' in başarısı gibi gösterilen bu düzenleme aslında Grup Başkan Vekilimiz M.Akif HAMZAÇEBİ ve de dolayısı ile Cumhuriyet Halk Partisine aittir.

İlgili Kanun görüşmesi ile ilgili detay ve video görüntüsü ekte tarafınıza sunulmuştur.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

CHP Beykoz İlçe Başkanı

Musa AKSU

İlçe Başkanı

İLGİLİ VİDEOLAR

http://www.akifhamzacebi.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3363:2b-konusunu-huekumet-becerememitir-baaramamtr-snfta-kalmtr-&catid=45:videolar&Itemid=140

 

http://www.akifhamzacebi.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3364:bizim-oenergemiz-tuem-tuerkiyedeki-sorunu-coezmeye-yoenelik-bir-duezenlemeyi-iceriyor-&catid=45:videolar&Itemid=140

 

http://www.akifhamzacebi.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3365:beykoz-goerele-koeyuendeki-sorunu-coezmeye-yoenelik-oenergeyi-akp-grubuyla-birlikte-imzaladk-&catid=45:videolar&Itemid=140

 

http://www.akifhamzacebi.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3370:yasann-2b-konusundaki-gibi-olumsuz-duezenlemelerini-desteklemiyoruz-&catid=45:videolar&Itemid=140

Akif Hamza Çebi Konuşma Metinleri

25 Şubat 2014 Salı

YEDİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 23.55

BAŞKAN: Başkan Vekili Şükran Güldal MUMCU

KÂTİP ÜYELER: Fehmi KÜPÇÜ (Bolu), Muhammet Bilal MACİT (İstanbul)

----- 0 -----

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 67’nci Birleşiminin Yedinci Oturumunu açıyorum.

561 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin 18’inci maddesinin teklif metninden çıkarılmasını öngören aynı mahiyetteki iki önergenin oylamasında karar yeter sayısı bulunamamıştı.

BAŞKAN – Teşekkür ederiz Sayın Akar.

22’nci madde üzerinde dört önerge vardır, okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan 561 sıra sayılı Kanun Teklifinin çerçeve 22 nci maddesinde yer alan Geçici Maddeye aşağıdaki fıkraların eklenmesini arz ve teklif ederiz.

Mehmet Akif Hamzaçebi            Ferit Mevlüt Aslanoğlu                        Veli Ağbaba

   İstanbul                                             İstanbul                                              Malatya

Mahmut Tanal                             Haydar Akar                                     Haluk Eyidoğan

İstanbul                                              Kocaeli                                              İstanbul

"(6) 2/B alanlarında 6292 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kadastro tutanakları kesinleşen veya güncelleme listeleri tescil edilen alanlar ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra kadastro tutanakları kesinleşecek veya güncelleme listeleri tescil edilecek alanlarda proje alanı belirlemek isteyen idarelerce kesinleşme ve tescil tarihinden itibaren bir yıl içinde, bu alanın sınırları tespit edilerek, alana ait uydu fotoğrafları, varsa her türlü ölçekteki plan, parselasyon planı, mülkiyet bilgileri, kadastral paftaları ve halihazır haritalarıyla birlikte proje alanı sınırı onaylamak üzere belediyeler tarafından valilikler aracılığıyla, TOKİ tarafından doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilir. Bu alanlar, adı geçen Bakanlık tarafından talebin intikal tarihinden itibaren altı ay içerisinde aynen veya değiştirilerek onaylanır ya da reddedilir ve teklif sahibi idareye bildirilir. Onaylanan planlar uyarınca belediyelere devredilen taşınmazların tapuları mali gücü de dikkate alınarak belirlenen bedeller üzerinden hak sahiplerine devredilir.

(7) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla belediyelerce özel proje alanı uygulaması yapılmak üzere mülkiyeti belediyelerce Hazine'den devralınan yerlerde; hak sahipleri tarafından daha önce Hazine'den devralınan parseller bulunması halinde, bu parseller hak sahiplerinin talebi üzerine Hazine'ye iade edilerek aynı usullerle özel proje alanı uygulaması kapsamına dahil edilerek değerlendirilmek üzere belediyelere devredilir. Bu halde daha önce Hazine'ye yapılmış olan ödemeler hak sahiplerine iade edilir.

(8) Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan ve 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman vasfını kaybetmesine rağmen, 6831 sayılı Kanunun 3302 sayılı Kanunla değişik 2'nci maddesinin (B) bendi uygulaması ile Hazine adına orman sınırı dışına çıkartılma işlemi henüz yapılamayan yerlerin orman kadastrosu ve 6831 sayılı Kanunun 2'nci maddesinin (B) bendi uygulaması ile 3402 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesine göre kadastro çalışması, öncelikle büyükşehir belediyesi olan yerlerden başlanılmak üzere en geç bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde tamamlanır. Bu yerler de, 6292 sayılı Kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde hak sahiplerine satılır."

BAŞKAN – Bu son okuttuğum önergeye Komisyon katılıyor mu?

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SÖZCÜSÜ MEHMET MUŞ (İstanbul) -Katılmıyoruz.

BAŞKAN – Hükûmet?

MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) – Katılmıyoruz.

BAŞKAN – Buyurunuz Sayın Hamzaçebi. (CHP sıralarından alkışlar)

561 Sıra Sayılı Kanun Teklifinin 22’nci maddesinde verilen önerge üzerinde

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, 2/B konusunu Hükûmet becerememiştir, başaramamıştır, sınıfta kalmıştır. 19 Nisan 2012 tarihinde 2/B kanunu Parlamento tarafından kabul edildi. Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına o gün yaptığım son konuşmada şunu söyledim, tutanaklarda vardır “Bu kanun çözmemiştir, çözüm için bir kez daha buraya geleceksiniz." dedim. Maalesef yanılmadım, yanılmayı arzu ederdim, yanılmadım, buraya geldiniz 30 Ocak 2013 tarihinde 6412 sayılı Kanun’la 2/B kanununda değişiklik yaptınız. Yine bu küsüye çıktım, yine dedim ki: “Bu kanun da olmadı, bir daha geleceksiniz buraya.” Maalesef yine yanılmadım, yanılmayı arzu ederdim. 8 Mart 2013 tarihinde 6444 sayılı Kanun Parlamento’da kabul edildi. Yine bu kürsüye çıktım “Yine olmadı, yine bir daha geleceksiniz." dedim. Maalesef yanılmadım, şimdi 2/B kanununda değişiklik yapıyorsunuz. Tekrar söylüyorum: Bu da derde deva değil, bir kez daha geleceksiniz buraya çünkü 2/B’yi bilmiyorsunuz, vatandaşın derdini bilmiyorsunuz, otellerin kırmızı halılarında yürümekten, Beykoz’daki vatandaşın arasında, Sultanbeyli’deki vatandaşın arasında, Ümraniye’deki vatandaşın arasında yürümeyi unuttunuz. (CHP sıralarından alkışlar) Bugün Ümraniye’den 2.500 imzalı bir dilekçe geldi grubumuza Ümraniye 2/B Platformu: “Derdimiz büyük, Hükûmete derdimizi duyuramıyoruz." dediler ama sizin umurunuzda değil.

Değerli milletvekilleri, Cumhuriyet Halk Partisi olarak sayısız kanun teklifi verdik. En son verdiğimiz teklif iktidar partisinin teklifiyle birleştirildi, dedik ki: 2/B için zamanında başvuru yapamayan vatandaşlara altı ay ek süre verelim, peşinatı ve taksiti zamanında ödememiş olanlara yine altı ay ek süre verelim. Siz “üç ay” demiştiniz, neyse ki bizim altı aylık önerimizi kabul ettiniz.

Bir şey daha söyledim, özel proje alanı uygulaması var 2/B kanununda. Beykoz’da bu var ama özel proje alanı uygulaması yapılan yerlerde daha evvel ne olur ne olmaz düşüncesiyle Millî Emlaktan tapusunu alıp Millî Emlake borçlanan vatandaşlarımız var. Tapuyu almış, üzerinde şerh var ama bir yandan oradaki arazileri belediyeye devretmiş Millî Emlak. Şimdi, belediye diyor ki tapusunu almış olana vatandaşa: “Sen Millî Emlake başvurdun, aldın. Almasaydın kardeşim.” İşte onun sorununu çözmek için yine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak onun adına, benim verdiğim teklifte bir madde vardı. Komisyonda kabul etmediniz, neyse ki komisyondan buraya gelene kadar aklınız başınıza geldi, bunu kabul ettiniz. Buna memnun oldum, buna memnun oldum. Beykoz’un Görele köyünün sorununu çözmek için çırpınıyorum ama maalesef size bunu anlatma imkânı olmuyor.

Bir şey daha söylüyorum: Gelin sadece Beykoz’un Görele köyünün sorununu çözmeyelim, Ümraniye’nin Elmalıkent Mahallesi’ni çözelim, Ihlamurkuyu’yu çözelim, Hekimbaşını çözelim, İnkılap Mahallesi’ni çözelim, Kazım Karabekir’i çözelim; ihtilaflı olan Cemil Meriç Mahallesi’nin sorunu çözelim. Gelin, özel proje alanı uygulamasında otuz günlük ve üç aylık başvuru sürelerini bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir yıla çıkaralım, Ümraniye Belediyesi de başvursun “Özel proje uygulaması yapacağım.” diye Millî Emlaktan tapuyu alsın, vatandaşın bütçesine uygun bedelle bu araziyi vatandaşa devretsin. Gelin, Sultanbeyli’nin Hasanpaşa Mahallesi’nin sorunu çözelim. Sokağın bir tarafı 2B, bir tarafı orman. Bir taraf tapu alacak, alabilirse o da, alamıyor, fiyatlar yüksek. Bari, gelin kanunen bunları eşit konuma getirelim, bir tapu vermenin yolunu açalım. Bizim önergemiz bunları kapsıyor.

Bunu kabul etmeyeceksiniz. Belki kabul edersiniz, bilemiyorum, anlatıyorum yine ama şu olsun istemiyorum, hep böyle oldu: Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur. Bakın, kaçtır geliyorsunuz buraya. Gelin, isterseniz ara verelim, şu önergemizi inceleyelim beraber, aklın yolu bir, bunu kabul edelim. Kabul etmeyeceğinizi bildiğim için diğer önergede müşterek vermiş olduk. Beykoz’un Görele köyünün sorununu çözmek için diğer önergede de bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak imzamız var.

Değerli milletvekilleri, 2/B sorunu çözülmemiştir. Bunlar kısmi sorunlar; Ümraniye’de, Sultanbeyli’de…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – …Beykoz’da çözmeye çalışıyoruz ama Türkiye’de 545 bin vatandaşımız tapu alabilecek konumda iken bunların yaklaşık olarak -sayısal olarak bir rakam vereceğim- sadece 408 binine tapu verilme aşamasına gelmiştir.

VEDAT DEMİRÖZ (Bitlis) – “Sadece” biraz fazla oldu.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Diğerleri tapu alabilecek durumda değildir. Satın alma başvurusu yapan kişi sayısı 634 bin.

Hepinize saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederiz Sayın Hamzaçebi.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Önerge kabul edilmemiştir.

Diğer önergeyi okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan 561 Sıra Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin çerçeve 22 nci maddesiyle 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanuna eklenmesi öngörülen geçici ikinci maddenin sonuna aşağıdaki fıkraların eklenmesini arz ve teklif ederiz.

Ahmet Aydın                   Mehmet Akif Hamzaçebi                    Mehmet Doğan Kubat  Adıyaman                                     İstanbul                                            İstanbul

Mustafa Ataş                                Recep Özel                                       Fatih Şahin

İstanbul                                             Isparta                                              Ankara

İdris Şahin                                  Hakan Çavuşoğlu                                            

   Çankırı                                               Bursa                                                   

 

“(6) Kanunun 8 inci maddesine göre revize edilerek onaylanan proje alanlarında kalan taşınmazlardan İdarece satılanlar proje kapsamında değerlendirilmek üzere proje sahibi idareye devredilir. Devirden önce söz konusu taşınmazları satın alan hak sahiplerinin ödedikleri bedel dahil her türlü bilgi ve belgeler proje sahibi idareye Kanunun 8 inci maddesi kapsamında işlem tesis etmesi amacıyla devredilir.

(7) Kanunun 8 inci maddesine göre proje alanında kalan ve Maliye Bakanlığınca proje sahibi idareye devredilecek taşınmazların bedeli, anılan Bakanlıkça devrin uygun görüldüğü yıla ait emlak vergi değeri üzerinden tahsil edilir."  

BAŞKAN – Komisyon önergeye katılıyor mu?

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SÖZCÜSÜ MEHMET MUŞ (İstanbul) – Takdire bırakıyoruz.

BAŞKAN – Hükûmet?

MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) – Katılıyoruz Başkanım.

BAŞKAN – Evet, kim konuşacak?

AHMET AYDIN (Adıyaman) – Gerekçe…

BAŞKAN – Gerekçeyi okutuyorum:

Gerekçe:

Önergeyle; Kanun Teklifinin çerçeve 22 nci maddesiyle 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanuna eklenmesi öngörülen geçici 2 nci maddeye eklenmesi öngörülen altıncı fıkrayla; 6292 sayılı Kanunun 8 inci maddesine göre belirlenen proje alanlarında revize yapılması durumunda, revize işlemleri öncesi ilgisi defterdarlıklar ve malmüdürlüklerince satışa konu edilen taşınmazların tüm uygulamanın proje sahibi idarece alan bütünlüğü içinde gerçekleştirilmesi için proje sahibi idareye devri ve ayrıca, devirden önce idarece satılan taşınmazlar karşılığı tahsil edilen bedellerin hak sahipleri ve mevcut haklarını içeren belgelerle birlikte Kanunun 8 inci maddesi kapsamında işlem tesis etmesi amacıyla proje sahibi idareye aktarılması amaçlanmıştır.

Diğer taraftan, 6292 sayılı Kanunun 8 nci maddesinin ikinci fıkrasında; "Teklif sahibi idare tarafından onay tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde onaylanan proje alanı Maliye Bakanlığına gönderilerek, proje alanı içinde kalan 2/B alanlarındaki taşınmazların devrinin talep edilmesi üzerine, bu taşınmazlardan Maliye Bakanlığınca uygun görülenler, hak sahipleri ve mevcut hakları da belirtilmek suretiyle emlak vergi değeri üzerinden talep sahibi idareye devredilir. Devir bedeli peşin veya bu Kanunda belirtilen sürelerde taksitle ödenebilir. " hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, proje alanında kalan ve Maliye Bakanlığınca proje sahibi idareye devri uygun görülen taşınmazlar ilgili defterdarlıklar veya malmüdürlüklerince oluşturulan komisyonlar marifetiyle hak sahipliği yönünden incelettirilmektedir. Yapılan inceleme sonucunda proje alanında kalan taşınmazlarda kullanıcısı bulunan ve Maliye Bakanlığınca değerlendirilmesi halinde doğrudan satışa konu edilmesi gereken taşınmazlar emlak vergi değeri üzerinden, iadeye konu edilmesi gereken taşınmazlar ise bedelsiz olarak ve hak sahiplerinin diğer hakları da belirtilmek suretiyle proje sahibi idareye devredilmektedir.

Açıklanan sebeplerle, yine, Önergeyle; Kanun Teklifinin çerçeve 8 inci maddesiyle 6292 sayılı Kanuna eklenmesi öngörülen geçici 2 nci maddeye eklenmesi öngörülen yedinci fıkrayla; proje alanında kalan taşınmazlardaki hak sahipleri ve mevcut haklarının belirlenmesi sürecinin uzun sürmesi nedeniyle Maliye Bakanlığınca proje sahibi idare lehine devre uygun görüş verdiği tarih ile devrin gerçekleştiği tarih arasında oluşan yıl farkından emlak vergi değerlerinin etkilenmemesi, ilgili defterdarlıklar veya malmüdürlüklerinin devri geç yapması nedeniyle proje sahibi İdare aleyhine oluşabilecek durumun engellenmesi, daha önce bu kapsamda yapılan devirler ile bundan sonra yapılacak devirler arasında tarih farkından kaynaklanan bedel farklığının oluşmasının önlenmesi ve aynı proje alanı içerisinde uygulama birliğinin sağlaması, devir bedeli olarak Maliye Bakanlığının uygun görüş verdiği yıl emlak vergi değerinin esas alınarak bu bedel üzerinden taşınmazların proje sahibi idareye devredilmesi amaçlanmıştır.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) – Bir yanlış anlaşılma olmasın. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim önergemiz hem Beykoz Görele köyünde yaşanan sorunu hem de Sultanbeyli olsun, Ümraniye olsun, çok yaygın bir şekilde tüm Türkiye’deki sorunu çözmeye yönelik bir düzenlemeyi de içeriyor. Özel proje alanlarında başvuru süresinin uzatılmasına yönelik önerimiz, tüm Türkiye’yi kapsayan bir öneridir.

BAŞKAN – Şimdi bunu oylayalım ama eğer daha farklı bir şey yapacaksanız onun için de uygun görürseniz biraz ara veririz. Bunu oylayalım.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) – Sayın Başkan, efendim, bir bilgi vereyim yine izninizle.

Şimdi, bizim önergemizin, biraz önce kürsüde açıkladığım önergemizin kabul edilmeme ihtimalini dikkate alarak Beykoz Görele köyündeki sorunu çözmeye yönelik önergeyi…

MAHİR ÜNAL (Kahramanmaraş) – Ortak imzaladık.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) –…Adalet ve Kalkınma Partisi Grubuyla birlikte imzaladık. Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak, oradaki önergeye de desteğimiz var efendim.




01-03-2014 11719 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 590
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1079
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 545
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 447
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 505
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 455
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 652
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 502
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1122
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 985
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 848