2019 Yılı Bütçesi Oy Çokluğuyla Kabul Edildi

19-10-2018 2875 Yorum yok. Yorum Ekle

Beykoz Belediyesi Meclisi 465 Milyon TL olarak belirlenen 2019 Yılı Mali Bütçesi’ni oy çokluğuyla kabul etti.


Belediye Meclisi 2019 Yılı Bütçesi ve 2019 Mali Yılı Performans Programını görüşmek üzere 18 Ekim 2018 Perşembe günü Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde toplandı. Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek başkanlığında bir araya gelen genel kurulda açılış ve yoklamanın ardından bir önceki toplantı tutanağı oy birliğiyle oylandı.


2019 Mali Yılı İdari Performans Programı hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu oy birliğiyle kabul edilirken, 2019 Mali Yılı Gelir ve Giderini kapsayan bütçe tasarısı hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu oy çokluğuyla meclisten geçti.


Genel kurulda ilk olarak mali işlerden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Salim Öztürk 2019 Yılı İdari Performans Programı hakkında meclis performans raporunda öngörülen faaliyet ve genel yönetim giderleri hakkında bilgi verdi.


2019 Yılı Mali Performans programına göre belediyenin müdürlük faaliyet giderlerinin maliyeti 264 milyon 955 bin TL olarak belirlendi. Genel yönetim giderleri ise 200 milyon 45 bin TL olmak üzere toplam kaynak ihtiyacı 465 milyon şeklinde yer aldı.


Bütçe görüşmelerinde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Emin Yavuz 2019 Yılı Bütçesi hakkındaki komisyon raporunu okudu. Bütçeyle ilgili gruplar adına AK Parti Grup Başkan Vekili Salim Öztürk söz alırken CHP Grubu adına Gülay Demirel görüş bildirdi. Şahıslar adına ise AK Parti meclis üyesi Sinan Çıtlak, CHP Meclis üyeleri Aydın Düzgün ve Deniz Yıldız söz aldı.


Salim Öztürk konuşmasında müdürlüklerin 2017 ve 2018 yıllarında tahmini ve gerçekleşen bütçeleri ile 2019 yılı tahmini bütçeleri hakkında genel kurula bilgi verdi. Öztürk, 2019 bütçesinin hayırlı olmasını dileyerek, bu yıl bütçede geçen yıla göre tasarrufa gidildiğini belirtti.   


Başkan Yücel Çelikbilek: “Kasamız dolu, alnımız ak”

Belediye meclisine kurumun 10 yıllık mali tablosunu sunan ve gelir artışı hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek: “Beykoz 311 km2’lik alana sahip. 10 yılda ilçemizde çok güzel hizmetler yaptık. Beykoz’a bu imkânları kazandırmak için 2/B ve Büyükşehirden takas yoluyla vatandaşlarımıza tapu sattık. 2/B’de elini taşın altına koyan Türkiye’de tek belediyeyiz. İlçe belediyeleri arasında kasasında para olan nadir belediyelerden biriyiz. Kasamız dolu, alnımız ak. Halkımıza hizmet götürürken 1 TL’nin bile sorumluluğunu hissediyoruz. Bazı hizmetlerimizi artık kendi bünyemizde halledeceğimiz için yüzde 10’luk bir tasarrufa gittik. Bütçemizi en verimli şekilde kullanarak Beykozlulara hizmet götürmeye devam edeceğiz. 2019 yılı bütçemiz ilçemize hayırlı olsun.” dedi.


Başkan Çelikbilek konuşmasında ilçeye yapılan önemli hizmet ve yatırım başlıklarından bahsederek: “Bütün mahallerimizde halı sahaları yeniledik. Beykoz Stadı 1 ay içinde açılacak. Tarihi Küçüksu Çayırı Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ilçemize kazandırıldı. Yenimahalle spor sahasını da yenileyeceğiz. Okullara her türlü eğitim desteğini veriyoruz. Türk-Alman Üniversitesi’nin karşısına 6 lise kazandıracağız. Ortaçeşme Meydanı’nı ilçemize kazandırdık. 34 amatör spor kulübüne her yıl artırarak destek oluyoruz. Sağlık Otobüsümüzü tekrar sahaya süreceğiz. Soğuksu Gençlik Merkezi tamamlandı. Açılışını yapacağız. Beykoz Kulüp binamız artık Gençlik Merkezi ve Tasarım Atölyesi olarak hizmet verecek. Açılışını bekliyoruz. Şeyh Ethem Efendi Kültür Evi ilçe sakinleri için terapi merkezi gibi oldu. Çiğdem Mahallesi okulunun yapım izni için ciddi emek sarf ettik. Beykoz Vakfı’nı yeniledik. Köylerimizde de güzel hizmetler yaptık. Alibahadır Okçuluk Merkezi, Elmalı Necip Fazıl Kısakürek Okulu, Paşamandıra Meyve Bahçesi, 13 köye spor sahası köylerimizde yaptığımız bazı hizmetlerdir. Kanal Riva ihale süreci devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Belediye Meclis binamız bitti. Kasım Meclisini orada yapacağız. Beykoz Spor Kompleksi (Beykoz Arena) iki bakanlığın anlaşmasıyla çözülecek. Biz hazırız. Sosyal marketimizle, aş evimizle kimsesizlerin kimsesi oluyoruz. Belediyemizin arkasına sosyal hizmetlerle ilgili bina kazandıracağız. Evde bakım hizmetimiz devam ediyor. Kültür gezilerimizle ilçe sakinlerimizi tarihimiz ve ecdadımızla buluşturuyoruz.” şeklinde konuştu.

Başkan Yücel Çelikbilek ilçede bugüne kadar görev yapan tüm belediye başkanlarına katkıları için ayrı ayrı teşekkür etti. 

Başkan Çelikbilek’in konuşmasının ardından genel kurulda yapılan oylamayla 2019 Yılı Bütçesi oy çokluğuyla meclisten geçti. 

Haber Kaynağı: Beykoz Belediyesi Basın Danışmanlığı

Not: Bütçe görüşmeleri sonrası CHP Beykoz Belediye Meclis Grubunun gazetemizle paylaştığı CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi Gülay Demirel’in konuşmasının orijinal metnini Belediye servis haberinin altına ekliyoruz.

Sayın Başkan

Değerli Belediye Meclis Üyeleri ve Birim Müdürleri

Değerli Basın Mensupları, Değerli Beykozlular

Sizleri Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına selamlıyorum.

Önümüzdeki günlerde Cumhuriyetimizin 95.nci yılını büyük coşkuyla kutlayacağız.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 29 Ekim 1923 tarihinde kabul ve ilan edilen Cumhuriyet, ulusumuza verilmiş en büyük hediye ve bir mirastır.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının o günün zorlukları ve yokluklarıyla bizlere hediye ettiği Cumhuriyet, ulusumuz tarafından ilelebet muhafaza edilecektir.

Bu duygular ışığında hepinizin Cumhuriyet Bayramını kutluyor ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizin manevi huzurunda saygı ile eğiliyorum.

Sayın Başkan ve Değerli Meclis üyeleri,

Bildiğiniz üzere Bütçe; Belirli dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren finansal planlamadır. Bütçe, hazırlayan kuruluşların politika ve hizmetlerinin göstergesi olup Genellik, Açıklık, Birlik (yani Tek Bütçe olması), Denklik, Yıllık Olma ve en önemlisi Doğruluk ve Samimiyet ilkeleri vardır.

Doğruluk ve Samimiyet İlkesi derken Bütçenin, belirli bir dönemde yapılacak işlerin dökümünü ve bunların mali değerlerini doğru ve gerçekçi bedellerle göstermesi demektir.

Ancak bu noktada; 2014, 2015 ve 2016 yılında bütçe gerçekleşme oranlarının % 70 seviyelerinde olduğu halde geçmişten ders almadan yapılan 2017 bütçesinin gerçekleşme oranı % 74 dür. 2018 yılında ise bütçenin 9 aylık gerçekleşme oranının % 49 olduğu gözlenmektedir.

İyi hazırlanmış bütçe, geçmiş ve planlanmış gelecekle ilgili gerçekçi verilere dayanması gerekir ve bu veriler bir referanstır. Gerçekleşmiş bütçe oranlarına bakıldığında planlanmış hizmetlerin üçte birini yapamamışsınız. Soruyorum madem belirli hizmetleri gerçekleştiremeyeceksiniz veya uygulayamayacaksınız neden bütçeye koyup gereksiz yere bütçeyi şişiriyorsunuz. Diğer taraftan Partinizin yanlış ekonomik politikaları neticesinde oluşan ekonomik kriz sebebiyle şimdi 2019 bütçesinde tasarrufa gitmek zorunda kalıyorsunuz.

Belediyemiz; Depremden trafiğe, sosyal yaşamdan alt yapıya kadar büyük sorunlar için yeterince bütçe kalemi ayrılmamasına rağmen Park ve Bahçeler Müdürlüğünün 2019 yılı bütçesini yani peyzaj harcamalarını 2018 yılı bütçesine göre yüzde yüz artarak 37 milyona çıkartıyor.

Buna karşılık belediyenin lokomotifi olan Fen işleri bütçesini 2018 yılına göre yüzde 11 arttırarak 61 milyondan 68 milyona çıkartıyorsunuz. Özetle belediyelerin başarı gösterisi olan Fen işlerine hizmet bütçesi değil maaş artışı bütçesi veriyorsunuz.

Sayın Başkan ve Değerli Meclis üyeleri,

Kavacık Meydanındaki ucube ve görüntü kirliliği çok uzun süredir neden bir çözüme kavuşmamaktadır. 418.000 TL. kaynak aktarılarak ve yarışma ile hazırlanan yapıt Karayolları, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ve Beykoz Belediyesi arasında sıkışıp kalmış ve Mayıs 2018 den beri ucube halde durduğu gibi trafiği daha da kötü hale getirmektedir.

Beykoz Kulübünün Eski Binası neden yıllardır tamamlanmıyor.

Şahinkaya’da yapılması düşünülen Beykoz Arena Stadının projesi çizilip proje bedeli için ödenen paranın sorumlusu kimdir. Bildiğiniz üzere Belediyemizin gelirleri çok kısıtlıdır ama bu şekilde düşüncesizce harcanan paralara yazık değil midir.  

Beytaş Binası 2017 yılından beri neden bitirilemiyor.

Kanlıca Meydanını neden taş yığını haline getirdiniz, Turistik yer olan bölgede tuvalet bile bulunmamaktadır.

Alt yapı çalışmaları ve Derelerimizin ıslahı neden tamamlanmıyor, Riva kanal projesi için iki defa proje yapılıp proje bedelleri ödendiği halde sonradan iptal edilmesinin mantığı nedir.

Yalıköy ve Ortaçeşme mahallerinde bulunan ve mülkiyeti Beykoz Belediyesine ait dükkanların çatı onarımları Şubat 2017 de verdiğimiz önergeye rağmen hala yapılmamıştır.

Sayın Başkan ve Değerli Meclis üyeleri,

Kavacık mahallesi Orhan Veli Kanık caddesindeki engelli yolu üzerine aydınlatma direği konulmuş Mayıs 2017 yazılı önergemize rağmen kaldırılmamış olup engellilere yapılan bu eziyetin mantığı yoktur.

Necmettin Erbakan Kültür Binasının altında bulunan Evlendirme Dairesini hangi gerekçe ile Ümraniye sınırına taşıdınız. İshaklı, Kılıçlı, Bozhane, Anadolu Feneri ve Göllü mahallesinde ikamet eden çiftlerin evlenmek için kilometrelerce yol gitmesi mi gerekir. Kültür Binasının altında bulunan ve bütün Beykoz ve çevresinden ulaşımı en kolay yer olan Düğün Salonunu 2015 yılında kapatıp insanları özel Düğün Salonlarına mecbur edip binlerce lira fazla ödemelerine sebep oldunuz.

Seçildiğiniz günden beri çalışan anneleri hiç düşünmediniz. Çocuklarını bırakabilecek Kreş ve Ana Okullarını defalarca verdiğimiz önergelere rağmen neden açmamakta ısrar ettiniz.

Gençlik ve Esnaf için yeterince proje üretemediniz.

Kültür ve Sanatı, günlük gezilerle ye, iç eğlen ve dön seviyesine kadar indirdiniz.

Sarılar firması ile yapılan Kiralık araç sözleşmesinde araçları kullanan şoförler “yanlış bir uygulama ile” aracın eki olarak sözleşmeye konulduğu bilinmektedir. Yeni yasaya göre Taşeron personel çalıştırılmamasından dolayı 116 kişi mağdur durumuna düşmüştür. Bu şoförlerin mağduriyet bedelleri 2019 bütçesine dahil midir?  

Parti Yönetimi, Kadın ve Gençlik Kolları ve Mahalle Teşkilatlarını oluşturan kişiler Merkez Belediye Binası yemekhanesinde toplantı yapmaları ve yemek yemeleri ne kadar doğrudur. Yenilen bu yemek bedelleri hangi bölüm bütçesi içinde yer almaktadır.

Yıllardır Beykoz’umuzu tarım ve Turizm ilçesi yapamadınız, yeşilin maviyle birleştiği en çarpıcı ve boğazın incisi ilçemizi şehir içi turizminden yeterince pay alamayan konuma getirdiniz.

İmar ve Mülkiyet Sorunu, Beykozlu için hala kanayan bir yaradır. Her mahalli seçimde “çözmeyi vaat ettiğiniz” ve bu sebeple oy kaynağı yaptığınız İmar ve Mülkiyet sorunu kaç seçime daha malzeme  olacak söyler misiniz.  

Sayın Başkan ve Değerli Meclis üyeleri,

Bu arada Belediye binasına ek olarak Meclis Binasını ve Elmalıya İlköğretim Okulunu yaparak iyi işler de yapıp yaptınız, bunun için sizlere teşekkür ederiz, ancak unutmayın “durmuş saat bile günde iki kere doğru gösterir”.

Ayrıca kaldırım yapıp sökme ve tekrar yapma, defalarca parke taşı sökülüp yapılması konusundaki başarınıza da takdir etmemek haksızlık olur. Hele bir Soğuksu meydanı var ki evlere şenlik, Siz dahi kaç defa yapıldığını söyleyebilir misiniz. Belediyemizin en büyük gelir kaleminin 2B olduğu bilinmektedir bu sebepten 2014 yılından beri maddi sıkıntı çekilmemektedir ancak unutulmaması gereken nokta bu gelirin devamlılık arz etmeyeceğidir. Bu yap boz mantığı, sorumsuzca ve planlanmadan yapılan harcamalara bir son verilmelidir aksi takdirde belediyemiz maaşlarını dahi ödeyemeyecek hale gelecektir.

İktidarın, Büyük Şehir Belediyesinin ve İlçemizin Belediyesinin aynı partide olması, kaynak yani para sıkıntısı çekmemenize rağmen Beykoz’umuzun sorunlarının devam etmesi sizce başarısızlık değil midir? 14 yıllık Belediye yönetiminde olduğunuz halde ilk geldiğinizde başarısız yönetiminiz sebebiyle mevcut problemler çözülememiş üstüne yeni ilavelerle “sorunlar dağı” haline gelmiştir.

Sayın Başkan ve Değerli Meclis üyeleri,

Gerçekleri yansıtmayan, halka hizmetten uzak, güzide ilçemizin sorunlarına çare olmayacak,  verdiğimiz yüzlerce yazılı ve sözlü önergemize değer vermeyip Beykoz halkına hizmet konusunda başarılı olamadınız ve yeni bütçenin de gerçekçi ve hizmet bütçesi olmaktan uzak görünmesinden dolayı Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak red oyu vereceğiz.

Saygılarımla, 

Anahtar Kelimeler : Beykoz,Beykoz Belediyesi,Beykoz Belediye Meclisi,Bütçe Görüşmeleri



19-10-2018 2875 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

SEÇİME ÇEYREK KALA

27-02-2024 Yorum yok. 921
Neyir Erkan Şişman

Söz Kimde?

27-02-2024 Yorum yok. 656
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

KİRLİ SEPETİ…

27-02-2024 Yorum yok. 828
Yaprak Akın

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ

27-02-2024 Yorum yok. 674
Cüneyt Pulant

Beykoz’da Yerel Seçim

27-02-2024 Yorum yok. 507
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

BENİM ADIM EROS

27-02-2024 Yorum yok. 405
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 446
Erdal Uzuner

YEREL SEÇİME DOĞRU

27-01-2024 Yorum yok. 750
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1056
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 907
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 766