Hacı Osman Akfırat Beykoz’da Anılacak

26-09-2017 7077 Yorum yok. Yorum Ekle

Beykoz’un en tanınmış esnaflarından olan Beykozlu Kardeşler Kuyumculuğun sahibi Mehmet Samir Özcan ile görüşmemizde, Medineli Hacı Osman Akfırat Hocamız için 15 Ekim 2017 Pazar günü 43 yıl imam hatiplik yaptığı Hacı Ali Camiinde okutulacak mevlit-i şerifinden haberimiz oldu.


Hacı Osman Akfırat Efendinin aynı zamanda talebesi olan Mehmet Samir Özcan ile sohbetimizde, Yuşa Grubu ve seçkin hocaların okuyacağı Mevlit-i Şerif’ ten bir hafta sonra 22 Ekim 2017 tarihinde Beykoz Çayırında toplanıp Hacı Osman Efendinin kabrinin bulunduğu Eyüp Sultan kabristanlığına giderek mezarı başında da dua okunacak.


Tesadüfi buluşmamızda bizlere böyle önemli bilgileri veren Mehmet Samir Özcan’a çok teşekkür ederken, Hoca Efendi ile ilgili yapmış olduğu özel hazırlığı eksiksiz okuyucularımız ile paylaşıyoruz.

H.H. MUHAMMED OSMAN AKFIRAT EFENDİNİN HAL TERCEMESİ

Doğumu

Muhterem hoca efendi hazretlerinin dedeleri, memuriyet dolayısı ile Medine-i Mürevvere’ye gitmiştir. O mübarek beldede kubbe-i hadranın pek yakınında bulunan (zeravan) mahallesinde oturmuşlardır.

Hoca efendi Hicri(1301) yılında Resulü Ekrem’in nurlu şehrinde dünyaya gelmişlerdir. Baba tarafından temiz soyu Hazreti Paygambere dayanan mürşid, sülale-i tahire’den olup Medine’de ki adete göre kundak halinde iken altı saat Türbe-i Saadette bırakılmıştır.

İlk Tahsile Başlayışı

Hocamız Ravza-i Mutahharada, Kuran-ı Kerimin hıfzına çalışmış ve on üç yaşlarında hıfzını tamamlamıştır. Hıfzı çok kuvvetli olan hocamız, senelerce salat-i teravihi hatimle kıldırılmıştır. İlk ve orta tahsilini Medine-i Münevverede ikbal etmişlerdir.

Yüksek Tahsile Başlayışı

Muhterem pederlerinin öbür alemeirtihallerinden sonra ulumi diniyyenin tahsiline çalışmıştır. On yedi yaşlarında iken yüksek tahsilini yapmak üzere İstanbul’a gelmiş, Fatih semtinde bulunan çırçır medresesine girmiştir. Orada senelerce ilim tahsili ettikten sonra icazet almışlardır. Mezuniyetini müeakip o zamanki ismi medrese şimdi üniversite olan irfan yuvasından müderris olarak talebe yetiştirmiştir. Diğer taraftan vaaz ve dersleri ile durmadan Müslümanları irşada çalışmıştır.

Beykoz Hacı Ali Camii’nde kırk üç sene fasılasız İmam Hatiplik vazifesini ifa etmiş, yanı sırada devamlı olarak yirmi dokuz camide va’zu nasihatları ile halkı irşad etmiştir.

İzdivaçları

1331 hicri yılında kibarın kerimesi Aişe hanımla evlenmiştir. Bu mutlu evliliğin dünyada meyvesini yemeyen mübarek eşler İnşeallah ahirete daha alasına mazhar olurlar.

Beykoz’a Gelişleri Tesadufi Değildir

O insani kamilin Beykoz’a gelişleri bir tesadüf olmayıp, o zamanın büyük alimi Ferhat Efendinin keşfi ile olmuştur. Hoca Efendiyi Beykoz’a getirdiği vakit cemaata “ Bu Hacı Osman Efendiye itimat edip kıymet veriniz. Çünkü o benden daha büyük dereceler ihraz edecektir.” demiştir.

Hocamız İmam Hatip okulları açıldığı vakit bir müddet orada ders okutmuştur. Altı defa hacca giden mürşidin, sonuncu Haccı Ekber olmuştur. Hayır yapmayı çok seven hocamız bir çok dul ve yetimlere yardımda bulunduğu gibi dört yetimi büyüterek ev bark sahibi etmiştir.

İşi gücü hayır yapmak olan o insani kamil, Gümüşsuyu Camii, Karagöz Sırtı Camii şerifleri ve diğer birçok camilerin inşa edilmesinde önderlik etmiştir.

İlmi Dehası

O Alimin tefsir, hadis, fıkıh, edebiyat, tababet ve muabirlikte gayet bilgili ve emsalsiz olduğu herkesçe kabul edilmiştir. Tefsir ilminde geniş malumata sahiptir. Ayetlerin nüzul sebeplerini ve ince manalarını gayet açık olarak izah ederlerdi.

Ebediyete İntikalleri

O üstadı kamil 10 ekim 1967 (6 recep 1387) Salı günü irşad görevini yapmak üzere evinden ayrılıp yola çıkmıştı. Beykoz’un Yalıköy semtinde muhiplerinden birinin dükkanı önünde oturup vasıta beklerken düşerek sol kaşının üzerinden yaralanan o güneş, hastaneye götürülürken saat 10.42’de “Rabbine dön” emri ilahisine icabet edip Rabbine kavuşmuştur. Ebediyete intikalleri islam alemini bilhassa Beykoz halkını acı ve teessür içinde bırakmıştır. Çünkü cenabı Peygamber “Bir Alimin ölümü, bir Alemin ölümüdür.” buyurmuştur. Aynı gün gasli yapıldı. Ertesi günü görülmemiş mahşeri bir camaatin iştiraki ile Beykoz Merkez Camii’nde Dersiam Mehmed Efendi(Şimdi o da merhum oldu. Kabri nur olsun.) tarafından namazı kıldırıldı.

Hakkın göz yaşları arasında mübarek naaşı hazırlanan motorlar ile Eyüp Sultan hazretlerinin manevi huzuruna götürüldü. Orada dünyanın sonuncu, ahiretin sevenlerinin göz yaşları arasında tevdi edildi.

Kederli olan cemaat oradan ayrılmıştı. Fakat gönlünü orada bırakmıştı. Kabir nur, makamı cennet olsun. Amin

Anahtar Kelimeler : Beykoz,Hacı Osman Akfırat



26-09-2017 7077 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 502
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 475
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 480
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 405
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 434
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 394
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 488
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 458
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1073
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 926
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 787