600 YILLIK GURURUN EV SAHİBİ BEYKOZ

18-10-2014 4168 Yorum yok. Yorum Ekle

Dünyada benzeri olmayan Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. Yıldönümü Beykoz Belediyesinin organizasyonu ile 27-28 Eylül tarihlerinde yapılan sempozyum ile kutlandı.

27 Eylül 2014 günü  Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezinde açılışı yapılan sempozyumun 1. Gününe, Ak Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600.yıldönümü etkinlikleri Koordinatörü Büyükelçi İsmail Karaman, Polonya Baş Konsolosu Grzearz Michalski, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Ak Parti Beykoz İlçe Başkanı Adem Sefer, CHP Beykoz İlçe Başkanı Av.Şevket Arıkan, Beykoz Lojistik Yüksekokulu Mütevelli Heyeti Başkanı Ruhi Engin Özmen, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Meclis Üyeleri,Muhtarlar Birliği Başkanı Hüsnü Kolcu ve Muhtarlar, Spor Kulüpleri Temsilcileri ve Eğitimciler ile vatandaşlar katıldı.

Davetlilere sempozyum öncesi verilen kokteylin sonrasında davetliler merakla bekledikleri tebliğleri dinlemek üzere salona geçtiler.

Birinci günün ilk oturumuna geçmeden önce protokol konuşmalarında Türkiye-Polonya ilişkileri önemi ve gelinen süreç ortak bir dil ile davetlilere aktarıldı.

Birinci oturuma geçildiğinde ise Prof. Dr. Feridun Emecen”in oturum Başkanlığında Osmanlı-Polonya İlişkileri konuşmacılar tarafından sunuldu. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Önal XVI. Yüzyılın İkinci Yarısında “Osmanlı-Lehistan” ilişkilerini;

Yrd. Doç. Dr. Natalia Krolıkowska Zygmunt August Hükümdarlığı Döneminde Osmanlı-Lehistan İlişkilerini;

Michal Polczynskı 17. Yüzyıl Osmanlı-Polonya İlişkilerine Genel Bakış;

Dr. Uğur Demir Barış Asrı Karlofça’dan Kaynarca’ya Osmanlı-Leh Münasebetleri, konulu tebliğlerin sunulmasından sonra öğle arası verildi.

Öğleden sonra,  Ahmet Kemal Bayram’ın oturum Başkanlığında Türkiye-Polonya İlişkileri konusu ele alınırken;

Doç. Dr. Abdullah Temizkan 17. Yüzyılda Polonyalı Mültecilerin İstanbul’da Yürüttükleri faaliyetleri, Paulina Dominika Domınık Polonezköy ve Leh Göçmenleri konusunu, Yrd. Doç. Dr. Hacer Topraktaş 1. Dünya Savaşı Sonrası Türkiye-Polonya İlişkilerinin Yeniden Tesisini, Yar. Doç. Dr. Emre Erşen ise Soğuk Savaş Sonrası Dönemde Türkiye-Polonya İlişkilerini konu alan tebliğlerini sunduktan sonra, 2. Oturumun değerlendirmesi ile Sempozyumun 1. Gün sunumlarının son bulmasıyla, tüm davetliler Başbakanlık Osmanlı Arşiv Belgelerinde Osmanlı-Lehistan İlişkilerini konu alan sergi davetliler tarafından ziyaret edildi.

Sempozyumun 28 Ekim 2014 günü Polonezköy’deki bölümü ise tam bir Kültür gezisi ve bilgilendirmesi niteliğinde oluştu.

Sempozyumun 2. Gün ki bölümüne Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz İle Kardeş İlçe olan Urfa Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Şahlanış Hareketi Genel Başkanı Murat Altun, Sempozyumun 1. Gün davetlileri hazır bulunurken, günün öğleye kadar olan bölümünde çeşitli ziyaretler gerçekleştirildi.

Yapılan ziyaretlerde heyet, Polonezköy Kilisesini, Köy Mezarlığını, Köy Camisini, Roza Teyze Anı Evini ve Cam Ocağı Atölyelerini ziyaret ettiler. Ziyaretler esnasında Köyün yerlilerinden olan Yerel Tarihçi Antoni Dohoda, eski Muhtarlar Antoni Vilkoşevski, Daniel Ohotski ve mevcut Muhtar Fredirik Novvıcki kültür gezisi esnasında davetlileri bilgilendirdiler.

Adampol Restaurantta yenilen yemekten sonra sempozyumun öğlenden sonraki bölümü Polonezköy-Legend Park Otelde devam etti.

Araştırma Görevlisi Özgür Oral’ın oturum Başkanlığındaki ikinci bölümde,  Yerel Tarihçi Antoni Dohoda’nın genel bilgilerinden sonra, Antoni Vilkoşevski Polonezköy’ün dünü ve bu gününü, Fredirik Novvıcki Polonya’dan geliş, yerleşim, mevcut durum, köy halkının Polonya ve Polonya’daki akrabaları ile olan ilişkilerini, Daniel Ohotski ise Türkiye-Polonya İlişkileri Bağlamında Polonezköy’ün önemi konularını işledikten sonra genel değerlendirme sonrasında katılımcılar ile birlikte yeniler yemekten sonra Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. Yıldönümü  sempozyumu son bulmuş oldu.

600 Yıllık Türkiye Polonya ilişkilerinin 172 yıllık bölümünü bizzat yaşayarak bu dostluğun ana kahramanları olan Beykozlular ve Polonezköylüler iki gün boyunca böyle bir etkinliğe ev sahibi olmanın mutluluklarını yaşarken, İki günlük sempozyumu başından sonuna kadar takip eden tebliğler ve sunumlar sonrasında değerlendirme bölümlerine katkılarda bulunan, tüm davetliler ile yakından ilgilenip sunumları olan akademisyenlere ve Polonezköylü konuşmacılara günün anısına çeşmi bülbül hediye eden Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu Beykoz Belediyesi adına yaptığı ev sahipliğinden tam not aldı.

Not: Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600. yıl kutlamaları kapsamında yapılan iki günlük sempozyumun fotoğrafları Polonezköylü dostlarımıza onların misafirlerine ve bu sempozyumu önemli bularak bizimle birlikte iki günü takip eden bütün konuklara ve okuyucularımıza özel fotoğraf arşivi; ilgi duyanlara galeriye girmeleri ısrarla tavsiye edilirken, ilgi duymayanlar zaman kaybetmemek için girmeyebilirler.



Fotoğraf Galerisi


18-10-2014 4168 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 593
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1081
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 547
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 448
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 506
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 457
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 655
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 504
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1124
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 987
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 850