FUTBOL ENDÜSTRİSİ ve AHLAK..!!

16-12-2014 5293 1 yorum. Yorum Ekle

90 lı yıllardaki başarılı jenerasyon, Galatasaray’ın UEFA  ve süper kupa şampiyonluğunu Milli Takım düzeyinde Dünya 3.sü olarak taçlandırdığımız yıllar çok gerilerde kaldı.

1996-2000 yıllarında bende hem Türkiye futbol federasyonu amatör şubeler bölümünde görev yaptım, Başkanlığını yaptığım İstanbul Beykoz’da ki Mesudiye Spor kulübü yönetim kurulu Başkanlığım esnasında 3 sezonluk dönemim birincisini, namağlup ikinci, sonraki iki sezonu yine hiç yenilmeden (namağlup) Şampiyon olarak o dönemin tadını alanlardanız.

15 yıllık futbolculuk yaşamımda ahlak ve disiplini hep ön planda tutmuş biri olarak, çalışma hayatımdaki hırs ve disiplini de içine kattığımda iyi bir karışım çıkar sanıyordum ama bizim zamanımızda bu günkü imkân ve şartlar yoktu.

1989 yılında bir yıl Feriköy yıldız futbol takımını çalıştırdım. Düşünün henüz orta öğretim çocukları, evlatlarım gibi, ağzımdan çıkanları pür dikkat dinleyen masum yavrular. Onlara ilk öğrettiğim şeyler, işlerini severek yapmaları, rakiplerine, hakemlere ve taraftarlara saygı duymaları ile Hocalarına inanmaları oldu. Ve o çocuklar ligi 3.bitirmişlerdi.

Futbol erkek kadın, çocuk yetişkin herkesin ilgi duyduğu iddialı, çekişmeli ve eğlenceli bir spor dalı olması yanında 90 lı yıllarda Dünya ile birlikte Ülkemizde de çok önemli bir Endüstri sektörü haline geldi.

Öğleki akla hayale gelmeyecek paralar telaffuz edilmeye, alınıp verilmeye başlandı. Spor kulüpleri adeta Futbol kulüpleri şekline dönmeye başladı. Basket, voleybol ve diğerleri hep arkadan gelmeye başladı.

Tartışmasız Türkiye’de uluslararası en büyük başarıyı getirmiş olan sarı kırmızılılar ne yazık ki hem ekonomik hem sportif olarak üzerine koyamadılar.

Bu dönemlerde Türk futboluna katkıları olan başta rahmetli Jup Derwall ve Sep Piontek çok önemli işlere imza attılar. Derwall özellikle sahalarımıza getirdiği Çimlendirme yeniliği yanı sıra Mustafa Denizli yi yetiştirdi. Piontek ise Milli takımda oyun olarak bir sistem oluşturamasa da teknik olarak çok şey verdi ve Fatih Terim i yetiştirdi.

Arada daha pek çok ünlü geldi gitti. Beşiktaş İngiliz, Fenerbahçe Brezilya Galatasaray Alman ekollerini tercih etti genelde.

Tabi 90 lı yıllarda Türkiye Rahmetli Başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal lı  yıllarda Ekonomik olarak ta zincirlerini kırmış, iyisiyle kötüsüyle birçok teşvik ve girişimle her alanda  atılımlar, yenilikler Dünya ya entegre olma çabaları …….

Bütün bu yenilikler arasında iştah kabartan rakamlar, büyük paraların döndüğü, hatta haksız kazançların helalleştirilmeye çalışılmasının en uygun zemini, spor kulüpleri. Dönen entrikalar, ödenmeyen vergiler ve transfer  bedelleri….

FİFA-UEFA gibi uluslararası kuruluşların büyümesi engellenmeyen  bu sektörü kontrol altına alma konusundaki yaptırımlarına rağmen engellenemeyen çarpıklıklar …hepsi bu sektörde..

****Hatta insanın içinden ‘’futbol yeteneği olan erkek çocuk evlat edinilir..!!’’ türünden espriler….

Bunu  ben bile aklımdan geçirmedim değil..!!!

Hepimiz şunu çok iyi biliyoruz ki, işe giren babamız, komşumuz, amcamız, dayımız vb.leri, hayatlarının son baharına kadar çalışıp bir daire parası dahi elde edemezken,

Meşin yuvarlağa vurup birazda nefesin oldu mu, onların 30 yılda kazanamadıklarını 2 yılda fersah fersah geçebilecek bir sektörden bahsediyoruz.

Hep söylerim, dünyanın en keyifli mesleği, günde 6 saat çalışıyorsun,  yatıyorsun, masörler, diyetisyenler, yaşam koçları, çamaşırcın, bulaşıkçın, malzeme taşıyıcın, hatta suyunu ayağına getiren, seni sırtında taşıyan, her an hazır doktorun….

Yılda 1-2-3-4- bilemedin 5 milyon (eski para ile trilyon..)…harca harca bitmez.

Birde ünlüsündür. İlgi sonsuz. Karşı cinsle ilişki… Oooo sınırsız…

Babasının evinde bisiklet göremeyenler Porsche—Lombargini vb araçlarda.. Basın medya flaşlar peşlerinde, her mekan onların emrinde…

Eeee  iş bu kadar profesyonel olunca saha içinde de uygulamak lazım değil mi? En ufak bir darbede feryat figan, atılan taklalar, hakem aldatmacalar, seyirciyi ayartmalar,% 90 ı için geçerli akçeler bunlar..

Her müsabaka bir savaş sahnesi… Herkes gergin. Eş dost akraba görmez oldu bu uğurda.

****Hep aynı isimler, renkler, sahalar.. Kazananlarda öyle…

Hiç kimse sormuyor ben soruyorum..? Derwall in yetiştirdiği Mustafa Denizli kimi yetiştirdi..!!

Piontek in yetiştirdiği  Fatih Terim kimi armağan etti Türk futboluna…..

****Başka bir şey, Türk futbolunun bugünkü rezil durumlara gelmesinin en önemli aktörüdür..

Emre onun eseridir. Mesela..

Ve Galatasaray’ın hırçınlığı, agresifliği..!!

İmparator…!!!!!

Şimdi..??

2012 yılından günümüze çok önemli reformlara imza atan Hükümetin ..Futbol piyasasında dönen bu  haksız kazançlara dur diyecek adımı atma zamanı geldi de geçiyor bile…!!

Öyle Federasyona ,milli takıma  takım kurmakla Türk futbolu kurtulmuyor. Milyon Eurolar harcayarak yatırım yapıyorsun futbolcu tesise gömülen serveti hiçe sayıp, cebine giren paranın peşine düştüğünde, birde bakmışsın takım küme düşmüş. Örnek.. ORDU Spor..!! ve diğerleri….

Ordu büyükşehir belediye başkanı da bir toplantıda kürsüden bu fikrimi destekleyen bir konuşma yaptı. Demek ki fitili ateşlemek gerekiyor… Öyleyse…

Futboldaki savurganlığa, haksız kazanç a dur  demenin fitilini ben ateşliyorum…yok öyle kolay zengin olmak..

Hayatta herkes verdiği kadar almalı…!!

Kim bilir… Belki de, şu an meydana gelen taraftar isyanı ve sahalardaki şiddet bu haksız kazanca içten içe duyulan öfkenin dışa yansımasıdır…

***lütfen, görüş, eleştiri ve önerilerinizi ,,

tekin@yourzone.com.tr

tekintoklucu@gmail.com

adreslerine veya gazete yorumlarına yazınız..

Saygı ve Sevgilerimle

Tekin Toklucu

Yorumlar

FAİK EYUBOĞLU 20-12-2014

FUTBOL SHOV MU SPORMU.

MERHABALAR SEVGİLİ TEKİN.
YORUMLARINA KATILMAMAK MÜMKÜN DEĞİL.ADAM YETİŞTİRME ERDEMLİĞİ BİZİM ÜLKEDE PEK RASTLANAN KAVRAM DEĞİL.HEP BANA SORULSUN MANTIĞI DAHA REVAÇTA.TRANSFER GİRDİLERİ NASIL VERGİLENİYOR BİLMİYORUM.BİLDİĞİM VE TAKİP ETTİĞİM BİR GERÇEK VARSA ODA ALINAN PARALAR KARŞILIĞI HAZIMSIZLIK.OLAN TAMAMEN TARAFTARA OLUYOR.SAĞLIKLA KALIN.

Toplam 1 yorum bulundu.
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 502
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 475
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 482
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 405
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 444
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 394
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 490
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 458
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1073
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 926
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 787