DEPREM ÖLDÜRÜR, VEBAL ALMAK İSE SÜRÜNDÜRÜR

02-03-2023 1117 Yorum yok. Yorum Ekle

Yaşadığımız asrın deprem felaketi sonrası, yaraların sarılması adına planlı plansız yapılan yardım kampanyaları ile Milletçe bütünleşerek dayanışma adına sınıfı geçtik.

Bundan sonraki süreçte, yüz yılın felaketi sonrasında olması gerekenler ve olanlar yeniden gözden geçirildikten sonra yetki ve sorumluluğu olan kurum ve kişilerin yapacakları bilimsel planlamalarla deprem riskini nasıl ortadan kaldırırız veya azaltırız, en az zayiatla nasıl kurtuluruz’un çalışması içerisinde olmaları ve biz vatandaşlarında bu planlamaya uyması gereken bir durumdayız.

Buraya kadar olan çalışmalarda yetki ve sorumluluğu olan kişilerin mantıklı planlamalarına vatandaşların kendi önlemlerini de birleştirerek uyma zorunluluğundan başka çıkış yolumuz görülmemekte.

Ben aslında konunun çok farklı bir boyutuna dikkat çekmek istiyorum. Yaşanılan ekonomik istikrarsızlık sebebiyle genel ihtiyaç maddelerindeki fiyatların oldukça astronomik şekilde kontrolsüz artmasından kaynaklanan, dilimize pelesenk olmuş sıkıntılarımızı, deprem felaketi sebebiyle unutmuş durumdayız.

Öyle bir naif Milletiz ki yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımız çeşitli vesileler ile sahip oldukları yardım malzemelerinden, asgari ücretlilerimiz cebindeki parası bitinceye kadar alışveriş yapıp, çeşitli yöntemler ile felaket bölgesine ulaştırmaya çalıştılar.

Merkezi ve Yerel Yönetimlerimiz ile kamu yararına çalışan bazı STK’lar ile düz STK olanlarda talep edilen yardım kampanyalarına can siper hane destek oldular.

Yardımların bölgede dağıtılmasıyla ilgili ulusal televizyonlardan izlediğimiz, bölgeye bizzat gidenlerden birebir dinlediğimiz kadarıyla, planlı ve programlı yardımların olmasına karşılık, ihtiyaçların çok üzerinde plansız olarak gönderilen yardım malzemelerinin olduğu da bilinmekte.

Deprem yaralarının sarılma hızının biraz yavaşlaması sonrasında, gıda ve giysi yardımlaşmalarının daha planlı yapılması, deprem acısıyla varını yoğunu ortaya koyan vatandaşlarımızın, etiket fiyatlarındaki zamlar ile yüzleşmeleriyle ikinci bir şoka hazırlanması gerekmekte.

Önümüzdeki süreçte, bütün bunlar yetkililerin sorumluluğunda ve önlem alınması gereken öncelikli konular olarak çözüm beklemekte.

Yaşanılan acının büyüklüğünden her ne kadar planlı yardım toplama merkezleri oluşturulsa da, bu planlı yardım toplama yerlerine yapılan bağışların kayıt altına alınan bir dokümanı yapılamadı. Bununla birlikte çalışmalarıyla isim yapmış birçok kurum da bünyesinde topladığı yardımların bir bölümünü planlı toplama alanlarına transfer ederken, bir bölümünü de kurumsal başarıları kendilerinden daha aşağıda veya sınıflamada daha geride olan kurumlara ve hatta kurumsal kimliği olmayan gruplara bile yönlendirdiler.

İşin özünde bu anlamda sorumluluğu olan kurumlar ellerinde olması gereken belgeler ile bulunduğumuz ana kadar gerçekleştirdikleri yardım planlamasını kamuoyu ile paylaşarak, vatandaşların yaşanılan yardım sürecini bilmelerine katkı koymalıdırlar.

Bu tür açıklamaların ilçe yerel basınınızın tamamının davet edildiği bir ortamda gerçekleştirilmesi, konunun halka indirilmesi adına da daha etkili olacağı kanısındayım.

UNUTMAYALIM

DEPREM ÖLDÜDÜR, VEBAL ALMAK İSE SÜRÜNDÜRÜR... 

Ozan Derviş

SİYASİLERİMİZ BEYKOZ BİRLİKTELİĞİ OLUŞTURMALIDIRLAR

25-04-2024 Yorum yok. 522
Cüneyt Pulant

BEYKOZLU, BEYKOZLUYA SAHİP ÇIKTI

25-04-2024 Yorum yok. 650
Neyir Erkan Şişman

RUHUMUZDA BAHAR HAVASI

25-04-2024 Yorum yok. 518
Tuncay Ünde

Yalancının evi yanmış kimse inanmamış

25-04-2024 Yorum yok. 458
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

2 Konu 2 Görüş…

25-04-2024 Yorum yok. 432
Erdal Uzuner

SEÇİMİN ARDINDAN

25-04-2024 Yorum yok. 435
Hacı Arıcı

SÖZDE MÜSLÜMAN

25-04-2024 Yorum yok. 416
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 481
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 465
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1137
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 864