ESNAFLIK KÜLTÜRÜMÜZ TARİHE Mİ KARIŞIYOR

25-11-2019 2578 Yorum yok. Yorum Ekle

Esnaflarımızın yaşadığı ekonomik kriz, hükümetimizin açıkladığı kriz kriterlerine uymasa da, başta çarşı pazar olmak üzere, her aşamasıyla kendisini belirgin şekilde göstermekte.

Müşteri memnuniyetini ilke edinen bazı esnaflarımız yıllanmış tecrübeleri veya dostlarının tavsiyeleriyle lokalde olsa çözüm yolları arama çabası içerisinde olup sıkıntıyı kendisi ve müşterisinin en az duymasının planlamasını yapmakta.

Diğer tarafta ise bazı esnaflarımız, yaşadığı sıkıntıdan mıdır, yoksa yerleşmiş huyundan mıdır? (günahı kendisinin olsun) Siftah yapmadıkları halde kapısından giren Vatandaşa sadaka verecek patron edasıyla yaklaşmakta. Vatandaşın gördüğü olumsuz davranış biçimi karşısında tepkisini sözlü veya hareketleriyle belli etmesiyle, bizim burnundan kıl aldırmayan esnafımız hemen toparlanmış ve yaşadığı sıkıntı ile ilgili duygu sömürüsüne geçer. Artık esnaf ne yaparsa yapsın, gönlü kırılan müşterisi onu nezaketen dinler ve alışveriş yapmadan dükkândan ayrılır.

Oysaki biraz ileride aynı işi yapan bir başka esnaf, hemen hemen aynı sıkıntıları çektiği halde, müşterisine karşılamada, ağırlamada istediği ürün hakkında bilgi vermede hata yapmamak için olağanüstü çaba sarf ettiği görülmekte. Bir önceki esnafın kendisine davranış biçimi ile daha sonra gittiği esnafın davranış biçimini tam kafasından değerlendirirken müşteri, birde ne görsün alacağı ürün davranışlarını beğenmediği esnafta daha pahalı, son girdiği esnafta ise daha ucuz.

Kıyaslama yapabilmek için değerlendirmeye aldığımız iki esnafında yol haritası bellidir. Bu konu ve değerlendirmemize, çok değişken esnaf gurupları da uymakta neticede, yaşanılan olağanüstü sıkıntıya rağmen müşterisi ile iyi diyalogları olan esnafın dayanma ve krizden çıkma olanağı bulunmaktayken, diğer esnaf grubuna uyanların ise sonları maalesef hüsran görülmekte.

Bu konular üzerine meslek odalarının geniş kapsamlı eğitici bilgilendirmeler yapması halinde, bu tür eğitici çalışmaların hiç değilse esnaflar arasında müşterilerine karşı, ortak bir uygulama getireceğine inanıyorum.

Benimkisi esnafımızın çalışmasına yön vermek değil, sadece bir tespitimi ve gözlemimi, kendi bakış açımdan dile getirmektir. Kuşkusuz benim ifade etmeye çalıştığımdan çok daha olumlu veya olumsuz esnaf ve müşteri ilişkileri vardır.

Bu anlamda müşteri memnuniyetini ilke edinerek kurduğu olumlu diyaloglar ile ticari çalışmalarında başarı elde enden esnaflarımızı tebrik ederken, müşterisine davranış eksikliği göstererek, ticari çalışmalarında sıkıntı yaşayanlarında, davranış biçimlerini yeniden gözden geçirmek istiyorum.

Tabi ki son olarak ta, esnaflarımızdan ihtiyaçlarını gidermek üzere alışveriş yapan vatandaşlarımıza da, sıkıntısız bir alışveriş için esnaflarımızın yaşayabileceği ve hatta yaşadıkları bilinen sıkıntıları, daha bir hoşgörü anlayışıyla hareket etmelerinde sıkıntılı sürecin karşılıklı giderilmesi adına çaba sarf edenlerin de çoğunlukla olacağına ve hatta bu sayının artacağına inanıyorum.

Netice de vatandaşlarımızın ve esnaflarımızın daha sıkıntısız bir alışveriş yaşamaları temenni ediyorum.     

Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 568
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1069
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 528
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 439
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 492
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 433
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 627
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 490
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1109
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 972
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 836