DEVLET-MÜTEAHHİT-TAŞERON, ilişkisi…

20-05-2018 2742 Yorum yok. Yorum Ekle

Özgürlük, Demokrasi, Adalet ve Hukuk, Eğitim, Ekonomi, Sağlık, Sosyal hayat ve spor.

Gelişmiş ve gelişmekte olan Ülkelerin ilkeleri ve hepsi de insana dayalı, insanlarla hayata geçen, mutlu ve huzurlu yaşamın Mihenk taşları.

Yok yok, birileri gibi hepsine değinme ukalalığı göstermeyeceğim. Haddimi biliyorum. Hatta nüfusu bizim şehir nüfuslarını bulmayan İskandinav ülkelerini de örnek vermeyeceğim.

Özgürlük ve Demokrasi, her canlının olmazsa olmazı. Bu net. Ama hayatın diğer alanlarında ‘’huzur’’ için EĞİTİM ama gerçek ve iyi eğitim şart.

Ekonomi yolunda değilse, insanlar geçim sıkıntısı çekiyorlarsa, hatta, Adalet mekanizması yavaş, hızlı ve adaletli değilse, insanların yüzü gülmez ve böyle ortamlar hiç güven vermez.

Daha yakın tarihte, bir genç haykırmıştı, BİZ KENDİMİZE KİMİ ÖRNEK ALACAĞIZ…  diye...

Ülkem her alanda akla hayale gelmeyecek olaylar yaşıyor ki şaşırıp kalakalmamak elde değil. Hemen her şey suiistimal ediliyor. Ama buna, en üst düzey kanun yapıcı insanlarımızın kararları ve orada bıraktıkları boşluklar sebep olmaktadır.

Dedim ya ukalalık yok, bildiğim konuyu işleyeceğim diye, öyleyse mesele, malumunuz olduğu gibi son 20 yılın Ekonomik lokomotifi Ülkemizde İNŞAAT sektörü. Bireysel yapıların yanı sıra Kentsel dönüşüm, yeniden yapılandırmalar ve güçlendirilen binalar. En sağlıklı ticaret otokontrolü sağlıklı yapılan ticarettir.

Ülkemiz, sermayesi iş gücü olan veya borç batağında olan işverenlerle dolup taşıyor. Zaten altyapımızda gösteriş ve abartı var. Sağlıklı büyümeyi bilmiyoruz.

Büyürken, kurumsallaşmak yerine bireyselleşmeyi ve tek adamlığı benimseyince ayakta kalmak mümkün olamıyor. Bir kere sendeledin mi gittin… Tüm krediler, kapılar, imkânlar, (Devlet kapısında da)bitiveriyor.

GELELİM, İHALE KURUMU-MÜTEAHHİT-ALT TAŞERON meselesine;

2000’li yıllardan sonra, Devlet eski kamu binalarının bir kısmını ‘’Güçlendirme kapsamında, birçoğunu da tamamen yeni arazilerde yeni baştan yapmakla ilgili açtığı ihalelerle parmakla sayılacak sayıda Müteahhitlere vermiş ve de vermektedir.”

Yine ne yazık ki bunların hiçbiri Koç-Doğuş-Sabancı vb. gibi kurumsal firmalar değillerdir. Ve yine Devlet ihale verdiği firma şantiyelerine profesyonel Denetleyici firma atamaktadır. Hafriyattan, su basmanlarına, kazıklı inşaat ve de beton-duvar bitimi ardından ince işler ve iç tefrişatın tamamı ile ilgili işler için onlarca branş, yüzlerce eleman gerekmektedir.

Pek tabii ki ihaleyi alan Müteahhit, kendisine en uygun fiyatla yukarıda bahsettiğim kalemlerdeki işler için, Alt taşeron arar ve bulur. Zira ihale sözleşmesi kendisine bu hakkı vermektedir.

Bunu ihaleyi açan Kurum ve Yetkililer biliyorlardır elbette, verdikleri işi, en yüksek kalitede ve en kısa zamanda teslim almak haklarıdır.

Zira her iş bitiminde yapılan ‘’HAKEDİŞ’’ Bedelini müteahhidin hesabına nakden yatırmaktadır. Buraya kadar her şey normal. Eksik olan şu, ihale kurumu, şantiyede ücreti mukabil görevlendirdiği ‘’Denetim‘’ firmasına sadece, betonun kalitesi, demirin kalınlığı, alüminyumun et kalınlığı, ahşabın, suntanın, medflam, vs. vs sorup o raporlarla yetinmemeli.

Zira o işleri, hesabına nakit parayı alıp, imalat ve uygulamaları yapan alt taşeronlara 90-120 gün sonraya çekler veren Müteahhit yapmamaktadır. Denetim firması, o şantiyelerde, imalat ve uygulama yapan firmaların, yaptıkları işlerin karşılığında paralarını alıp alamadığını da Rapor etmeliler.

Bu durumdan mustarip olup iflas eden, mağdur olan firmalar var. Bunlara sebep olan müteahhitler ‘’iflas erteleme’ ’zırhına girip kurtulurken, alt taşeronlar alacaklarının tahsili için açtıkları davaları dahi yürütememektedirler. Kaldı ki erteleme talep eden firmaların, nerede ne iş yaptıkları ve kimlerle çalışıp işler yaptırdıklarını araştırıp, huzurda mutabakat beyanları sonunda bu talebe müspet, menfi yanıt vermelidir.

Yani, ihale açan Kurumlar, kendi ülke esnafının kepenk kapatmasına, ekonomisinin sallanmasına seyirci kalmamalıdır. Yoksa binlerce işçi, yüzlerce firma ve alacaklarını tahsil edemeyen, kurum, kuruluşlar ve şahıslar da mağdurlar sınıfından çıkamayacaklardır.

Hal böyle olunca da işsizlik, enflasyon ve faizle mücadele gücü, zaman zaman kaba güce, kanunsuzluğa kadar gidebiliyor.

Güven ortamının olmadığı yerde ’’SU’’ bile içilmez oluyor. Her türlü musibetin, ahlaksızlığın sebebi, Ekonomik çöküntüdür.

Bu sebeple ‘’OTOKONTROLÜ’’ Adaletli insanlarla Bulursak… !!! yaptırmalıyız.                                                                                                   Benden, Kamuoyu ve yetkililere, hatırlatma ve öneri olarak alınmasını diliyorum.

Sevgi ve saygılarımla.

Ozan Derviş

SEÇİME ÇEYREK KALA

27-02-2024 Yorum yok. 921
Neyir Erkan Şişman

Söz Kimde?

27-02-2024 Yorum yok. 656
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

KİRLİ SEPETİ…

27-02-2024 Yorum yok. 828
Yaprak Akın

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ

27-02-2024 Yorum yok. 674
Cüneyt Pulant

Beykoz’da Yerel Seçim

27-02-2024 Yorum yok. 507
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

BENİM ADIM EROS

27-02-2024 Yorum yok. 405
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 446
Erdal Uzuner

YEREL SEÇİME DOĞRU

27-01-2024 Yorum yok. 749
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1056
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 907
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 766